Zilele Culturale Maghiare din Timișoara se vor desfășura între 27 și 30 septembrie, în principal în centrul Timișoarei, în Piața Operei, Piața Libertății, strada Mărășești. Veți avea parte de teatru, gastronomie maghiară, tururi ghidate, expoziții, degustări de vin și bere, târg meșteșugăresc, retro party și chiar și o tombolă.
În prima zi, joi, în 27 septembrie, va fi deschiderea festivă, de la ora 19:00, la Operă, unde va evolua ansamblul de dansuri din Budapesta.
În Piața Victoriei din Timișoara vor urca pe scenă legende ale muzicii maghiare. Vineri, sâmbătă și duminică vor urca, pe scena din Piața Operei, Demjen Ferenc (duminică, ora 20), Charlie (sâmbătă, ora 20), Bagossy Brothers, Jazzarusa, 4s Street, Quo Vadis și alți artiști.
Va fi și o tabără de păstrare a tradițiilor maghiare. Vor fi parade militare, va avea loc prezentarea armelor, în Parcul Muzeului Huniade și chiar o prezentare legată de Primul Război Mondial. În parcul de lângă Castelul Huniade (Muzeul Național al Banatului) va funcționa în zilele festivalului o cârciumă de tabără militară din anul 1818, unde va fi mobilier de epocă și se va servi și bere ungurească. Vor fi degustări de vinuri și de bere.
Târgul meșteșugăresc va începe de vineri, pe strada Mărășești. Peste 70 de persoane și-au anunțat participarea: meșteșugari din Transilvania, din Ținutul Secuiesc, Ungaria și Serbia. Veți găsi acolo produse ungurești, începând de la ceaiuri, miere, produse din sticlă, lemn, piele sau textile.
Dacă vreți să explorați gastronomia maghiară, atunci puteți face acest lucru tot în centrul Timișoarei, în parcarea de la „Modex”, începând de joi, 27 septembrie, pe parcursul celor patru zile ale evenimentului. Veți găsi acolo kurtos kolacs, hot dog unguresc și alte preparate maghiare care unora vă sunt atât de cunoscute.
Programul complet al Zilelor Culturale Maghiare din Timișoara va fi stabilit în câteva zile. Îl veți putea găsi detaliat, în câteva zile, pe www.zilelemaghiaretm.ro și pe Facebook – zilelemaghiaretimisoara.
Organizatorii evenimentului sunt cei de la Asociația Bastion. Evenimentul este finanțat în mare parte de statul maghiar, Primăria Timișoara contribuie cu 69.000 lei, iar, conform reprezentanților asociației, aceștia au refuzat finanțarea celor de la Consiliul Județean Timiș, care au acordat 5.000 de lei pentru acest eveniment, spunând ca această sumă să fie direcționată altei asociații.
În Timișoara trăiesc aproximativ 15.000 de maghiari.
Citiți principiile noastre de moderare aici!