Mare parte dintre documentele aflate în valiza sosită de la Paris, pe adresa Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, a rămas în custodia Muzeului Național George Enescu, însă maestrul Remus Georgescu, pe atunci director al Filarmonicii Banatul, a reușit să aducă la Timișoara două partituri: poemul simfonic Voix de la nature și Suite châtelaine pentru orchestră. Suita a fost compusă în 1911, însă Enescu a terminat doar prima parte a lucrării, partea secundă rămânând doar schițată. Venerabilul compozitor timișorean Remus Georgescu a finalizat partitura. Ambele lucrări au fost interpretate, în primă audiție absolută, de orchestra Filarmonicii Banatul, în stagiunea 1980-1981. Concertul a fost chiar înregistrat, însă astăzi doar câțiva oameni mai dețin copii ale discului respectiv.
”Sunt, desigur, cele mai prețioase partituri originale pe care le avem în patrimoniul Filarmonicii Banatul. Avem în plan se reiterăm acel eveniment, să cântâm din nou cele două partituri, într-un concert -eveniment, dirijat tot de maestrul Remus Georgescu, pe care aș vrea să îl sărbătorim cu acel prilej. Mi-ar plăcea să cântăm atunci, alături de cele două lucrări ale lui George Enescu, un concert de Remus Georgescu. I-am făcut deja această invitație”, a declarat Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.
În cadrul Festivalului Timișoara Muzicală al Filarmonicii Banatul, aflat în desfășurare până în 16 mai 2014, publicul se va reîntâlni cu opera lui George Enescu doar în recitalul de pian la patru mâini din 14 mai, când Valentin și Roxana Gheorghiu vor interpreta Rapsodia română în La major (transcripție pentru pian de G.Enescu). La Timișoara se vor desfășura însă, în 12-18 septembrie 2014, Zilele Enescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!