Robu a declarat că luni noaptea, la ora 00:00, a expirat termenul de depunere a contestaţiilor la licitaţia pentru reamenajarea centrului istoric. Cum nicio contestaţie nu a fost depusă, primarul Timişoarei susţine că în maximum o săptămână se va semna contractul.
„Astă noapte, la ora 24, a expirat termenul de depunere a contestaţiilor pentru lucrarea de reabilitare a centrului istoric. Nu au fost înregistrate contestaţii. Vom trece la semnarea contractului de implementare a acestui extrem de important proiect pentru Timişoara. Vom face ca oraşul nostru să arate substanţial diferit prin transformarea centrului istoric în zonă pietonală”, a declarat Robu.
El a precizat că proiectul, în valoare de peste 65 de milioane de lei, se va realiza în totalitate din bani europeni, cu condiţia să fie finalizat până în iunie 2015. Dacă acest termen, mai scurt decât cel prevăzut în contract, nu va fi respectat, Primăria Timişoara va trebui să finanţeze din bani proprii lucrările rămase de efectuat.
„De îndată ce semnăm contractul vom sta de vorbă cu reprezentanţii firmei şi vom conveni asupra unei perioade mai scurte pentru executarea lucrării decât cea anunţată iniţial. Dorim să absorbim la maximum banii europeni şi de aceea venim înspre firma care va face lucrarea să îşi asume un termen mai scurt decât cel anunţat. Proiectele europene pot fi executate cu rambursarea sumelor până în iunie 2015. Or, datorită diferenţelor înregistrate în timpul procedurii de achiziţie publică, dacă nu vom termina într-un termen mai scurt, vom trece de această perioadă şi va trebui să asigurăm din fonduri proprii bugetul pentru o parte din lucrări”, a mai spus Robu.
În această situaţia s-a ajuns pentru că, deşi piatra de temelie a lucrărilor de reabilitare a centrului a fost pusă în timpul mandatului primarului Gheorghe Ciuhandu, licitaţia a trenat, existând contestaţii.
„Termenul de realizare a lucrării este de 23 de luni. Dar noi încercăm să convingem firma să realizeze lucrarea într-un termen cât mai scurt. Eu aş vrea până în iunie 2015”, a declarat primarul.
Robu a mai spus că lucrările vor începe în Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sf. Gheorghe, însă, dacă se vor descoperi vestigii arheologice, va cere firmei să deschidă şi alte fronturi de lucru.
„Avem termen o săptămână să semnăm contractul. Eu sunt pregătit să îl semnez şi astăzi. Se va începe din Piaţa Libertăţii şi Piaţa Sf. Gheorghe. Dacă vor fi găsite vestigii arheologice pentru care descărcarea arheologică ar lua mai mult, atunci noi suntem pregătiţi să deschidem front şi în altă parte a zonei Cetate. Nu putem sta pe loc. Trebuie să lucrăm cât mai intens pentru a finaliza acest proiect cât mai grabnic. Fac apel la timişoreni să aibă pacienţă, să aibă înţelegere, oraşul nostru trebuie să se modernizeze, noi avem voinţa să îl modernizăm, avem forţa să o facem”, a precizat primarul Timişoarei.
Ce se întâmplă cu traficul în zona centrală?
În opinia primarului, în timpul lucrărilor, nu traficul din zona centrală va avea de suferit, ci locatarii din zonă, care nu vor mai avea unde să parcheze.
„Inevitabil, când se desfăşoară atât de multe lucrări deodată, apar perturbări în oraş, apare un disconfort pentru fiecare cetăţean al oraşului. Garantez că pe toate şantierele se va lucra şi lucrările vor avansa într-un ritm susţinut. Mă voi implica personal în absolut toate proiectele pentru a asigura un ritm alert. Nu atât traficul va fi perturbat. Vor apărea dificultăţi pentru cei din zonă în ceea ce priveşte parcarea maşinilor. Trafic intens este doar pe Alecsandri şi se va resimţi. Pe celelalte străzi nu e un trafic aşa intens”, a declarat Robu.
Primarul a explicat că pentru a rezolva problema parcării în zona centrală, inclusiv după finalizarea acestui proiect care prevede transformarea străduţelor din cartierul Cetate în străzi pietonale, municipalitatea pregăteşte licitaţia pentru construirea a două noi parcări supraterane.
„Parcări vom construi de jur-împrejurul centrului istoric. Două locaţii sunt stabilite clar: o parcare supraterană va exista în zona Oituz, cu acces de pe strada Popa Şapcă şi dinspre Oituz. O altă parcare în zona Brătianu, în locul bateriilor de garaje existente acum în spatele parcului. Acolo se poate realiza o parcare P plus 5. Vom lansa cât de curând un caiet de sarcini şi o procedură de selecţie a unui partener privat care să realizeze aceste parcări într-un parteneriat public-privat. Primăria pune la dispoziţie terenul şi investitorul realizează obiectivul”, a mai precizat Robu.
El a afirmat că şantierele pentru cele două noi parcări vor demara anul viitor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!