După ce toată lumea a reacţionat dur la anunţul directorului general al Colterm, Aurel Matei, care a avertizat că timişorenii ar putea primi apă caldă după program din aceste zile, doar câteva ore pe zi, din cauza datoriilor de 80.000.000 de lei acumulate la plata gazului metan şi a faptului că se va reduce cantitatea de gaz furnizată, primarul Gheorghe Ciuhandu a oferit miercuri câteva explicaţii cu privire la situaţia creată.
Edilul a explicat că în prezent gigacaloria este produsă la 312 de lei şi facturată către populaţie la 162,62 de lei, de unde rezultă o diferenţă de 150 de lei la gigacalorie. De la bugetul local, dacă este suportat încă 10%, adică 31 de lei, rămâne o diferenţă de 119 lei pe gigacalorie. „O mică parte din această diferenţă este acoperită din subvenţii de la bugetul de stat – atunci când vin şi dacă vin. De exemplu, pentru anul 2010, deşi suma fundamentată este de peste 51 de milioane de lei, prevăzuţi în bugetul de stat sunt doar 21 de milioane – o sumă mult prea mică pentru a acoperi diferenţa dintre preţul de producţie şi preţul de livrare. În ritmul acesta şi la o producţie de peste 700.000 de gigacalorii pe an, este normal că societatea Colterm poate intra într-o stare de insolvabilitate. Noi nu putem gestiona un serviciu în care la fiecare gigacalorie sunt pierderi”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu. În plus, edilul reaminteşte că apartenenţa la Uniunea Europeană ne impune ca până în anul 2015 să echilibrăm preţul de producţie al gigacaloriei cu preţul de facturare.
Ciuhandu consideră că s-a ajuns în această situaţie şi pentru că preţul local al energiei termice facturată populaţiei nu a putut fi majorat de anul trecut la 187 de lei, pentru că hotărârea de consiliu local care prevedea acest lucru a fost atacată în instanţă de prefect. Primarul susţine că a avertizat încă de anul trecut că dacă gigacaloria rămâne la 162 de lei nu mai există niciun fel de garanţie că acest serviciu public va fi subvenţionat şi va fi apt să livreze agent termic şi apă caldă.
Primaria Timisoara trebuie să aloce societăţii Colterm subvenţii de 25.000.000 de lei în acest an, aceasta fiind suma prevăzută în bugetul local. Până în data de 19 mai 2010 a fost virată suma de 14.600.000 de lei, dintre care 1.000.000 chiar miercuri, iar restul banilor vor fi achitaţi în tranşe săptămânale de câte 500.000 de lei, acesta fiind disponibilul existent, a precizat Ciuhandu. Cu toate acestea, reprezentanţii Colterm încă nu ştiau, miercuri la orele prânzului, dacă va fi nevoie să se treacă la raţionalizarea apei calde şi care este decizia reprezentanţilor OMV Petrom.
Apa caldă şi… politica
Primarul Gheorghe Ciuhandu susţine că s-a ajuns în această situaţie din cauza celor care nu au fost de acord cu majorarea preţului la energia termică şi au atacat în instanţă hotărârea de consiliu local de anul trecut, cu referire la PDL şi prefectul Mircea Băcală. „Deşi clamează interesul timişorenilor, aceste persoane acţionează cu bună ştiinţă pentru distrugerea societăţii Colterm, tocmai în detrimentul cetăţenilor Timişoarei, doar pentru a obţine nişte avantaje politice pe care, personal, nu pot să le înţeleg”, susţine Ciuhandu. Mai mult, primarul dă exemple de alte oraşe din ţară conduse de primari PDL unde facturile sunt mai mari, în frunte cu Aradul – 207,22 lei pe gigacalorie. Aşa ştia primarul, pentru că în realitate preţul energiei termice facturată populaţiei a fost majorat recent la 214,8 lei la Arad.
Colterm Timişoara furnizează căldură şi apă caldă pentru 88.270 de apartamente, 1.084 de agenţi economici şi 118 instituţii publice, potrivit primăriei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!