Rolul de a bate gongul i-a revenit directorului Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, actorul Balázs Attila, care, prefațând o săptămână plină de evenimente artistice excepționale, a declarat: „Gândiţi-vă de câte ori ne-am îndrumat cu bune intenţii prietenii să rămână în interiorul limitelor în propriul interes şi în cel al tovarăşilor lor. Arta, prin orice formă a sa, face tocmai opusul acestui îndemn. Iar în acest cadru, teatrul, ce sintetizează alte domenii ale artei, face acest lucru însutit. Ideea acestui festival, scopul său, îl reprezintă tocmai traversarea limitelor, a graniţelor. Să trasăm limite în jurul nostru, pe care să le depăşim din nou. Să găsim punctele de întâlnire în interiorul unei regiuni, apoi să le dislocăm din nou. Să căutăm trăsăturile comune, să vedem diferenţele şi să strângem toate acestea sub o umbrelă. Bineînţeles, există un lucru ce ne obligă, acum, ca şi în viitor, şi anume tradiţia. În lumea teatrală a regiunii a devenit de acum o tradiţie să se măsoare la Timişoara, la sfârşitul lunii mai, în această întâlnire. Subliniez caracterul de întâlnire, pentru că noi nu suntem în competiţie, noi, maghiari, români, germani, sârbi, ci ne întâlnim, cu nostalgii despre trecut, construind viitorul. Tema festivalului din acest an este trecutul, prelucrarea trecutului, în jurul acestei provocări se grupează spectacolele”.
Alături de directorul Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, la ceremonie s-au aflat Sályi Lőrinc, consulul Ungariei, Vesna Kolinovic, consulul Serbiei, și deputatul Slavomir Gvozdenovic, lider al comunității sârbe din România. “Știm că lumea este o scenă, iar dacă lumea este la fel ca scena deschisă tuturor acestor teatre, aici, la Teatrul Maghiar din Timișoara, este o lume foarte frumoasă, în care suntem norocoși să trăim”, a susținut consulul Sályi Lőrinc. “Este impresionant că Teatrul Maghiar din Timișoara este gazda teatrelor din această parte a Europei, aș îndrăzni să spun, cea mai bună parte a Europei. Este un semn că știm să dialogăm și ne respectăm între noi”, a subliniat Slavomir Gvozdenovic. Și consulul Serbiei, Vesna Kolinovic, a apreciat “cu entuziasm, această întâlnire a teatrelor, culturilor, istoriei comune și oamenilor” din Euroregiune.
Directorul Teatrului Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, Balázs Attila, a anunțat că pe întreaga durată a Festivalului TESZT vor fi se vor colecta donații pentru sinistrații recentelor inundații din Serbia.
A fost inaugurată „expoziția pe pardoseală” cu tema “Trecutul regăsit”, realizată de Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely” în parteneriat cu Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest. La vernisaj au fost decernate și premiile concursului de creație pentru această expoziție. Laureați sunt Szabo Kinga, Alina Crețu și Cecilia Hausmann.
Primul spectacol jucat în TESZT Festival 2014 a fost “Incendii” de Wajdi Mouawad, montat în premieră națională de Radu-Alexandru Nica. „Incendii este o poveste de tip puzzle despre pierderea unui trecut misterios și plin de tenebre, ce se lasă cu greu recuperat”, susține regizorul.
Festivalul Euroregional TESZT se desfășoară în perioada 24-31 mai 2014 și reunește la Timișoare producțiile a 15 teatre și companii de spectacol din România, Ungaria și Serbia.
Iată programul festivalul în următoarele două zile:
Duminică 25 mai:
– ora 14, în Foaierul Teatrului Maghiar, lansarea cărții “Drumuri transfrontaliere”
– ora 16, Sala 2 TNT, spectacolul “A fost odată la Timișoara” de Peter Kerek, producție a Teatrului Național Timișoara. „A fost odată la Timişoara reconstruieşte, prin micile istorii de viaţă ale unei familii, cu umor şi cu nostalgie, povestea / istoria unui oraş. Căci, până la urmă, un oraş e tot un fel de familie: cu revoluţiile ei, cu prejudecăţile ei, cu acele lucruri mereu nespuse şi nefăcute la timp, cu momentele ei de curaj şi de laşitate”.
– ora 19, în Sala Mare a Teatrului Maghiar, spectacolul “Roșu”, de Brestyánszky B., regia Máte Gábor, coproducție Teatrul Katona Jozsef Budapesta (Hu) & Teatrul Popular din Subotica (Srb). „În 1941, Hitler cere guvernului maghiar în funcție să permită trecerea trupelor germane pe teritoriul Ungariei. În schimb, le promite dreptul de a cere Iugoslavia. Un refuz ar însemna invadarea Ungariei. Primul-ministru de la acea vreme, Teleki, se sinucide, nevăzând nicio soluție posibilă în această situație, iar Amiralul Horthy le permite trupelor accesul. Astfel, Ungaria se situează în opoziție cu puterile vestice. După ce Croația iese din război (făcând nulă existența Iugoslaviei) armata maghiară invadează teritoriile Iugoslaviei și, la începutul anului 1942, are loc raidul sângeros de la Novi Sad, care a făcut numeroase victime… În 1944 e timpul pentru revanșă. Partizanii iugoslavi comuniști își încep campania de răzbunare într-o furie victorioasă. Îi văd pe locuitorii Ungariei ca având o vină colectivă. Nu există procese la acea dată, ci numai tortură, linșaj, execuții în masă”.
– ora 21, Sala Studio, “Regina frumuseții din Leenane”, de Martin McDonagh, regia Upor Lászlo, producție a Teatrului Maghiar Timișoara. „Acest mic sat irlandez numit Leenane se află foarte departe de Timișoara, Novi Sad sau chiar Budapesta. Dar întâmplările din această piesă sunt de zi cu zi, chiar şi aici. Sper sincer că răsturnările de situaţie şi momentele cele mai dramatice din piesă îi sunt cunoscute spectatorului numai din auzite. Rar mai găsim printre noi pe cineva atât de norocos/ghinionist, care să nu fi experimentat pe propria-i piele agoniile, respectiv frumuseţea ciudată şi profundă a relaţiilor dintre personajele interdependente, fără nicio speranţă. Aşadar Leenane este aici, iar noi suntem acolo în Leenane.” – Upor László
– ora 24, în Atelierul de pictură al Teatrului Maghiar, spectacolul “Stăteam întinși pe pat”, de Daniil Harms, regia Ovidiu Mihăiță, producție a Teatrului Auăleu. „Este o poveste de amor cu final nefericit. Este unul dintre cele mai vechi spectacole la Auăleu Teatru și are aproape 200 de reprezentații”.
Luni, 26 mai:
– ora 17, sala Studio, spectacolul “Europa, Europa”, de Howard Baker, regia Koltai M. Gábor, Teatrul Studio K Budapesta
– ora 21, Sala Mare, “Ținuturile joase”, de Herta Muller, regia Nicky Wolcz, Teatrul German de Stat Timișoara
– ora 24, sala Studio, Concertul de la miezul nopții, Cári Tibor: Muzica Teatrului.
Festivalul Euroregional de Teatru TESZT este finanțat de Consiliul Local al Municipiului Timișoara. Toate spectacolele sunt traduse în limbile română și engleză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!