Descoperiți tainele istoriei, pătrunzând în universul fascinant al Muzeului Satului Bănățean, unde timpul se dă înapoi la festivalul „Prin foc și sabie”. Evenimentul se desfășoară în perioada 6-10 septembrie, oferindu-le celor care participă șansa unică de a trăi experiențe autentice din diverse epoci istorice. Participarea este gratuită.
„Tobe de război, spade, săbii, topoare, tunuri și muschete, viteji luptători și strălucitoare nobile, meșteșugari și săteni: puteți vedea toate acestea în cadrul evenimentului nostru, readuse la viață de către numeroase grupuri de reconstituire istorică partenere, din România și din străinătate. Purtați printr-o aventură cronologică, din Preistorie până în Epoca Modernă, vă invităm să retrăiți istoria, de această dată la Muzeul Satului Bănățean”, spun organizatorii.
Program
Miercuri, 6 septembrie, are loc intrarea în lumea fascinantă a istoriei, odată cu deschiderea festivă a evenimentului, de la ora 18. Vă veți întâlni cu:
- Dr. Arheolog Marius Barbu – Experimentează arheologia experimentală cu pietre cioplite preistorice.
- Komakiza, fierarul dac – Descoperă tainele fierăriei antice.
- Damanais – ARS FABRILIS OFFICINA – Aprofundează arta lemnăritului la strungul antic.
- Hrafnabroethr – Călători și luptători varegi din secolul al X-lea te vor purta înapoi în timp.
- Asociația Losonczy István – Soldații apărători ai Cetății Timișoarei în fața expansiunii otomane din secolul al XVI-lea.
- Eyaletul de Timișoara – Reprezentanții lumii otomane, care au schimbat cursul istoriei începând cu 1552.
De la ora 19 va avea loc un regal de muzică veche tradițională din sudul Italiei: SPECIMEN TEATRO (Italia), cu „Canti d’amore e tarantelle”.
De la ora 20 apar TRUVERII, cu concertul spectacol „D’ale amorului”, care va dezvălui povești muzicale și teatrale din epoci străvechi.
Joi, 7 septembrie vă așteaptă ateliere interactive, tabere istorice sau prezentări despre viața vikingilor.
De la ora 18, la Hrafnabroethr puteți explora viața în centrele comerciale de pe cursul Volgăi, să aflați mai multe despre raiduri pe uscat și apă și comerțul cu sclavi în Rusia Kieveană a sec. al X-lea
De la 18:45, Asociația Losonczy István și Eyaletul de Timișoara prezintă Banatul în epoca expansiunii otomane.
De la 19:30 are loc un reenactment muzical, care prezintă cultura popoarelor altaice, la BAGHATUR – ALTYN TAIGA, locurile unde se întâlnesc taigaua siberiană, stepele Kazahstanului și câmpiile mongole.
Vineri, 8 septembrie, continuă explorarea trecutului. Între orele 18 și 21 vor fi ateliere interactive și vizite la tabere istorice. De asemenea, la ora 18, Compania Dragonului prezintă mercenari infanteriști din prima jumătate a secolului al XV-lea, iar Societas Falconis mercenari italieni din jurul anului 1500. Vor mai fi:
- Asociația Losonczy István – soldații apărători ai Cetății Timișoarei în fața expansiunii otomane din secolul al XVI-lea
- Thurzovi Drabanti (Slovacia) – nobili și soldați ai secolelor XVI-XVII
- Eyaletul de Timișoara – reprezentanții lumii otomane, cu care începând cu 1552 Timișoara intră într-o nouă eră
- Helmbrechti shs (Cehia) – artileriști și muschetari din Europa Centrală din sec. al XVII-lea
- Asociația Historia Renascita – arnăuți și alte tipologii militare specifice zonei balcanice la finalul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea
De la ora 20, Virtuozii Banatului vor susține un concert spectacol, iar de la 21 începe veselia la taberele istorice.
Sâmbătă, 9 septembrie, va fi o zi plină de activități, între orele 14 și 22, tot cu ateliere interactive, tabere istorice și expoziție de săbii originale. Urmează apoi o ciocnire epică în „Bătălia secolelor” și o demonstrație de ciupercărit cu URSIT.
- Dr. Arheolog Marius Barbu – Atelier de arheologie experimentală cu piatră cioplită preistorică
- Komakiza, fierarul dac – Atelier de fierărie antică
- Damanais – ARS FABRILIS OFFICINA – atelier de lemnărit la strung antic
- Asociația Istoria Vie – gastronomie istorică
- Asociația Zestrea – atelier de măști tradiționale și opinci
- Fiare din Beci – expoziție interactivă de spade și săbii originale
Tabere istorice vizitabile: Hrafnabroethr, Compania Dragonului, Societas Falconis, Asociația Losonczy István, Thurzovi Drabanti (Slovacia). Eyaletul de Timișoara, Helmbrechti shs (Cehia), Proiectul „Răscoala” – cultură materială țărănească transilvăneană specifică răsculaților lui Horea, secolul al XVIII-lea, Asociația Historia Renascita – arnăuți și alte tipologii militare specifice zonei balcanice la finalul secolului al XVIII-lea și începutul secolului al XIX-lea
De la 14:30 are loc înfățișarea oștirilor, o călătorie în lumea militară a secolelor X – XIX. De la 15:30, Compania Dragonului și Societas Falconis aduc zorii modernității militare: ascensiunea mercenarilor și a pulberii negre. De la 16:00 începe Bătălia secolelor – ciocnirea tuturor soldaților din taberele istorice, de la 17 va fi atelierul interactiv de ciupercărit, de la 18:45 are loc prezentarea trupelor de reconstituire istorică de epocă modernă (Asociația Losonczy István, Thurzovi Drabanti, Helmbrechti shs și Asociația Historia Renascita).
Nu lipsesc nici Peregreinii, care susțin un concert, „Vishul Hoinarului”, cu muzica tavernelor, poveștile cântate de oștenii din taberele luminate seara de foc și veselie, dar și muzica barzilor de la curțile castelanilor.
De la 21, Uniunea artiștilor cronicari susține „Rug și flacără”, un spectacol luminos de foc și jar prezentat de jongleri și actori pirotehnici.
Duminică, 10 septembrie, este ultima zi a festivalului „Prin foc și sabie”.
Finalul începe la ora 11 și se încheie la 15, cu ultimele ateliere interactive și vizite la taberele istorice. Nu puteți rata „Bătălia secolelor” și salutul trupelor, o experiență memorabilă pentru finalul acestei călătorii în timp.
Mai multe detalii despre eveniment.
(2557)
Trimite articolul
XNu scrie despre acest eveniment pe siteul Muzeul Satului