”Dacă deschiderea stagiunii a însemnat un concert vocal-simfonic cu Recviemul de Giuseppe Verdi, la finalul stagiunii vom asculta Misa încoronării, pentru solişti, cor şi orchestră K.V. 317 de Wolfgang Amadeus Mozart şi Concertul pentru violoncel şi orchestră în si minor op.104 de Antonin Dvořak”, anunță concertmaestrul orchestrei simfonice, Mircea Tătaru. Concertul care va încheia Stagiunea de concerte 2013-2014 a Filarmonicii Banatul va fi condus, vineri, 27 iunie 2014, de la ora 19, de Inhyeok Jeong, dirijor din Coreea de Sud.
Premiera Concertului lui Antonin Dvořak pentru violoncel s-a petrecut în 1896, la Londra, sub bagheta compozitorului, interpretul fiind Leo Stern. Vineri seara, în ultimul concert al actualei stagiuni la Filarmonica din Timișoara, această capodoperă a genului concertant îl va avea solist pe violoncelistul Fenyö László. Născut în Ungaria în 1975, László Fenyő a fost, la vârsta de doar 13 ani, student al profesorului László Mezö la Academia de Muzică Franz Liszt din Budapesta. În anul 2004 a cucerit Marele Premiu la Concursul Internaţional Pablo Casals din Kronberg, Germania, ceea ce a adus recunoaşterea sa ca unul dintre cei mai importanţi violoncelişti ai lumii. În 2005 a primit Premiul Franz Liszt – înaltă distincție acordată de Ministrul Maghiar de Cultură, la fel ca şi premiul Junior Prima în 2008. În palmaresul său se numără, între alte importante premii, Concursul Internaţional de muzică de la Geneva, Concursul Rostropovich din Paris, competiţia Adam Cello din Christchurch şi Concursul Radiodifuziunii maghiare din Budapesta. A cântat cu mari orchestre din toată lumea și a apărut pe scenă de multe ori sub bagheta dirijorului Krzysztof Penderecki.
Joi, 26 iunie 2014, de la ora 19, în ajunul concertului din finalul stagiunii, László Fenyő va susține un recital de violoncel în sala Capitol. Acompaniat la pian de Roxana Ardeleanu, artistul va cânta Adagio și Sonata op.4 de Zoltán Kodály, 3 corale – transcripție pentru violoncel și pian de Bach/ Kodály și Sonata în Fa major a lui Richard Strauss.
În ultimul concert al stagiunii simfonice timișorene, Missa Încoronării îi va soliști pe soprana Ana Maria Stănoia, mezzosoprana Cosmina Şerban, tenorul Remus Alăzăroae şi basul Lucian Oniţa. ”Mozart a compus multe mise dintre care doar 16 au fost terminate integral. Printre ele şi Misa în do major, în catalogul Köchel aflându-se la numărul 317. Manuscrisul este datat 23 martie 1779, probabil fiind destinat a fi interpretat la serbările religioase de Paște din acel an, la care era anunţată participarea Arhiepiscopului. Un argument pentru faptul că era destinată acelei ocazii, este faptul că această misă nu este lungă, ştiut fiind faptul că Arhiepiscopul îşi manifestase dorinţa ca acest tip de lucrări să nu dureze mai mult de 45 de minute. Mozart a renunţat, în acest caz la obişnuitele fugi finale din părţile Credo şi Gloria, obicei la care a revenit imediat după ce şi-a dat demisia din slujba de muzician al Arhiepiscopului Colloredo. Este de menţionat că partitura nu conţine discurs muzical pentru compartimentul violă, o tradiţie curioasă pentru bisericile din Salzburg din aceea vreme. La câteva luni după moartea lui Mozart, misa a fost interpretată la încoronarea Împăratului Francisc I al Austriei. Cei care au copiat notele pentru acest eveniment au scris ca titlu în set — Pentru Celebrarea Încoronării Maiestăţii Sale Francisc I, Împărat al Austriei. Acesta este motivul pentru care misa a rămas cunoscută în istoria muzicii cu numele de — Misa Încoronării”, subliniază concertmaestrul Mircea Tătaru.. Participă orchestra simfonică a filarmonicii şi corul „Ion Românu” pregătit de maestrul Iosif Todea.
Biletele pentru aceste evenimente se găsesc la Agenția Filarmonicii Banatul și costă 20 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!