Prima parte a concertului a fost rezervată muzicii corale, cu lucrări compuse de Walter Mihai Klepper, Sabin Păutza şi Doru Petru Morariu. Cu excepția a trei piese, întreg programul interpretat a capella de Corul Ion Românu, pregătit de Iosif Todea, s-a cântat pentru prima dată pe scena filarmonicii timișorene.
În partea a doua a concertului, toate cele trei lucrări vocal simfonice au fost prime audiții: De Profundis, motet pentru cor şi orchestră de Sabin Păutza, „Dintre sute de catarge”, tablou vocal-simfonic de Doru Morariu şi Ebony Mass de Sabin Păutza. Toți compozitorii aflați pe afișul concertului sunt români, născuți în Banat.
Doru Morariu, autorul tabloului vocal -simfonic extrem de expresiv, melancolic, inspirat de poemul eminescian, a fost și dirijorul concertului. Născut la Reşiţa, a absolvit Liceul de muzică „Ion Vidu” din Timişoara, apoi a urmat cursurile conservatorului din Bucureşti. În 1974 s-a întors în oraşul natal unde a desfăşurat o intensă activitate muzicală ca dirijor al Corului de Copii şi al Corului de Cameră Mioriţa. Deține în palmares mai multe premii internaţionale. Actualmente este dirijor al corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii de Stat din Iaşi.
Finalul concertului a fost unul cu adevărat surprinzător: pentru ”Ebony Mass”, ilustrul compozitor Sabin Păutza s-a inspirat din muzica sacră corală din lăcaşurile de cult americane, din vechile negro spirituals, imnuri creştine protestante ale negrilor din sudul S.U.A. Maestrul Sabin Păutza s-a născut tot la Reșița, iar liceul de muzică din orașul natal îi poartă astăzi numele. S-a stabilit în Statele Unite ale Americii în 1984, devenind director artistic şi dirijor al Filarmonicii Plainfield Symphony din statul New Jersey. I-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al oraşului şi Conductor Emeritus pe viaţă al aceleiaşi orchestre simfonice, fiind decretată ziua de 7 Mai 2007: „Ziua Sabin Păutza în Plainfield”.
Următorul eveniment sub egida Filarmonicii Banatul va avea loc la Biserica Millenium din Timișoara, miercuri, 29 mai, de la ora 19: recital de trompete și orgă, avându-i soliști pe Corneliu Meici, Franz Troster (Germania) și Dominik Axtmann (Germania). În program, lucrări de A.Vivaldi, Charles-Marie Widor, P.Franceschini, M.Dupre, T.Albinoni, M.Durufle, F.Manfredini.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!