Incuboxx este o clădire desfășurată pe mai mult de 6.300 de metri pătrați, care oferă spații în condiții avantajoase pentru zeci de firme în fază de preincubare, incubare sau consolidare, în funcție de stadiul afacerii – microîntreprinderi și IMM-uri ce activează în domeniul tehnologiei informații și comunicații. Angajații mai au la dispoziție și un perete de cățărat, o terasă, o cantină și chiar și o mică sală de fitness și un spațiu pentru aerobic, cu dușuri și vestiare, dar și locuri de parcare. Există și săli de conferințe, săli de ședințe și spații unde pot fi organizate diferite evenimente.
Incuboxx oferă 54 de spații pentru birouri la prețuri de la 3,5 euro/mp, trei săli de conferințe cu o capacitate de 50, 70, respectiv 200 de locuri, trei săli pentru seminare cu o capacitate de câte 30 de locuri, acces gratuit la copy-center, consultanță contabilă și consultanță juridică și de afaceri.
Pentru faza de incubare, perioada maximă în care pot fi închiriate birourile este de 3 ani, iar solicitanţii trebuie să fie proaspeţi absolvenţi şi/sau profesori ai unor facultăți de profil (IT&C), cu vârsta maximă de 35 de ani, care doresc să înființeze o firmă și care trebuie să prezinte un plan de afaceri, sau microîntreprinderi înființate cu cel mult un an înainte de data depunerii cererii. Pentru consolidare, perioada maximă este de 5 ani, o firmă va putea închiria cel mult trei birouri, trebuie să aibă până în 30 de angajați, o cifră de afaceri anuală de maxim 20.000 de euro angajat, iar sediul social trebuie să fie localizat la Incuboxx și unic.
Clădirea de lângă Pasajul Jiul a fost realizată dintr-un material special: policarbonat adus din Elveția, fiind proiectată de Biroul de Arhitectură Andreescu & Gaivoronschi.
„Una dintre problemele importante când se lucrează la computer este strălucirea. Atunci când pui pereți din sticlă, care oricum, ca să corespundă pentru o asemenea suprafață, sunt extrem de scumpi, trebuie să iei măsuri extrem de complexe de reducere a strălucirii – să pui jaluzele, să tratezi sticla și așa mai departe… Materialul acesta, pe care noi l-am ales pentru avantajele sale, în principiu este folosit la clădirile unde trebuie să existe o reducere puternică a strălucirii. Avantajul lui este faptul că, din punct de vedere termic, este de câteva ori mai eficient decât sticla cea mai scumpă cu putință. Asta înseamnă că această clădire pierde de câteva ori mai puțină căldură decât dacă ar fi fost îmbrăcată în sticlă. Este policarbonat multistrat, garantat 25 de ani de către fabricantul său din Elveţia. A fost adus din Elveţia, costă cam 35% din cât ar fi costat dacă ar fi fost îmbrăcată în sticlă clădirea. El nu este uniform. Pe dinăuntru este alb, pe afară este albastru şi este tratat împotriva ultravioletelor. Reduce strălucirea şi asigură o bună izolare termică. Este o clădire inovativă”, spunea arhitectul Ioan Andreescu la inaugurarea clădirii.
Țintele Incuboxx în 2017
Incuboxx a început anul 2016 cu 21 de start-up-uri, iar de la începutul anului trecut și până la final un număr de 34 de firme din domeniul IT&C au beneficiat de suportul oferit în cadrul incubatorului. Un număr de 29 de firme sunt în perioada de incubare și cinci firme în cea de consolidare. Gradul de ocupare al Incuboxx la sfârșitul anului trecut era de 59,77% din totalul de 54 de spații destinate birourilor, se arată în raportul incubatorului.
Printre start-up-urile care au sediul la Incuboxx sunt foarte multe firme care oferă consultanță IT, dar și servicii de web design, virtualizare, depanare calculatoare, securitate IT, asistență tehnică sau mentenanță IT, web hosting sau crearea unor programe informatice specializate.
Pentru anul acesta, planul celor care administrează clădirea din policarbonat de pe Calea Circumvalațiunii este să reușească „incubarea unui număr de 35 de start-up-uri din domeniul IT&C”, „consolidarea unui număr de 15 firme”, atingerea gradului de ocupare de 83,33%, realizarea unui număr de 180 de locuri de muncă în cadrul firmelor aflate în incubator și organizarea a 20 de conferințe în domeniul IT&C și al antreprenoriatului, precum și organizarea a 30 de sesiuni de traininguri în aceleași domenii.
Problemele Incuboxx
Clădirea incubatorului de afaceri al primăriei nu este una perfectă. La scurt timp după inaugurare, s-a descoperit că în imobilul de pe Calea Circumvalațiunii plouă. Pereții Incuboxx au fost infiltrați de apa cauzată de ploile abundente. Au fost probleme și cu instalația de climatizare, iar firma care a realizat lucrarea a refuzat să le remedieze.
Mai mult decât atât, în septembrie 2015, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, dar și mai mulți directori din primărie au fost chemați la audieri la Poliție din cauza problemelor găsite la Incuboxx. Oamenii legii derulau o anchetă cu privire la modul în care s-a făcut recepția incubatorului de afaceri.
Lucrările au fost executate de societatea Saif-Tim şi încă de la inaugurare s-a ridicat o problemă, şi anume aceea că subcontractanţii nu şi-ar fi primit banii. Oficialii primăriei spuneau însă atunci că ei s-au achitat de sarcini şi că problema urmează să fie rezolvată. După problemele apărute de la… ploaie, primăria ar fi cerut constructorului să facă reparații, dar constructorul ar fi refuzat. S-a descoperit apoi că din clădirea de pe Circumvalațiunii ar fi dispărut mai multe echipamente, după ce firma Flexik Automation SRL, unul dintre subcontractanţii Saif-Tim, a reclamat că nu şi-a încasat banii. Până la urmă, Nicolae Robu spunea că au fost depuse două plângeri penale pe marginea acestui subiect, una din partea primăriei către Flexik, iar alta din partea Flexik către primărie. Totodată, edilul Timișoarei spunea că municipalitatea va folosi garanția de bună execuție pentru a rezolva toate problemele apărute la incubatorul de afaceri.
Material preluat din Revista Afaceri în Timiș
Citiți principiile noastre de moderare aici!