La Căminul Cultural din Găvojdia are loc, sâmbătă, 1 aprilie, de la ora 13, o nouă etapă a Festivalului – Concurs „Lada cu Zestre.” Iubitorii de folclor pot urmări un spectacol de aproximativ șase ore, în care reprezentanții localităților: Fârdea, Boldur, Criciova, Coșteiu, Belinț, Pietroasa, Făget și Găvojdia își vor prezenta tradițiile și obiceiurile. Din program fac parte jocuri ca Bătuta și Călușarul din zona Făgetului, dubași din Făget, Povergina, Begheiu Mic și Pietroasa, soliști vocali și instrumentiști, recitatori în grai bănățean și obicei de nuntă de la Boldur. Papanași, sarme, ișler sau păsulă bătută sunt câteva din preparatele care vor fi prezentate la secțiunea gastronomie. Din zona Făgetului vor fi demonstrații de olărit, pielărit și sculptură în lemn.
De asemenea, duminică, 2 aprilie, de la ora 14 la Căminul Cultural din Nițchidorf se desfășoară Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre.” Participă localitățile: Giroc, Timișoara, Recaș, Pișchia, Racovița, Chevereșu Mare, Moravița, Remetea Mare, Jamu Mare, Topolovățu Mare și Nițchidorf. Sute de artiști, un spectacol folcloric de cinci ore, expoziții etnografice și de gastronomie tradițională vor alcătui la Nițchidorf tabloul unui patrimoniu cultural viu și captivant.
Secțiunile Expoziții – Colecții și Gastronomie se desfășoară cu o oră înainte de începerea spectacolului.
Juriul festivalului este alcătuit din următorii membri: la secțiunea Coregrafie: Nicolae Stănescu, Marius Ursu, Peri Vasile, la secțiunea Muzical: prof. Carmen Popovici – Dumbravă, prof. Marius Cîrnu, prof. Remus Vălungan, la secțiunea Poezie dialectală/Teatru Popular: Felicia Stoian, dr. Adela Popa, la secțiunea Expoziții/Colecții: dr. Maria Hadiji, Alina Mafa și la secțiunea Gastronomie: prof. Mărioara Pisat, chef Nicolaie Tomescu.
Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” se desfășoară în fiecare an în parteneriat cu primăriile și consiliile locale din județ și cu susținerea financiară a Consiliului Județean Timiș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!