Despre viitorul spitalului au existat mai multe discuții, încă de acum câțiva ani, atunci când Ministerul Transporturilor anunța că vrea să treacă toate spitalele CFR din țară în subordine locală. Primăria Timișoara s-a arătat prima interesată de preluarea sa și s-a conformat regulamentului.
A fost, însă, descalificată, iar primarul Dominic Fritz presupune că și din cauza unor interferențe politice.
„Au depus cereri municipiul Timișoara, și, în ultima secundă, prin Ministerul Sănătății, și Spitalul Județean (Timișoara – n.r.). De fapt, regulamentul prevedea o un dosar de aplicare extrem de elaborat la care noi am muncit câteva luni, cu câteva sute de pagini și în urma evaluării comisiei am primit punctajul de 93 din 100 de puncte. (…) În același timp, am citit atunci în presă că domnul Simonis a anunțat că Spitalul va merge la Spitalul Județean, fără să fi fost vreo legătură cu această procedură oficială anunțată de Guvern.
Acum trei săptămâni am primit vestea din partea ministerului că Timișoara a fost, deși am obținut 93%, descalificată! Pentru următorul motiv: pentru că noi am inclus în planul nostru pentru acest spital și câteva paturi pentru paliație. (…)
Această comisie a spus că regulamentul prevede că, timp de cinci ani nu poate fi schimbată destinația spitalului și, de aceea, ideea noastră să mai facem și niște paturi de paliație ar fi descalificantă. O aberație evidentă!”, a spus Fritz
„Dacă prietenul (lui Ciolacu – n.r.) Freddy Simonis ajunge să conducă județul, atunci trebuie să i se dea lui, înțeleg, acest spital”, a completat, ironic, și deputatul USR Cătălin Drulă.
Descalificarea ar fi avut drept scop, de fapt, „scoaterea municipiul Timișoara” și „deschiderea căii pentru ceea ce a anunțat domnul Simonis”, a concluzionat primarul Timișoarei. Ar urma, acum, o nouă evaluare. Dominic Fritz spune că și primăria va încerca să se reînscrie în luptă.
„Eu voi insista, bineînțeles (să mai depună și primăria un dosar – n.r.)! Și dacă vor să scoatem paturile de paliație, le scoatem, deși însuși ministerul ne-a spus că este nevoie în această regiune, prin masterplanul lor de sănătate, de paturi de paliație”, a mai precizat edilul.
Despre exproprierile de la spital
Vă reamintim, joi, guvernul a aprobat demararea procedurilor de expropriere a Pavilionului 14 (Corpul C1). Clădirea fusese retrocedată, iar până la începutul anului exista contract de închiriere cu unitatea sanitară, dar proprietarul a decis să nu îl mai prelungească. Astfel, guvernul a decis să pună la dispoziție 4,4 milioane de lei Ministerului Transporturilor pentru expropriere.
În prezent, Spitalul CF Timișoara este un spital public, clinic, universitar, organizat pavilionar, find compus din Pavilionul nr. 13, Pavilionul nr. 14, Pavilionul nr. 15, Blocul Operator și Centrala termică. Acesta este finanțat din venituri proprii, prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Are o capacitate de 212 paturi spitalizare continuă și 14 paturi spitalizare de zi.
Despre viitorul Spitalului CFR Timișoara se discută de la finalul anului 2022, când municipalitatea și-a exprimat intenția de a-l prelua de la Ministerul Transporturilor și apoi să-l modernizeze. Ulterior, în toamna anului 2023, Alfred Simonis – pe atunci deputat, ajuns între timp președinte al Consiliului Județean Timiș – spunea că, cel mai probabil, instituția sanitară va ajunge în subordinea Spitalului Județean.
Trimite articolul
XPrimăria nu este în stare să construiască un spital municipal decent. Doamne ferește să preia Spitalul CFR, că e terminat.
-
De ce nu a facut psd cele 8 spitale regionale? De ce s-au dus la Bruxelles sa ceara anularea celor 2,5 miliarde de euro pentru spitale prin PNRR-ul scris de USR?
Fritz vrea sa-l marite.Apoi va pleca cu sacii plini la el in Bavaria
-
Gandesti ca un cimpanzeu
-
Cu ce ți-a greșit cimpanzeul?
-
jignesti cimpanzeul…
-
-
@ProstulPedofiluluiAurolac: intreaba-ti stapanii de la psdaursos ce a cautat la Bruxelles sa ceara anularea celor 2,5 miliarde de euro pentru spitale prin PNRR-ul scris de USR!