În ultimii 30 de ani, Colterm a fost o gaură neagră a administrației timișorene, indiferent cine a condus-o. Primarii care s-au succedat au reușit doar să țină compania pe o linie precară de plutire și doar prin pomparea de sume enorme din bugetul local. Problemele Colterm sunt multiple, de la infrastructura învechită, care conduce la pierderi semnificative pe traseul de la CET la calorifere sau robinete, până la faptul că pierde clienți anual, din cauza prețului necompetitiv cu care furnizează agentul termic, fie el și subvenționat, mai având în prezent doar în jur de 50.000 de abonați.
În plus, din cauza promisiunilor neonorate, societatea este amenințată în fiecare iarnă de furnizorul de gaz că va fi debranșată, ceea ce ar însemna un dezastru pentru timișorenii care se bazează pe Colterm să le furnizeze căldură.
Am vorbit cu viceprimarul Timișoarei, Ruben Lațcău, ce face noua administrație în privința acestui colos care le-a dat bătaie de cap tuturor celor care au condus municipiul de la Revoluție încoace.
„Situația la Colterm e, cum s-ar zice, complexă și cuprinde mai multe aspecte. Am început în primul rând să facem o analiză detaliată a situației financiare și am prezentat acest rezultat într-o Adunare Generală a Asociaților. Eu mă bucur de maturitatea colegilor mei că nu au scos în presă toate lucrurile pe care le-am discutat acolo, au ieșit foarte puține. Cred că a ieșit informația referitoare la datoriile istorice și curente, care sunt mult mai mari decât spunea fosta administrație. Dar principala problemă este că datoriile acestea cresc de la an la an. Anul trecut am avut o pierdere de 40 de milioane de lei, iar anul acesta o să depășim acest cuantum. Și este clar că nu mai putem merge așa și că asta este ultima iarnă, practic, în care mergem în acest ritm”, a spus Lațcău.
El a precizat că este clar că societatea de termoficare nu mai poate continua așa și susține că noua administrație are și un plan, însă nu a vrut să ofere foarte multe detalii.
„Noi am început un proces amplu odată de a oferi o perspectivă pe termen lung pentru societate și pentru termoficare, pentru că noi considerăm că sistemul centralizat de încălzire este cel mai bun sistem din mai multe motive – și cel al poluării și din alte motive tehnologice de eficiență – dar, mai ales să nu uităm că pentru acest sistem vom primi bani europeni să îl eficientizăm. Nimeni nu îți va da bani europeni să îți pui centrală de apartament. Și în momentul în care vom avea încă 50.000 de apartamente care vor avea centrală, vom avea încă 50.000 de puncte de poluare și de risc. Risc în privința mentenanței și poluare prin modul în care acestea ard gaze. Și este mai ușor să oprești poluarea într-un punct fix, decât într-o sută de mii de puncte dispersate prin oraș. Deci suntem cumva deciși să păstrăm sistemul de termoficare, dar să îl transformăm într-unul fezabil și profitabil. Iar pentru asta e nevoie de niște schimbări structurale majore pe care le vom detalia anul viitor când ele se vor concretiza în niște parteneriate, niște acorduri și niște documente”, a mai spus Lațcău.
Viceprimarul spune, însă, că în acest moment Colterm reîncepe să aibă o relație bună cu furnizorii, deoarece administrația locală a început să își respecte angajamentele luate.
„Până una-alta, suntem în cel mai bun punct din punct de vedere al furnizării gazului. Noi avem acum un contract cu E.On până la sfârșitul lunii ianuarie. Este cel mai lung contract pe care l-a avut Colterm cu E.On în ultimul an-doi ani. Avem acum un stoc de 10.000 de tone de cărbune. Am reușit să deblocăm relația cu mai mulți furnizori de cărbune. Din păcate, nu putem să furnizăm atât de mulți bani pe cât și-ar dori ei și pe cât ne-am dori și noi. Dar ce e cel mai important e că nu mai facem promisiuni pe care nu le putem onora. Pentru că asta a fost principala problemă în relația cu furnizorii. Fosta administrație a făcut promisiuni peste promisiuni pe care nu le-a putut onora. Și atunci cuvântul nostru ca și oraș nu a mai valorat nimic în fața acestor parteneri. Și am început, încet-încet, prin promisiuni realiste și mici să le recâștigăm încrederea și să dezvoltăm această relație. Iar acum suntem în punctul în care intră de două ori mai mult cărbune decât consumăm într-o zi. Deci practic refacem stocul”, a concluzionat Lațcău.
