Politica, până nu demult, era văzută ca un domeniu exclusiv al bărbaților și poate am auzit cu toții câte ceva despre luptele acerbe ale feministelor românce din perioada interbelică pentru a câștiga dreptul la vot. Acest drept s-a concretizat prin Constituția din 1938, dar regimul autoritar al lui Carol al II-lea l-a făcut imposibil de pus în practică, dreptul electoral al femeilor fiind reinstituit apoi de abia în 1946. În prezent, femeile din parlamentul României reprezintă un procent de nici 20%, în timp ce media europeană este de 27%. În țări ca Suedia sau Finlanda acest procentaj este de peste 40%, lucru care se reflectă în calitatea generală a vieții de acolo.
Ca un exercițiu, aș dori să vă cer să vă gândiți la compania în care lucrați, la primăria din orașul vostru, la structurile de conducere ale statului. Câte femei dețin o funcție de conducere și au un impact asupra vieții voastre? Da, mai nou avem femeie prim-ministru. O premieră pentru o Românie tradiționalistă care parcă nu vrea să se despartă de trecut. Dar ea, din păcate, este doar marioneta președintelui de partid care nu poate accede la funcția de premier, el fiind condamnat penal. Așa că orice am fi câștigat din acest lucru este umbrit de servitudinea premierului față de cei care au pus-o în funcție și de lipsa de independență cu care își exercită funcția zi de zi.
Atât mediul politic cât și cel de afaceri au nevoie de ambele sexe, pentru că deciziile care se iau pe treptele de sus ne influențează viața, iar atâta timp cât femeile sunt prezente în societate ele au dreptul, dar și datoria să ia parte la acest proces decizional. Nu ne dorim o lume în care niște hotărâri care ne afectează să fie luate pentru noi de către cineva cu care avem prea puține lucruri în comun. Femeile trebuie să aibă reprezentante pe care să le considere legitime, în care să se regăsească și în care să aibă încredere. Avem nevoie de mai multe figuri feminine puternice și competente, care să combată premisa că managerul sau politicianul ideal este bărbat.
Sunteți invitatele mele la evenimentul „Femeile ca decidenți în societatea românească” care va avea loc sâmbătă, 24 martie la localul Ambasada (strada Anton Seiller 2), începând cu ora 15:00, unde vom discuta despre provocările de care are parte o femeie ca să aibă succes pe plan profesional în România.
Invitați: Florina Presadă, fostă activistă civică și actuală senatoare USR, Mona Moldovan, fostă consultantă de investiții și actuală antreprenoare, Annelies Verhaeghe, directoarea ramurii timișorene a unei multinaționale din domeniul studiilor de piață și Ana Munteanu, activistă civică, președinte al inițiativelor Verde pentru Biciclete și Borcanul cu Ulei. Vom afla despre povestea lor, ce piedici au avut de înfruntat, ce le-a motivat în lupta lor și care a fost rodul muncii lor odată ce au reușit.
Vă aștept la evenimentul nostru, într-un cadru informal, unde ne-am bucura să regăsim pe cât mai multe dintre cititoarele Tion!
Laura Boldovici
Vicepreședinte USR Timiș
(994140)
Citiți principiile noastre de moderare aici!