Numărul de accidente pe autostradă a crescut, iar salvatorii trebuie să fie cât mai aproape de locul unde s-a produs o eventuală tragedie. De aceea, pe traseul Autostrăzii Vestului va fi înființat un nou punct de prim ajutor. Topolovăț este locul unde va sta „în gardă” o autospecială de prim ajutor, dotată cu medici, asistenți și aparatura necesară salvării vieților.
Recent, Consiliul Județean Timiș a cumpărat două autospeciale de prim ajutor pentru SMURD. Acestea vor acționa în zona Topolovăț, în special pentru accidentele de pe autostradă, și în zona Giroc.
„Pentru că numărul de accidente pe autostradă s-a înmulțit și sunt chiar accidente grave, a apărut necesitatea unui al doilea punct de prim ajutor care să fie către Lugoj. Vom pune la Topolovăț o autospecială de prim ajutor, care să acționeze în zonă. Pompierii își doresc, de asemenea, să înființeze o subunitate la Topolovăț. Acolo vom pune și o mașină SMURD. Tot pompierii au deschis acum un an de zile un punct la Giroc, unde nu avem încă o mașină de prim ajutor, și am vrea să punem și acolo cea de-a doua autospecială. Când se termină cu toate documentele pentru cele două mașini pe care le-am primit de la consiliul județean o să fie posibil să ducem o autospecială la Giroc și una la Topolovăț. Sper ca până în toamnă să și realizăm lucrurile acestea”, a spus doctorul Mihai Grecu.
Autospecialele vor fi 24 de ore din 24 acolo, gata să intervină, împreună cu personalul specializat. Cu tot cu autospeciala care va sta în gardă la Topolovăț, pe autostrada din Timiș va exista câte o mașină de intervenție SMURD la fiecare 30 de kilometri.
„Mașina va fi 24 de ore din 24 acolo, la pompieri, la Topolovăț. Vor fi acolo paramedici, împreună cu pompierii. Cele două puncte noi SMURD sunt la Giroc și Totpolovăț. Mai sunt puncte unde avem autospeciale de prim ajutor la Lugoj și la Pișchia, în ceea ce privește autostrada. Pentru județul Timiș eu zic că deocamdată este în regulă, mai există încă un punct de dispersie la Făget. Cu noile autospeciale avem la fiecare 30 de kilometri câte un echipaj de prim ajutor calificat și câte un echipaj de pompieri”, a spus Mihai Grecu, medic primar medicină de urgență.
Noile autospeciale vin în dotarea SMURD în perioada în care a crescut numărul accidentelor grave de pe autostradă.
„Numărul de accidente pe autostradă a crescut după ce s-a dat drumul la tronsonul de la Traian Vuia la Margina. Probabil cei care vin de pe autostradă, vin și dau pe curbele de pe Coșava. Traficul greu s-a mutat de pe Mureș la Coșava. Este o percepție subiectivă, a mea, a colegilor, că numărul accidentelor a crescut”, a subliniat Mihai Grecu.
Mașinile de prim ajutor care sunt în uz ar trebui însă schimbate. Au trecut aproape zece ani de când autospecialele se deplasează „în fugă” pentru a salva vieți și ar trebui vehicule noi.
„Parcul auto este clar îmbătrânit. Ambulanțele au venit oarecum deodată. Echipajele de prim ajutor sunt opt la număr. Mașinile respective deja și-au depășit capacitatea, timpul lor de viață. Au fost bine întreținute, dar nu poți „să tragi” de ele la nesfârșit. Modul în care se circulă cu o mașină de intervenție este specific și duce la îmbătrânirea pieselor de la direcție, a sistemului de lumini, a motorului. Sper ca licitația pe care Guvernul, prin Ministerul de Interne și Ministerul Sănătății urmează să o desfășoare să se finalizeze cât mai repede. Cele două autospeciale primite de SMURD și două mașini pentru cei la Ambulanță sunt doar o gură de oxigen”, a spus Mihai Grecu.
Acum, Timișul are opt autospeciale de prim ajutor: două la Timișoara, una la Pișchia, una la Deta, una la Sânnicolau Mare, una la Buziaș, una la Lugoj și una la Făget. Urmează una la Giroc și una la Topolovăț. Cele două mașini care funcționează în Timișoara au fost cele mai solicitate. Dar și celelalte, în alte zone ale județului, s-au uzat, pentru că au funcționat în același timp cu cele de la Timișoara. Salvatorii au nevoie de „aripi”… noi…
Acest material a apărut și în săptămânalul AGENDA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!