Roxana Iliescu, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș, și-a înregistrat demisia din funcția de conducere pe care a ocupat-o în administrația județeană în 4 iunie 2018. A făcut acest lucru după ce a anunțat deja a doua oară, în 22 mai, că demisionează.
La mai bine de o lună de la demisia oficială, Roxana Iliescu a prezentat activitatea pe care a avut-o în ceea ce privește instituția Arhitectului Șef, Direcția Generală Tehnică și Centrul Multifuncțional Bastion, structuri aflate în subordinea ei cât timp a fost vicepreședinte. Referindu-se la instituțiile culturale aflate în subordinea CJ Timiș, Roxana Iliescu îl contestă în continuare pe directorul Muzeului de Artă, Victor Neumann.
„Așa cum am declarat nu o dată public, consider că pentru unii dintre reprezentanții acestor instituții, pălăria de director este prea mare. Nu mă feresc să dau și un exemplu – Directorul de la Muzeul de Artă, domnul Victor Neumann. Domnul Neumann – contestat recent într-o scrisoare a întregului colectiv de specialitate al muzeului – este tristul deținător a trei «recorduri» care, în condiții firești, ar fi condus imediat a suspendarea sa: 1, un comportament agresiv și nelegal cu personalul (zeci de angajați care au părăsit instituția, plecarea tuturor specialiștilor, plata unor daune din bani publici în urmă unui proces pierdut cu un angajat abuziv concediat, acte nesemnate, decizii administrative absurde); 2. pierderea specificității de muzeu de artă (colecția de artă contemporană este închisă de câțiva ani, zeci de lucrări ale colecției Baba au fost pierdute în urmă unor decizii ale lui VN, expoziții dubioase de nivel provincial prezentate că mari evenimente); 3. transformarea Muzeului de Artă într-o instituție de istorie conceptuală și de promovare a cultului personalității lui Victor Neumann în care doctoranzii săi fac pe specialiștii”, transmite Roxana Iliescu.
Victor Neumann transmite că acestea sunt acuze politice și nu au legătură cu muzeul.
„Sunt acuze politice, nu au legătură cu muzeul și cu administrația muzeului. Se întâlnesc și anumite afirmații cu unele probleme pe care le-am avut în muzeu, însă ele nu sunt corecte. Cât timp a fost doamna în funcție nu a venit niciodată la muzeu să mă întrebe pe mine de vreo problemă legată de muzeu și nici nu a participat la vernisajele expozițiilor și nici la evenimente de-a lungul a cinci ani, cât timp am fost și sunt directorul muzeului. E o perspectivă politică, eu nu sunt om politic, eu sunt om de cultură, cred că nu oamenii politici trebuie să facă instituția aceasta să funcționeze și mă bucur că o parte a eșicherului politic a înțeles și mi-a dat posibilitatea să coordonez instituția pe principii culturale și academice. Rezultatele pe care le am sunt foarte bune și apreciate de un public larg. Cine se uită pe site-ul muzeului sau pe pagina de Facebook va vedea mii de aprecieri. Faptul că am organizat expoziții internaționale și naționale, a fost aici Ștefan Cârstea și a apreciat ceea ce facem, am avut expoziții cu Rembrandt, Van Gogh și Marc Chagall, asta înseamnă că muzeul funcționează. Iar atunci când ceva funcționează se găsesc unii care să conteste”, a spus Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.
Neumann transmite că, Colecția Baba nu e pierdută, muzeul a avut un contract cu Muzeul Național de Artă al României și a avut împrumutate 27 de lucrări, lucrări solicitate pentru o expoziție în China, care va avea loc în luna octombrie, unde va participa și Muzeul de Artă din Timișoara.
„Niciodată nu am avut reproșuri din partea clasei politice. Poate că își dorește să se afirme pe seama noastră”, a mai spus Neumann.
Roxana Iliescu crede că „mulți reprezentanți ai administrației publice, uită adevărata menire a unui om politic aflat într-o funcție publică”.
O schimbare față de anii precedenți în care Roxana Iliescu a fost implicată direct și pe care a susținut-o a fost finanțarea acțiunilor cultural-artistice. Astfel, Agenda Culturală a județului Timiș a primit un buget pe anul 2017 de 5.800.000 lei, dublu față de anul 2016. De asemenea, cele 6 instituții de cultură aflate în subordinea CJT au primit finanțări considerabil mai mari față de anii precedenți, spre exemplu Centrul de Cultură și Artă a fost finanțat pe programul minimal în anul 2016 cu 100.000 euro, iar în anul 2017 dublu, respectiv 200.000 euro.
„Trebuie să evidențiez faptul că implicați în mod onest, transparent și cu profesionalism putem realiza proiecte benefice pentru comunitatea pe care o reprezentăm. Din păcate, mulți reprezentanți ai administrației publice uită adevărată menire a unui om politic aflat într-o funcție publică și intră în retorică: «Dar nouă ce ne iese la afacerea asta?!», sau se lasă copleșiți de orgolii personale și mize mici, care, de cele mai multe ori, blochează orice urmă de dezvoltare a județului nostru (un exemplu edificator petrecut anul trecut îl constituie proiectul «Centre de colectare și depozitare legume fructe în județul Timiș», proiect cu finanțare și întreagă documentație realizată, dar care rămâne blocat datorită incapacității reprezentanților PNL de a pune interesul timișenilor deasupra intereselor meschine de partid)”, mai spune Roxana Iliescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!