– Primăria Timişoara pregăteşte un eveniment de anvergură, un festival internaţional de jazz pentru luna iulie în Piața Victoriei. Ce înseamnă Festivalul Jazz TM dacă ne raportăm la artiştii participanţi şi organizare şi care ar fi capul sau capetele de afiş?
– Festivalul Jazz TM este cu siguranţă cel mai important eveniment muzical ce se desfăşoară în Timişoara după Revoluţie, dacă este să ne referim la valoarea artiştilor prezenţi. Muzicieni câştigători sau nominalizaţi în mod constant la Premiile Grammy, alături de artişti revoluţionari în acest gen muzical, creează un line-up de mare valoare, comparabil cu al celor mai importante festivaluri de gen din Europa.
Richard Bona (5 iulie) este recunoscut ca una din cele mai importante cinci revelaţii mondiale în jazz. Un artist complet, un maestru absolut al artei sale şi un muzician de rară eleganţă şi senzualitate, poate cel mai bun basist din lume, dar şi un vocalist de excepţie. Câștigător Grammy, Kurt Elling (6 iulie), despre care New York Times spunea că este „cea mai remarcabilă voce a timpurilor noastre”, este printre cei mai importanți vocaliști de jazz. A câștigat toate premiile DownBeat Critics Poll în ultimii 13 ani și a fost numit „Vocalistul Anului” de Asociația Jurnaliștilor de Jazz timp de 8 ani la rând. Toate cele zece albume ale lui Kurt Elling au fost nominalizate la Grammy. Baritonul bogat al lui Elling se întinde 4 octave și prezintă o tehnică și o adâncime emoțională uimitoare. David Murray (7 iulie) este, pentru mulţi entuziaşti, deja o legendă. Dacă ne uităm la numărul albumelor, al concertelor și al premiilor primite de-a lungul carierei (Grammy Award, Guggenheim Fellowship, Bird Award) ne dăm seama că avem în față un artist desăvârșit ce trebuie ascultat live. Noul proiect al lui David Murray este completat de una dintre cele mai distincte voci contemporane: Macy Gray (7 iulie). Cântăreață, scriitoare, compozitoare și actriță, cunoscută în întreaga lume pentru vocea ei unică și stil, cu influențe puternice a la Billie Holiday și Betty Davis, premiată Grammy, Brit Awards și MTV Video Award, Macy Gray este o adevarată comoară în peisajul muzical.
Alături de legendele jazz-ului despre care vorbeam mai sus, în fiecare din zilele festivalului am încercat să aducem şi muzicieni din noul val, dar care se bucură de recunoaştere mondială. Hidden Orchestra (Scoţia, 5 iulie) – „O formație cum nu veți găsi nicăieri în lume în acest moment, una dintre cele mai impresionante lucruri pe care le poți vedea live”, potrivit BBC, Manu Delago (Austria, 6 iulie) – unul dintre cei mai importanţi percuţionişti contemporani, un virtuoz al hang-ului, sau Ilhan Erşahin (7 iulie), un muzician atât de novativ încât Le Monde spunea despre el „Ascultați asta! Jazzul și-a schimbat forma” şi care îmbinând sonoritățile estului cu cele ale vestului produce un sunet complet nou.
– În ce măsură se regăsesc muzicienii de jazz autohtoni, cei români, în cadrul acestui eveniment?
– Am încercat să selectăm cele mai interesante proiecte din jazzul autohton. Fie că vorbim de Sebastian Spanache Trio (5 iulie), cei trei muzicieni “liber cugetători”, lideri ai noii generații de muzicieni de jazz autohtoni, fie de “Profesorii” etno-fusion, cum mai sunt ei cunoscuţi, „Mario & The Teachers” (6 iulie), într-un proiect special avându-l ca și invitat pe binecunoscutul saxofonist Lucian Nagy, sau de Iordache (7 iulie) cu albumul „One Life Left”, împreună cu timișorenii Petre Ionuțescu (trompetă), Lucian Nagy (saxofon tenor), Toni Kuhn și Dan Alex Mitrofan (chitări), Tavi Scurtu (tobe) și Uțu Pascu (bas), putem prezenta publicului o selecţie de nume care nu au nevoie de prezentare în jazzul românesc.
De asemenea, ziua de 4 iulie, pre-festival este dedicată unui concert extraordinar marca Filarmonica Banatul cu un program variat de operă, jazz şi selecţiuni din piese celebre semnate George Gershwin: „Rapsodia Albastră” şi „Un american la Paris”, piese din repertoriul compozitorului Richard Oschanitzky şi din repertoriul Bega Blues Band, avându-l ca pianist solist pe Sorin Dogaru. Tot în 4 iulie, pe scena Jazz TM va urca un autentic brand al Timişoarei culturale şi totodată cea mai longevivă trupă de blues din urbe, cu un repartoriu vast de blues, jazz şi rock: Bega Blues Band, într-un proiect de excepţie alături de solista Operei de Stat din Viena – Aura Twarowska.
