Potrivit proiectului Legii privind „definirea spaţiului rural”, oraşele care au sub 25.000 de locuitori ar urma să fie transformate în spaţiu rural. Parlamentarii care spijină acest proiect susţin că această lege este necesară pentru „dezvoltarea echilibrată a teritoriului naţional”, „utilizarea eficientă a fondurilor europene”, „încurajarea diversificării economiei rurale” şi „îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul rural”.
În judeţul Timiş, adoptarea acestei legi ar conduce la desfiinţarea tuturor celor opt oraşe existente în prezent – Sânnicolau Mare, Jimbolia, Recaş, Făget, Buziaş, Deta, Gătaia şi Ciacova – deoarece niciunul nu îndeplineşte criteriile de populaţie care ar urma să fie stabilite prin această lege. Practic, judeţul Timiş ar mai rămâne doar cu cele două municipii: Timişoara şi Lugoj.
Liderul PSD Timiş, Titu Bojin, care este totodată şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a declarat că nu a văzut acest proiect, însă adoptarea lui ar rezolva o parte a problemelor pe care le au acum primarii care conduc „oraşe doar cu numele”.
„Nu am văzut proiectul respectiv. Trebuie să-l văd. În mod normal se impune o discuţie din punct de vedre administrativ nu numai la oraşe, ci şi la comune. Şi primarii care conduc oraşe şi comune numai cu statutul, cu denumirea, probabil o duc greu şi le este greu să se descurce. Va trebui să ne gândim la această reformă administrativă”, a declarat Bojin.
Niciunii parlamentari PSD de Timiş nu au auzit de acest proiect. Deputatul Cătălin Tiuch a declarat că, în opinia lui, acest proiect de lege nu reprezintă o prioritate pentru România în momentul de faţă, iar dacă totuşi va fi discutat, el trebuie analizat în corelaţie cu reforma administrativă care se pregăteşte în acest an, prin care vor fi înfiinţate regiunile.
„Eu nu am auzit de acest proiect legislativ. Orice proiect care vizează autorităţile publice locale trebuie foarte bine gândit în coroborare cu legea reorganizării administrativ-teritoriale a României. Nu cum le pică bine la unii sau cum cred ei că ar trebui atrase fonduri europene. În 2008 era moda înfiinţării de municipii şi oraşe. S-au înființat, iar cuantumul absorbției fondurilor europene nu a crescut deloc. În orice caz, trebuie analizat de la caz la caz. Nu trebuie să se facă o lege care să impună aceleaşi criterii peste tot. Nu cred că principalul criteriu trebuie să fie cel al populaţiei. Totuşi, ar putea fi o măsură bună, dar trebuie analizată în corelanță cu regionalizarea”, a spus Tiuch.
În campania electorală de anul trecut, mulţi candidaţi au promis alegătorilor că vor milita pentru „retrogradarea” unor oraşe, această măsură aducând cu sine şi taxe mai mici pe care locuitorii trebuie să le plătească.
Citiți principiile noastre de moderare aici!