Articole pe aceeași temă:
Trimite articolul
XCand o sa putem sa ne debransam normal?? fara sa ni se ceara toate tampenile, fara sa spun ca sunt altii debransati fizic si sunt inca obligati sa plateasca incalzirea….
-
Niciodată. Cum spune și în interviu, o centrală pe apartament, cu evacuare la nivelul geamului nu este soluția dorită.
Sunt interzise în toată lumea civilizată, doar la noi se poate așa ceva. Parlamentul nu a fost în stare să prevadă și să prevină nenorocirea asta.
Planul e foarte simplu, nu mai subventionati gigacaloria si beneficiarii sa plateasca pretul corect.In 2-3 ani se rezolva de la sine problema!
Un cioban păzea liniştit o mare turmă de oi care păştea cuminte pe o pajişte însorită într-o toridă zi de vară când, într-un nor de praf, opreşte lângă el un jeep BMW X6.
Şoferul, un tânăr, scoate capul şi zice:
– Dacă îţi spun câte oi ai, îmi dai una?
Oierul se uită la tânăr şi, calm, răspunde:
– Desigur.
Tânărul parchează maşină, scoate laptopul, îl conectează prin hotspotul wi-fi portabil la iphone-ul android 2.0, deschide o aplicaţie cu Grafic Gantt, CRM, SWOT şi trimite un e-mail.
Apoi scoate o antenă satelit şi se conectează la nu ştiu ce.
Din porbagaj decolează o escadrilă de trei drone care survolează pajiştea.
În timpul asta tânărul domn lucrează intens pe laptop deschizând şi închizând în mod recurent mai multe aplicaţii.
După câteva minute, spune:
– Pe pajişte sunt 324 oi, 45 miei, 18 berbeci, 2 măgări şi 8 câini ciobăneşti!
– Chiar aşa! se miră ciobanul de precizia cu care a calculat tânărul domn.
-Poţi să-ţi alegi o oaie!
Tânărul umblă ceva vreme printre oi, alege una şi o pune în portbagaj.
Ciobanul:
– Dacă îţi spun exact ce profesie ai, îmi dai oaia înapoi?
– Da, de ce nu?
– Eşti Consultant pentru afaceri!
– Este corect, dar cum ai ghicit ?
– Uşor, răspunde oierul. Te-ai abătut pe aici fără ca nimeni să te invite, ai cerut să fii plătit pentru o întrebare pe care eu nu ţi-am pus-o niciodată şi mi-ai dat o informaţie pe care eu o ştiam deja! Pe deasupra, nu ştii nimic despre afacerea mea… Acum poţi să-mi dai câinele înapoi!
-
Super omule!
Poti, te rog, sa comentezi mai des?
Vrajeala, datoriile alea mari sunt imposibil de platit.
Avem un vice glumet, cica gazul centralelor de aparatament este mai poluant decat carbunele ars de CET.
Latcau, sa înțeleg ca în Timișoara nu o sa mai fie voie cu centrala de apartament?
Asta e marele plan al USR Plus? sa oblige cetățenii din Timișoara sa rămână racordați la colterm ca asa e mai puțin poluant? Și eficientizarea colterm o sa dureze o perioada destul de lunga? VAI DE P….. CAPU NOSTRU
baiatule trezește-te
Ne bazam pe incalzirea globala ca daca ne bazam pe ce spune Ruben, renul lui Mos Craciun, atunci ne-am fript, pardon, ne-am inghetat…
La cari bani sau pompat in Colterm se puteau monta cate 3 centrale la cei 50.000 ramasi abonati.
Se pare ca si acest regim USR este un mare nimic. Limbajul filfizonilor politicieni nu spune nimic concret ce vor face.
Tot ce am inteles ca va fi alt imprumut si pompare de bani in Colterm, pai asta si robu sa faca?