– După ce criterii au fost selectaţi artiştii care vor urca pe scena Festivalului Jazz TM şi cine s-a ocupat de negocierile şi perfectarea contractelor cu aceştia, de organizarea propriu-zisă?
– Criteriile de selecţie au fost multiple. A primat dorinţa de a aduce în faţa publicului timişorean muzicieni de prim rang mondial, dar şi nevoia unui program echilibrat care să permită exprimarea a cât mai multe dintre elementele jazz-ului contemporan. Programul artiştilor majori, în special cei din Statele Unite ale Americii, a fost de asemenea un factor important. Am profitat de prezenţa lor în Europa, la festivalurile majore, ceea ce a scăzut sensibil costurile de organizare. Nu în ultimul rând am încercat să oferim timişorenilor un jazz accesibil, care să atragă şi să mulţumească un public cât mai larg. De negocierile şi perfectarea contractelor cu artiştii s-a ocupat Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, cu sprijinul voluntarilor Plai.
– Care este cel mai “scump” artist pe care vor avea ocazia să-l asculte melomanii la Timişoara şi despre ce onorariu vorbim?
– Un raport complet asupra cheltuielilor festivalului va fi prezentat imediat după finalul Jazz TM. Onorariile artiştilor sunt decente în raport cu valoarea acestora. Bugetul total alocat artiştilor este de aproximativ 90.000 de euro, incluzând ziua de pre-festival şi cheltuielile de transport şamd. Onorariile individuale sunt însă afectate de clauzele contractuale de confidenţialitate.
– Care este bugetul alocat evenimentului şi de unde provin banii?
– Bugetul alocat evenimentului este de aproximativ 160.000 de euro, din care 100.000 de euro provin de la bugetul local, prin Casa de Cultura a Municipiului, 30.000 de lei de la Consiliul Judeţean, iar restul din donaţii, sponsorizări în bani şi servicii, bilete şi altele. Din calculele efective, din analiza cheltuielilor şi negocierile cu furnizorii putem deja concluziona că bugetul final va fi mai mic decât cel previzionat.
– Accesul la festival va fi liber, dar va exista şi o zonă special amenajată cu scaune în faţa scenei, pentru care au fost puse în vânzare bilete contra sumei de 50 de lei. Câte bilete au fost vândute până în prezent şi de unde mai pot fi ele achiziţionate?
– Accesul este într-adevăr liber, însă doar o zonă va fi special amenajată cu scaune pentru maxim 2.000 de locuri. Biletele pentru această zonă au un preţ modic și prin urmare încurajăm timişorenii să cumpere aceste bilete ca dovadă a susținerii culturii în Timișoara. Cumpărarea unui loc rezervat dă dreptul de a ocupa un loc pe scaun în zona special amenajată din fața scenei în toate cele trei zile de festival. Până în acest moment au fost vândute câteva sute de bilete. Locurile rezervate se pot cumpăra online de pe www.eventim.ro și din magazinele Cărturești, Orange, Vodafone și Germanos. Numărul locurilor rezervate nu va fi suplimentat peste 2000.
– Având în vedere că evenimentul a fost gândit ca unul de promovare a candidaturii Timişoarei în cursa pentru a deveni Capitală Culturală Europeană, v-aţi gândit şi la o listă specială de invitaţi?
– Există, într-adevăr, o listă importantă de invitaţii lansate, în special pe plan internaţional. Am lansat invitaţii către primarii oraşelor înfrăţite cu Timişoara, dar nu numai, şi către alte oraşe cu care am dezvoltat relaţii de colaborare. Am invitat primarul împreună cu un jurnalist din zona de turism – cultură. Am invitat de asemenea marea majoritate a ambasadorilor străini prezenţi la Bucureşti. Nu în ultimul rând am invitat şi avem deja parţial confirmări de la jurnalişti de specialitate de la marile cotidiane străine (Der Spiegel, The Guardian, Le Monde etc.). Festivalul beneficiază de promovare timp de două săptămâni înaintea evenimentului, transmisii live şi apoi transmisii înregistrări timp de 5 ani din partea televiziunii internaţionale muzicale Mezzo, un alt factor important în încercarea de a face mai vizibil atât oraşul cât şi candidatura acestuia la titlul de Capitala Culturală Europeană. Pe lângă promovarea naţională (radio, publicaţii), festivalul beneficiază şi de promovare outdoor şi în ghiduri în şase oraşe din România, precum şi în Ungaria şi Serbia.
– Care este publicul pe care mizaţi şi ce aşteptări aveţi?
– Am anunţat ţinta din punct de vedere al publicului, ne aşteptăm la aproximativ 30.000 de persoane în Piaţa Operei de-a lungul celor trei zile, timişoreni, dar şi turişti din ţară şi străinătate. Anticipăm un impact pozitiv la nivel de imagine, o creştere a calităţii evenimentelor culturale, precum şi un număr record de turişti pentru Timişoara, care nu este o destinaţie turistică de vară.
E confirmat: Macy Gray canta la Festivalul Jazz TM in iulie
Kurt Elling Quintet la Festivalul Jazz TM
Citiți principiile noastre de moderare aici!