Compania sârbă NIS deţine mai multe câmpuri petroliere concesionate în judeţul Timiş. Sunt sume importante pe care aceasta le va aduce în economia judeţului, vorbim de peste 600 milioane de euro.
Un lucru este sigur, compania nu caută sub nicio formă gaze de şist, ne asigură reprezentanţii companiei respective.
„Nu creştem trandafiri, asta este clar, suntem o companie petrolieră, dar respectăm în totalitate legislaţia românească. Un lucru este clar, noi nu căutăm gaze de şist. Prin concesiunea primită ne este interzis să căutăm astfel de zăcăminte. Totodată, acest tip de combustibil se găseşte la o cu totul adâncime faţă de zăcămintele de petrol”, ne-a declarat Vadim Smirnov, directorul societăţii.
Este o întâmplare că sârbii au venit în Banat pentru explorări în speranţa că vor găsi petrol aici? Nu, deloc. Ei deţin la Pancevo, la o distanţă relativ mică de graniţă, rafinăria de la Pancevo.
„Deţinem mai multe proiecte în Timiş. Sunt două perimetre deţinute împreună cu partenerii canadieni, la Periam şi Biled. Noi suntem operatori la acestea. Mai este concesionat şi un perimetru la Crai Nou”, spune Mikhail Danilin, director executiv Upstream NIS Petrol.
Geolog de meserie, specialist cu vechi state în domeniu, Danilin este puţin încrezător că solul bănăţean va oferi prea multe zăcăminte de gaze de şist.
„Sunt geolog, am studiat solul în Voivodina, am studiat bazinul Panoniei, eu cred că petrol şi şist se pot găsi peste tot. Ce cantitate este? Eu cred că acest tip de resurse (n.r. gaze de şist) sunt nesemnificative, depinde de profunzimea unde se forează. Probabilitatea este scăzută. Am forat deja câteva sonde, nu s-au găsit gaze de şist”, a mai spus Danilin.
Șansele de a descoperi zăcăminte viabile de petrol nu sunt neapărat extraordinare aici, nu se poate vorbi de Siberia unde „dai gaura” şi iese ţiţei sau gaz.
„Posibilitatea de a găsi gaze poate ajunge şi între 20 și 30% şanse de reuşită. Dar, puţul bun va acoperi investiţia şi la restul perimetrelor”, spune Danilin.
Solventul, oleoductul spre România şi benzinăriile Gazprom
Timişul este vârful investiţiilor celor de la NIS, companie unde ruşii de la Gazprom Neft sunt acţionari majoritari. Ei deţin deja mai multe benzinării aici, toate plasate pe segmentul premium.
E destul de posibil ca de aici să plece benzina şi motorina spre toată România. Este şi explicabil, rafinăria de la Pancevo, perla coroanei companiei din Serbia este la mică distanţă de România, de Timiş. Una dintre soluţiile de a aduce combustibilii în România este un oleoduct. Se ştie de mult timp că fabrica Solventul din Timişoara şi rafinăria de la Pancevo erau legate printr-un oleoduct. În aceste condiţii există numeroase zvonuri cum că sârbii ar fi venit deja cu oferte concrete pentru cumpărarea Solventul, mai ales pentru acest oleoduct.
Este real acest interes? Diplomatic, şeful companiei din România spune că orice variantă de transport a combustibilului este luată în considerare. Oricum se vorbeşte de un orizont mai larg de timp în care benzina sârbească ar urma să se vândă în România.
„Modernizarea nu este terminată la rafinăria de la Pancevo, trebuie ca acest proces să fie finalizat, pentru Romania trebuie să avem destul combutibil. Vom veni cu combustibil de calitate pe piaţă, dar aceasta înseamnă să terminăm modernizarea rafinăriei. Noi luăm în calcul mai multe modalităţi de transport: cale ferată, camioane – cisternă, dar şi această conductă”, a mai declarat Smirnov.
Un alt domeniu unde compania petrolieră este deja implicată în România, iar Timişul este în vârful investiţiilor este cel de downstream, al comercializării de carburant. Societatea cu sediul central la Novi Sad a demarat deja investiţiile în acest domeniu, la Timişoara sunt deja funcţionale trei bezinării, situate pe segmentul premium, operate sub brandul Gazprom. Pe lângă cele trei din Timişoara mai sunt patru la Arad, trei la Oradea, trei la Sibiu şi două situate pe A1. Investiţiile nu se opresc aici, ne garantează Smirnov, iar situarea acestora în zona de vest este una justificată.
„Noi vrem să oferim combustibili de calitate, la preţuri bune. Iar situarea în apropiere de rafinărie înseamnă şi costuri logistice mai mici. Deci preţuri finale mai mici, aceasta este ce ne dorim toţi, nu?”, a mai spus Vadim Smirnov.
Citiți principiile noastre de moderare aici!