Sfârşitul lunii iunie a adus suprize neplăcute la întreţinere pentru zeci de mii de familii din Timişoara. Cei care plătesc eşalonat s-au trezit că au de achitat acum sute de lei pentru căldura pe care au primit-o în lunile ianuarie şi mai. La aceasta se adaugă şi câţiva zeci de lei reprezentând refacturarea căldurii consumate în perioada 1 septembrie 2009 – 31 august 2010. Asta, după ce Consiliul Local Timișoara a aprobat majorarea prețului de facturare al energiei termice, iar hotărârea prin care se decidea acest lucru a fost atacată în instanţă, fără succes, de Prefectura Timiş. Societatea de termoficare din Timişoara, Colterm, va emite zece facturi egale pentru acea perioadă.
Rezultatul celor de mai sus se vede la afişierul fiecărui bloc din Timişoara care mai este conectat la sistemul centralizat de încălzire: facturi la întreţinere care ajung şi la 900-1.000 de lei.
„Nu am să plătesc această factură. Nu am de unde. Dacă plătesc întreţinerea, nu mai am bani de mâncare”, ne-a spus I.O, un timişorean care s-a trezit cu o factură la întreţinere de aproape 900 de lei.
„Ne-a venit o factură de aproape 700 de lei. Am plătit-o, dar nu ştim ce vom face luna asta, pentru că nu mai avem bani de nimic. De concediu nici nu se pune problema”, ne-a spus L.B.
Iar facturile la întreţinere ar putea să crească şi mai mult iarna următoare, după ce Guvernul a anunţat că va retrage subvenţia acordată societăţilor de termoficare. Vestea „bună” pentru timişoreni este că, din cauză că plătesc printre cele mai mari preţuri din ţară la gigacalorie, 253 de lei, viitoarea majorare ar fi de 10-15 procente.
Primăria Timişoara analizează în această perioadă posibilitatea acoperirii subvenţiei acordate în prezent de Guvern, ceea ce ar însemna însă un efort financiar suplimentar enorm pentru municipalitate, aproximativ 19 milioane de lei pe an.
Se înmulţesc cererile de debranşare la Colterm
În timp ce autorităţile locale se gândesc ce decizia să ia, sute de timişoreni depun cereri pentru debranşarea de la sistemul centralizat de termoficare. Potrivit reprezentanţilor Colterm, în perioada 1 mai – 15 iunie, au fost depuse peste 500 de cereri de debranşare. Cererile mai pot fi depuse până la sfârşitul lunii septembrie.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT), Petru Olariu, se aşteaptă ca numărul timişorenilor dornici să se debranşeze de la sistemul centralizat de termoficare să crească.
„Colterm are o evidenţă a celor debranşaţi, însă cea mai bună evidenţă o au cei de la E.On Gaz, deoarece nu toată lumea se debranşează legal. Însă aproape toţi care se debranşează depun cereri la E.On pentru montarea unei centrale. Ne aşteptăm la debranşări pentru că cei care ne conduc nu ştiu să explice ce se va întâmpla cu Colterm”, a afirmat Olariu.
Olariu a avertizat că aceste facturi de 900 de lei nu sunt cele mai mari din Timişoara. „În urmă cu doi ani, o profesoară a avut de plătit, în noiembrie, 2.700 de lei. În ianuarie, un pensionar s-a trezit cu o factură de 1.100 de lei. Cei care nu pot plăti factura ori se debranşează, ori îşi vând apartamentul”, a mai spus Olariu.
În timp ce aproximativ 90.000 de familii din Timişoara racordate la sistemul centralizat de termoficare se iau cu mâinile de cap când văd factura la întreţinere, cei care deja au instalat o centrală termică se bucură că vara nu plătesc mai mult de 200-300 de lei, incluzând aici şi factura de gaz.
Facturi si mai mari la caldura pentru familiile din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!