– Este final de campanie. Ce puteţi spune acum despre derularea evenimentelor?
– E final de campanie şi sigur că acest final ne duce spre un bilanţ de campanie. Am avut în întregul judeţ întâlniri cu oamenii, întâlniri extraordinare – excepţie făcând Racoviţa, dar nu vreau să revin. Ei au înţeles problemele, am discutat cu ei, sigur că au fost şi discuţii în cotradictoriu, dar până la urmă, dintr-un capăt în celălalt al judeţului, peste tot am întâlnit oameni interesaţi de problemele comunităţii, nu neapărat de politică, ceea ce este un lucru foarte bun, zic eu. Pentru că, până la urmă, cei care fac administraţie sau cei care fac politică la nivel local în funcţiile administrative în care sunt aleşi trebuie să fie mai atraşi de comunităţile lor. Deşi am găsit în judeţ, în special în zona rurală, grupuri puternice de susţinere a unor partide politice. Se pare că viaţa politică în zona rurală are o intensitate mult mai mare decât în zona urbană, pentru că ea deja se manifestă prin discuţii foarte aprinse, prin susţineri cu sau fără argumente a unor idei. Dar, în rest, cred că a fost o campanie bună până acum. Sunt nişte semnale că finalul de campanie ar putea să fie murdărit. Sunt nişte semnale că vor fi nişte mailuri otrăvite, cu adrese la familie, nişte articole de ziar cu minciuni şi lucruri neadevărate, dar în Timiş ele nu pot fi decât nişte excepţii la ceea ce s-a întâmplat. Eu îmi doresc să nu se întâmple acest lucru şi, cel puţin din partea mea şi a colegilor mei, nu se va întâmpla acest lucru.
– De ce să vină oamenii la vot?
– Oamenii să vină la vot din mai multe motive: primul – că este cel puţin o obligaţie morală să vii la vot. Pentru că în momentul în care te duci şi îţi exprimi o opţiune, cel puţin ştii că ţi-ai îndeplinit o îndatorire faţă de comunitate şi, apoi, ţi-ai spus un cuvânt în relaţia cu comunitatea. Cel care nu vine la vot, după părerea mea, timp de patru ani ar trebui să nu comenteze. Atâta timp cât nu şi-a dat opţiunea aceasta simplă – votul – în momentul în care puteau să şi-o dea. E simplu să stai apoi pe margine să critici sau să vii cu variante alternative, dar dacă nu ai venit în ziua votului să îţi exprimi opţiunea, cred că e corect să nu te exprimi nici în următorii ani.
– Mai cred timişenii în promisiuni nerealiste, după 22 de ani de democraţie?
– Depinde foarte mult de modul în care sunt prezentate aceste promisiuni, pentru că, în viaţă, câteodată, ambalajul e mai frumos decât conţinutul, poate să îţi fure ochii şi avem o mulţime de situaţii de genul acesta, nu doar la nivel de Timişoara. Eu sper că proiectele care s-au prezentat sau care se vor dori a fi prezentate până la finalul madatului să fie realiste. Dacă vreţi să ne minţim pe noi înşine, înseamnă că nu suntem corecţi nici măcar faţă de propria persoană. Am auzit şi eu de fel de fel de liste, de fel de fel de dorinţe exprimate în această campanie electorală, sper ca lumea să aibă luciditatea de a alege pe cei care au făcut ceva, care au dovedit că se poate.
– Ce credeţi despre faptul că adversarii dvs. politici au mers în campanie arătând cu degetul spre anumite nerealizări sau spre bani despre care consideră că nu i-aţi cheltuit cum trebuie?
– E foarte simplu: fac asta pentru că ei nu au alte variante. Nu au nicio strategie şi au ieşit în faţă bazându-se exclusiv pe votul politic negativ, neprezentând absolut nimic constructiv, plagiindu-mă în ultima parte a campaniei şi preluând din proiectele mele. În ultima parte a campaniei am remarcat un lucru foarte interesant, şi anume că o parte din proiectele pe care le-am anunţat eu, imediat au fost îmbrăţişate şi prezentate de ei, ceea ce nu dovedeşte decât faptul că acestea sunt în regulă şi că ceea ce am prezentat eu este ceea ce are nevoie comunitatea. Eu nu pot să fac altceva decât, luni, după ce se încheie campania, să îi invit să facă parte din echipa mea, să construim împreună un Timiş normal în toate localităţile, un Timiş pe care eu l-am dorit întotdeauna pe primul loc.
– Ce le transmiteţi timişenilor acum, la final de campanie?
– Lumea îşi doreşte o normalitate şi le transmit timişenilor că sunt unul dintre cei ce au militat pentru această normalitate pentru că, la rândul meu, mi-o doresc şi eu. Îi rog şi le transmit să aibă încredere că vom merge mai departe împreună pentru a construi această normalitate în care să trăim toţi, cu familiile noastre, cu bucuriile şi necazurile de zi cu zi, dar nu într-o viaţă sub minciuni, sub promisiuni neonorate sau sub ameninţări. Pentru că aceste vremuri le-am mai trăit şi nu doresc să revină, motiv pentru care îi îndemn pe toţi timişorenii să vină alături de mine, alături de echipa mea pentru încă un mandat, pentru că eu am încercat şi am reuşit să asigur o oarecare stabilitate şi normalitate la nivelul întregului judeţ.
– Ce puteţi să spuneţi despre faptul că situaţia în care se află echipa de fotbal Poli Timişoara nu a fost folosită din punct de vedere electoral? Ce veţi face după alegerile electorale în ce priveşte echipa Poli?
– Nu a fost folosită electoral şi e foarte bine acest lucru. Am avut o discuţie cu ceilalţi lideri de partide, înainte de campanie, şi s-a stabilit un gentelman agreement, iar acesta a fost respectat, ceea ce e foarte bine că nu se foloseşte poli ca simbol electoral. Eu am soluţii la situaţia Poli după 10 iunie, dar ca să se poată întâmpla aceste soluţii, ca să poată fi aplicate, eu trebuie să fiu preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!