Organizat de Adifolk (Asociația catalană pentru difuzarea folclorului), festivalul de artă tradițională catalană se va desfășura în perioada 7-10 august și va aduce la Timișoara 18 ansambluri artistice. Spectacolele acestora se vor desfășura în Piața Victoriei, între orele 19.45 – 23.45, precizează Vinals.
„De 27 de ani, asociația Adifolk organizează acest mare festival într-un alt oraș al Europei. El se va afla acum pentru prima dată în România. Timișorenii vor avea ocazia să cunoască, în cel mai frumos, puternic și adevărat chip, cultura tradițională a Cataloniei, muzica, dansurile, arta ei. Pe lângă spectacolele din Piața Victoriei, vor avea loc, peste zi, numeroase ateliere menite să apropie publicul de arta catalană, spre pildă timișorenii vor putea învăța să danseze Sardana, care e hora catalană”, mai dezvăluie consulul spaniol.
Accesul publicului la toate evenimentele festivalului va fi liber. Timișorenii vor putea dansa, alături de spanioli, pe muzica tamburinelor și a faimoaselor instrumente de suflat combles.
„Cultura catalană este, în mod esențial, o cultură comunitară, o cultură a împărtășirii. Dacă, spre pildă, flamenco este o artă individuală, dansurile catalane, precum Sardana, se bazează pe a fi împreună”, explică Jose Miguel Vinals.
Programul festivalului cuprinde, alături de spectacole și ateliere, un concert de muzică barocă, la Muzeul de Artă Timișoara (în 7 august), un concurs de pictură cu teme catalane, pentru copii, o conferință despre cultura catalană și o slujbă catalană la Biserica Millenium.
„Acest eveniment a fost prezentat Primăriei Timișoarei în decembrie 2013, iar administrația timișoreană a primit foarte frumos și cu mare deschidere ideea. Am fost împreună cu viceprimarul Dan Diaconu la Barcelona la un astfel de festival și s-a semnat un protocol de organizare cu Adifolk. Important, pe lângă programul artistic extrem de bogat, este că festivalul este întotdeauna însoțit de foarte mulți catalani, care vin, ca turiști, în toate orașele în care acesta se desfășoară. Deja am văzut un mare interese pe diverse forumuri în care catalanii caută cazare și informații despre Timișoara”, mai spune consulul spaniol.
Festivalul este organizat la Timișoara „pentru a amplifica interesul românilor față de Catalonia și cultura regiunii, pentru a strânge legăturile culturale între catalani și români, precum și pentru a promova destinația turistică Timișoara și candidatura orașului la titlul de capitală culturală europeană în 2021”.
Primăria Timișoara susține festivalul catalan cu servicii (cazarea artiștilor, infrastructură etc) în valoare de 80.000 de euro. Cei 390 de artiști catalani își plătesc singuri drumul și cheltuielile, pentru a promova arta regiunii lor.
Universitatea de Vest din Timișoara ajuns la un acord cu Institutul Ramon Llull pentru limba și cultura catalane pentru fondarea unui lectorat de catalană.
Cunoscută și sub numele de Principat (”el Principat), regiunea autonomă Catalonia se află în nord-estul Spaniei, pe o suprafață de 31.950 km², are o populație de 7,5 milioane de locuitori și capitala la Barcelona, iar imnul ei este “Els Segadors” (Secerătorii). Festivalurile și sărbătorile Cataloniei au admiratori în lumea întreagă, printre cele mai renumite fiind correfocs, în care ”dracii” se joacă cu focul și cu oamenii, colles castelleres, în care se înalță ”turnuri de oameni”, carnavalul din Vilanova i la Geltrú și Patumul din Berga.
Articole pe aceeași temă:
Cel mai mare festival catalan din afara Barcelonei, la Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!