Recitalul de deschidere susținut de Felician Roșca are loc miercuri, 11 septembrie 2013, de la ora 19:00, la Biserica Adventistă din Timişoara (str. Independenţei nr. 19) .
”Orga Bisericii Adventiste este un instrument de o deosebită valoare, a cărui realizare a durat ani de zile; orga a fost asamblată în forma pe care o are astăzi în anul 2011-2012 de către firma Pap Zoltan din Odorheiul Secuiesc. Ea include un pozitiv construit de firma Walcker în anul 1953. Orga Walcker este un cadou primit de la Institutul Teologic Adventist de la Cernica. Iată, aşadar, un excurs ce se întinde pe mai mult de 50 de ani. Proiectul de construcţie a fost realizat şi coordonat de către prof. univ. dr. Felician Roşca. Partea financiară a fost obținută din contribuția substanțială a domniei-sale și de către sponsori din Europa, America și biserica locala. Biserica Adventistă Ziua a Șaptea Betania din Timișoara a contribuit cu propriile resurse la realizarea proiectului in timpul pastorului Teofil Brînzan”, subliniază organizatorii evenimentului.
Programul Timorgelfest este axat anul acesta pe muzica spaniolă. ”Festivalul se desfășoară în perioada 11 septembrie – 30 octombrie 2013, pe trei orgi timișorene, instrumente muzicale de valoare, diferite ca structură, astfel încât să poată fi acoperită zona stilisticii muzicale de la Baroc la muzica modernă contemporană. Cele trei orgi se află în: Domul Romano-Catolic din Timișoara, pentru repertoriul romantic și postromantic; în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Str. Independenţei nr. 19, Timișoara, pentru repertoriul de factură barocă; și în Aula Magna de la Universitatea de Vest din Timișoara (o orgă digitală de factură clasică cu trei manuale, pedalier, 80 de registre), pentru repertoriul modern și contemporan.
În lunile septembrie şi octombrie, Timişoara va găzdui numeroase recitaluri, susţinute de personalităţi marcante ale muzicii de orgă în plan european. Protagoniștii celor 14 concerte sunt organiști din Spania: Raul Del Toro, Esteban Elizondo Iriarte, Ana Aguado, Alberto Saez Punte; Italia: Ginpaolo Di Rosa; Statele Unite ale Americii: Ian Maksin, care alături de Felician Roșca și balerinele Danciu Eva, Similie Diana, regia de balet Prof. Brîndușa Vitan de la Colegiul Național de Artă Ion Vidu din Timișoara, vor prezenta lucrări pentru orgă și violoncel din repertoriul clasic spaniol și universal; România: Felician Roșca, Alma Bompa, Minodora Luca, Denis Moldovan, Klaudia Szeidert, Cristina Struța, Camelia Cărăbaș. În două concerte realizate în colaborare cu corul și orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara și corul Laudes Christi și orchestra de cameră a Facultății de Muzică, sunt programate lucrări vocale din repertoriul spaniol, multe din ele în primă audiție românească, precum ampla lucrare vocal simfonică Miserere de Hilarión Eslava. Dirijorii acestor concerte sunt Popa Virgil (Spania), Iosif Todea, Lucian Oniță, concertmaistru Ioan Fernbach, iar soliștii sunt: Silviana Cîrdu, Ioana Mia Iuga, Maria Virginia Oniță, Monika Slahotka, Vasile Bădescu.
O seamă de concerte vor fi susținute și la Arad și Reșița astfel încât acest festival să își păstreze valoarea regională. Punctul culminant al festivalului este programat pentru data de 30 octombrie când vor avea loc, la ora 19:00, 16 concerte de orgă pe toate orgile clasice din Timișoara. Ziua de 30 octombrie va fi intitulată Ziua muzicii de orgă din Timișoara”, precizează, din partea organizatorilor, Veronica Anghelescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!