Organizațiile membre ale Campaniei Politică fără Bariere apreciază ca pozitivă adoptarea de către Parlamentul României a unui pachet de legi format din Legea partidelor politice, Legea finanțării partidelor și Legea alegerilor locale.
„Considerăm că, în ansamblul lor, acestea deschid competiția politică și introduc noi reglementări, care pot consolida reprezentarea politică a cetățenilor în următoarele cicluri electorale”, au anunţat organizatorii dezbaterii care a avut loc la Universitatea de Vest Timişoara.
În perioada octombrie 2014 – ianuarie 2015, Campania Politică fără Bariere a formulat o serie de modificări pe care le-a propus formațiunilor politice parlamentare. În februarie 2015, Comisia parlamentară pentru legile electorale a preluat în dezbatere legislația referitoare la partidele politice și finanțarea acestora, planificând adoptarea acestor legi pentru luna mai. O parte dintre propuneri se regăsesc în noua formă a acestor legi, iar calendarul stabilit inițial a fost respectat, astfel încât noile reglementări să fie aplicabile în alegerile locale din iunie 2016.
Propunerile Campaniei Politică fără Bariere, care se regăsesc în legile adoptate miercuri, prin votul final al Camerei Deputaților, sunt: înființarea partidelor politice cu doar trei membri, fără criteriu de teritorialitate (față de 25.000 de semnături din cel puțin 18 județe); legalizarea condițiilor de candidatură pentru formațiunile politice și candidații independenți, reducerea numărului de semnături necesare pentru susținerea, respectiv înscrierea candidaturilor; posibilitatea cetățenilor de a susține mai mulți candidați la înscrierea în competiția electorală; anularea pragului electoral pentru candidații independenți și raportarea la coeficientul electoral.
“În acest context, apreciem deschiderea formațiunilor politice cu care am dialogat și aspectele pozitive din actuala formă a legislației adoptate, care răspunde mai bine nevoilor cetățenilor. În egală măsură, atenționăm Comisia parlamentară pentru legile electorale că actele normative recent adoptate conțin prevederi care trebuie reanalizate și puse în acord cu recomandările internaționale și principiile constituționale”, au mai transmis organizatorii.
Deficiențele identificate de Campania Politică fără Bariere privesc: reintroducerea criteriului de teritorialitate prin procedura de radiere; menținerea sistemului de alegere a primarilor într-un singur tur; introducerea, în fapt, a unui număr de semnături mai mare de 1% (recomandarea Consiliului Europei – Comisiei de la Veneția) pentru înscrierea unei candidaturi; subvenționarea discriminatorie a partidelor și reintroducerea criteriului de teritorialitate la decontarea cheltuielilor de campanie; menținerea în birourile electorale a statutului privilegiat al partidelor parlamentare; limitarea accesului partidelor neparlamentare, în campania electorală, la mijloacele publice de comunicare în masă.
Reprezenanţii organizatorilor și-au arătat interesul de a continua dialogul cu toate formațiunile politice și alte instituții implicate în procesul de reformare a legislației electorale, pentru perfecționarea acestor acte normative și pentru discutarea celorlalte recomandări aflate în mandatul Politică fără Bariere.
Campania Politică fără Bariere este susţinută de numeroase organizaţii civice din întreaga ţară, printre care se numără şi Federaţia Asociaţiilor de Locatari din România.
Citiți principiile noastre de moderare aici!