Ultimul concert care aduce Barocul în ipostaze contemporane întru încântarea melomanilor are loc miercuri, 31 iulie 2013, de la ora 19, în Biserica Adventistă de pe Str. Independenței nr. 19 din Timișoara.
Urmează ca în luna septembrie să fie organizat între 1- 7 septembrie un curs de orgă dedicat celor care doresc să aprofundeze studiul orgii clasice, inclusiv amatorilor care sunt pasionați de literatura organistică, anunță organizatorii festivalului.
În acest recital, Felician Roșca propune un repertoriu cuprinzător de la lucrări autohtone de factură Barocă prin Manuscris de Josephus Fazakas Krisbancensis, (1738) , Ciaccona in B Dur și Martin Schneider, (1748-1812 ), Praeludiu și fuga in C, care sunt lucrări de valoare din Barocul transilvănean. Trecerea spre perioada romantică și modernă este marcată prin lucrarea Manuscris de la Archita (1824 ?) Șase piese pentru orgă. Repertoriul autohton este încheiat cu lucrarea lui George Enescu (1881 -1953), Preludiu și fuga în stil vechi (transcripție pentru orgă de Felician Roșca). Urmează un grupaj de două piese moderne contemporane Joh. Nep. David, (1895-1977), Fantezia super ,,L Homme armé” și Alberto Ginastera, (1916 – 1983), Toccata, Villancico, între care lucrarea lui Tomaso Albinoni, (1671 – 1751), Adagio, ne reîntoarce la marile valori ale Barocului. Concertul se închide cu lucrarea lui Johann Sebastian Bach (1686 -1750), Preludiu și fuga în Mi bemol Major, BWV 552, o capodoperă bachiană supranumită și Missa germană pentru orgă.
Intrarea la concert este liberă.
“Fiecare lucrare este defintă prin simbolistica ei, prin mesajul muzical extrem de frumos și bogat, dar mai ales prin frumusețea desăvârșită a intonațiilor registrelor orgii. Acest fapt se datorează și sonorităților frumoase ale noi orgi de factură barocă inaugurată anul trecut pentru toți timișorenii, iubitori ai marii muzici clasice de factură sacră.
Stimate iubitor al muzicii, te invităm la o seară de muzică sacră, la o bucurie a minții și sufletului tău care dorim să te învioreze și să îți dea speranțe de viață într-o lume în care uneori speranța moare și grijile cotidiene ne copleșesc. Nu te costă nimic, doar o clipă de rațiune și voință care să îți deschidă inima și mintea către frumos, sacru și sublim”, îndeamnă solistul recitalului.
Felician Roșca este organist, muzicolog, pedagog și publicist, unul din remarcabilii organiști ai generației contemporane românești. Este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) din anul 2005, Președinte al Societății Române de Imnologie (2008); membru al Societății Internaționale de Imnologie (IAH) din anul 1995, membru al Societății Sigismund Toduță din Cluj-Napoca (1997).
Este titularul clasei de orgă de la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică, director al festivalului Barocul în ipostaze contemporane și Timorgelfest. A publicat o serie de cărți și studii cotate ISI sau Thomson Reuters. Desfașoară o amplă activitate ca interpret organist în țară și străinătate.
A sustinut concerte de orgă la Ateneul Român București, Sala Radio București, Palatul Culturii Tg. Mureș, Filarmonicile de Stat din Oradea, Arad, Tg. Mures, Satu Mare, Timișoara precum și în biserici cu orgi de renume din Brașov, Sibiu, Mediaș, Sighișoara etc. Ca solist organist a avut concerte și turnee de concerte în Germania, Ungaria, Republica Moldova. Polonia, Italia, Austria, Rusia, Belarus, Slovenia, Serbia, Franța, Danemarca, Anglia, Statele Unite ale Americii, Canada.
Citiți principiile noastre de moderare aici!