Normele metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, modificată în toamnă prin Legea 258/2013, au apărut în decembrie.
Potrivit acestor norme, eutanasierea animalelor care nu suferă de boli incurabile se poate face după expirarea termenului de 14 zile lucrătoare în care câinele este cazat în adăpost – în cazul în care animalul nu este adoptat sau revendicat -, prin decizie a împuternicitului primarului, fiind efectuată de medici veterinari de liberă practică.
Sterilizarea câinilor de rasă comună sau a metişilor cu stăpân este obligatorie până la 1 ianuarie 2015. Deţinătorii sunt obligaţi ca atunci când ies cu animalele în spaţii publice să aibă asupra lor carnetele de sănătate cu înscrierea sterilizării şi înscrierea în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân. Consiliile locale pot subvenţiona parţial sau total serviciile de sterilizare, lucru care urmează să fie luat în discuţie de către Consiliul Local Timişoara.
Dacă în toamna anului trecut primarul Timişoarei, Nicolae Robu, milita pentru sterilizarea în masă a câinilor, atât a celor ridicaţi de pe domeniul public, cât şi a celor din gospodării, acum edilul-şef spune că nu există altă soluţie decât eutanasierea dacă vrem să nu mai avem oameni muşcaţi pe stradă.
Reprezentanţii municipalităţii timişorene se pregătesc să înceapă eutanasierile.
„Practic săptămâna trecută s-au făcut împuternicirile necesare, au fost desemnaţi împuterniciţii primarului care vor semna deciziile de eutanasiere. Lucrurile sunt pregătite conform noilor proceduri, săptămâna aceasta va începe acest proces de eutanasiere. Singura hotărâre de consiliu local pe care ar trebui să o mai adoptăm, care este prevăzută de norme, se referă la subvenţionarea sau nu a sterilizării, pentru că sterilizarea este obligatorie până la 1 ianuarie 2015. Urmează să vedem care sunt preţurile de pe piaţă şi sub ce formă putem face asta, care poate fi subvenţia din partea consiliului local. Trebuie să facem nişte calcule şi să prevedem un buget pentru acest lucru. Probabil va exista o subvenţie, dar nu pot să spun cât de mare sau cât de mică. Poliţia Naţională şi inspectorii DSV vor avea apoi inclusiv posibilitatea de a intra în curţi să facă verificări. Va trebui să facem o campanie de informare pentru că sunt multe prevederi noi”, a declarat, pentru www.tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
Şeful Direcţiei de Mediu a Primăriei Timişoara, Adrian Bere, spune că medicul veterinar al instituţiei va inventaria, în cursul zilei de luni, câinii de la Danyflor, după care se va lua o decizie în privinţa numărului de animale care vor fi eutanasiate în prima fază.
„Medicul veterinar al primăriei s-a prezentat la Danyflor pentru verificări. Vrem să vedem exact câţi câini sunt în adăpost, numărul total al câinilor din adăpost, şi câţi sunt din 23 decembrie, de când au fost publicate normele metodologice, să vedem ce câini au intrat, câţi îndeplinesc condiţia celor 14 zile lucrătoare şi nu au fost adoptaţi – miercuri se îndeplineşte termenul practic, aşa am calculat noi. Câinii trebuie să fie în boxe distincte, în funcţie de data la care au intrat. Vrem să tragem un nou semnal de alarmă şi în privinţa adopţiilor. Dacă nu sunt adoptaţi nu putem să ne permitem să îi ţinem, nu putem să ne permitem să avem oameni muşcaţi pe stradă, trebuie să punem în aplicare legea”, a conchis Bere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!