Obiectivele iniţiale ale Fundaţiei „Timişoara 89” „au fost cele intuite sub presiunea urgenţelor de la începutul anilor 90. Şi anume: primire şi distribuire de ajutoare umanitare, medierea între misiunile umanitare străine şi comunitare, autospecializarea şi instruirea, conturarea unor idei de legislaţie socială. Ulterior, după limpezirea cât de cât a rolului pe care trebuie să-l îndeplinim, să spunem după „clarificarea strategiei”, după ce am înţeles mult mai profund necesităţile din zona socială, în urma unor nenumărate anchete în teren şi interacţiune cu pătura cea mai săracă a comunităţii, după ce faimoasa perioadă a ajutoarelor a început să pălească, am realizat că trebuie să ne stabilim propria strategie de acţiune socială. Ca atare, obiectivul principal al fundaţiei s-a focalizat pe sprijinirea persoanelor aflate în criză, cum ar fi: orfani şi bătrâni în necesitate, persoane cu handicap, familii în situaţie critică din cauza sărăciei, muncitori itineranţi şi în special persoane fără adăpost. Abia atunci, după o perioadă de acumulare a unei experienţe extrem de complexe, prin 1997, am devenit un adevărat centru social, cu servicii aplicate şi cu capacitatea de a „prelucra” cazuri sociale, adică să încercăm să rezolvăm problemele pe termen lung. Să spun altfel, de a le acorda un tratament pentru o stare acută, la a trece la un nivel superior şi anume de a structura o cură de vindecare”, spune Petru Ilieşu.
În timp, fundaţia a stabilit relaţii internaţionale cu diferite organizaţii internaţionale, din Suedia, Elveţia, Germania, Italia, Franţa, Austria şi Danemarca, toate aducându-şi aportul financiar şi material la dezvoltarea fundaţiei şi a altor instituţii şi fundaţii din Timişoara şi judeţul Timiş.
„În 1997, fundaţia a înfiinţat primul Serviciu de Urgenţă Socială din România, care se adresa persoanelor în criză, respectiv Centrul de informare, consiliere şi mediere pentru persoane în dificultate. Ca serviciu adiţional a fost construit şi amenajat primul Adăpost de Tranzit zonal, iniţial cu 24 de locuri de cazare, care în anul 2010 s-a dezvoltat şi a deschis o secţie specială, numită Secţia de Convalescenţă, ce funcţionează în colaborare cu Spitalul Clinic Municipal de Urgenţe, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe, Spitalele de psihiatrie zonală. În unele abordări ale mass-media, această secţie a fost numită şi „primul spital al săracilor”.
Pe plan cultural, fundaţia a înfiinţat o Galerie de artă digitală şi o Grădină japoneză, care sunt în curs de reamenajare în noua locaţie a fundaţiei, strămutată din Spl. Tudor Vladimirescu, clădire în care am activat timp de 25 de ani, dar care recent a fost retrocedată. În curând vom funcţiona la noul nostru sediu, în str. Martin Gogu Opre nr.24. În decursul anilor, am realizat o serie de spectacole de tip performance stradal şi videoinstalaţii, am publicat sub genericul fundaţiei importante lucrări de promovare a oraşului Timişoara, am elaborat conceptul „Timişoara Open Art City”, concept adoptat de Consiliul Local al Municipiului Timişoara ca marcă şi brand al oraşului Timişoara.
Detalii privind planurile acestei fundaţii şi alte informaţii interesante legate de activitatea Fundaţiei „Timişoara 89” puteţi afla citind interviul integral, consemnat de omul de presă Zoltan Kovacs în Agenda din 13 februarie 2015.
Citiți principiile noastre de moderare aici!