Sub genericul “Familii de muzicieni”, evenimentul este programat în 10 ianuarie de la ora 19 și îi va avea soliști pe Cora Petrila (vioară), Andreea Petrila (violoncel), Gabriela Petrila (vioară), Lucian Petrila (vioară). Programul dirijat de Petronius Negrescu va cuprinde Poloneza din opera Evgheni Oneghin de P.I.Ceaikovski, Preludiu și Allegro de Pugnani-Kreisler, Elegie de G.Fauret, Allegro Appassionato de C.Saint-Saens, Melodii Lăutărești de P. de Sarasate, Dans ungar nr. 6 de J.Brahms, Dublu concert pentru clarinet, violă și orchestră în mi minor de M.Bruch (transcripție pentru vioară, violă și orchestră) și La Musica Notturna delle Strade di Madrid de L. Boccherini.
În lumea artistică, nu doar din Timişoara, ci de pretutindeni, “familiile de muzicieni” sunt un adevărat fenomen. Unul binecunoscut, uneori pitoresc şi aproape endemic. Nu însă misterios, nu inexplicabil. Muzica este, ca pasiune şi ca profesie, devoratoare. Şi devorează, mai mult ca orice, timpul, petrecut în studiu. Nu-i de mirare că, adesea, pasiunea împărtăşită şi timpul petrecut împreună formează “mariaje muzicale”. Copiii muzicienilor moştenesc talentul părinţilor, deschid ochii într-o atmosferă impregnată de sunete, îşi încep educaţia muzicală foarte devreme şi aşa se adună, sub acelaşi acoperiş, o mică orchestră. Filarmonica din Timişoara a creat un foarte frumos program dedicat acestui fenomen, intitulat Familii de muzicieni. Printre cei care au concertat sub acest generic s-au numărat familia lui Ioan Holender şi familia de pianişti Mihăilescu.
“Gabriela şi Lucian Petrila sunt membri ai partidei de vioara I din cadrul orchestrei noastre simfonice, iar fetiţele lor, Cora şi Andreea, studiază vioara şi respectiv, violoncelul. Având în vedere că Lucian cântă bine şi la violă, putem spune că avem un adevărat cvartet de coarde, care echilibrează asaltul pianiştilor din decembrie. (…) Cora va interpreta Preludiu şi Allegro de Pugnani-Kreisler, o lucrare maiestuoasă în prima parte şi plină de mici dificultăţi tehnice în partea de Allegro. Andreea, surioara mai mare a Corei, ne va prezenta Elegia lui Gabriel Fauré şi Allegro Appassionato pentru violoncel şi pian op.43 compusă de Camille Saint-Saëns în 1873. (…) La ultima lucrare, Muzica nocturnă a străzilor Madridului, compusă de Luigi Bocherini, va participa întreaga familie Petrila”, dezvăluie, în avancronica evenimentului, concertmaestrul Mircea Tătaru.
Biletele pentru acest eveniment au, în funcţie de loc, preţuri între 10 şi 30 de lei.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!