Fritz nu a inteles ca timisorenii vor demisia la toata conducerea Colterm impreuna cu rapandulele lor.
USR si Fritz aparent alta gargara infecta.
in conditiile in care se constriuesc Blocuri cu Centrale Proprii de apartament / este
Frectie la piciorul de lemn..ideea dumneavoastra de a nu avea poluare..
De ce nu reusiti sa racordati la Sistemul CET – Noile blocuri construite?
Vb sa faceti un pct termic la nivel de complex de blocuri care sa fie racrdat al Cet si uite asa.. mai aduci ceva valoare Cet-ului..
Altfel.. Va merge tot in jos..
-
Pai vor sa si vanda apartamentele alea. Cine le mai cumpara (sau cu cat) daca sunt prizonierele CET-ului?
Domnule Latcau ,
sunt debransat de 20 de ani si nu regret nici o clipa ca nu mai platesc pierderile pe retea , salariile barosane ale celor numiti politic la Colterm si reviziile interminabile pe timp de vara . Este drept ca in ultima vreme s-au mai surtat . Cat despre interzicerea debransarii ca polueza, mai puneti mana pe carte , sau intrebati la Garda de Mediu ce polueza mai mult gazul natural ( pe care si Colterm il foloseste pentru a suatine adrerea ) sau carbunele ? Inca ceva , Urmatoarele alegeri dupa ce trece vre-un proiect de hotarare cu interzicerea centralellor va duceti sa tineti de urat celor de la PNCTD si nici nu maai reveniti in viata politica .
CET-urile si centralele de apartament sunt cele doua extreme ale unui sistem de incalzire.
Solutiile cele mai bune sunt intre extreme si anume centrale (mai marisoare) de cartiere sau centrale de cateva blocuri sau chiar un singur bloc cu cos deasupra blocului.
Se pare ca noua administratie are de gand sa tot subventioneze in continuare abonatii Coltherm, sa achite datoriile istorice tot din bugetul local in continuare deci din banii tuturor timisorenilor. Cei debransati de la sistemul centralizat isi inchipuie ca au scapat de plati catre Coltherm si stau linistiti si bucurosi din acest punct de vedere insa uita ca platesc in continuare in mod indirect catre Coltherm.
Daca s-ar anula subventia, Colthermul si-ar pune lacatele pe usi.
Deci nici Fritz si nici Ruben n-au curajul si vointa sa anuleze subventia care trebuia defapt anulata din 2018. Ar pierde sustinerea si asa tot mai fragila.
Este un subiect sensibil si nici o administratie n-are curajul sa ia taurul de coarne.
Eu m-am debrasat in 2002 si atunci erau 90 000 de abonati. Acum mai sunt 50 000 abonati.
Nu ai cum sa-ti revi cand ai fost gandit sa functionezi pentru 100 000 de abonati si peste atat si tu ai ramas cu 50 000 pe instalatii supradimensionate. Plus ca acei 50 000 de abonati sunt tot mai rasfirati.
Numai niste minti naive pot crede in redresare!
Intreb si eu ca prostu.
Ma intreb daca marii specialisti in mediu pot sa imi raspunda la o iintrebare.
Dupa ce primaria in care lucreaza D-l viceprimar ing.(nu ii scrie nimeni titlul ?)Latcau nu va mai elibera autorizatii de construire pentru locuinte dotate cu centrale de apartament atunci va putea si “specialistul” de mai sus sa comenteze :”în momentul în care vom avea încă 50.000 de apartamente care vor avea centrală, vom avea încă 50.000 de puncte de poluare și de risc.
Si acum intrebarea :Daca fiecare bloc nou ar fi dotat cu 2 tevi care sa plece de la parter si care sa treaca peste cornisa blocului cu o inaltime oarecare (calculata de ingineri ca Latcau sau mai bine de proiectanti) si care una sa colecteze gazele centralelor de apartament iar cealalta mirosurile de rantas cu usturoi de la fiecare bucatarie ,un bloc de 50 apartamente bransate la cele 2 tevi ar fi tot atit de poluante precum acelasi bloc dotat cu 50 centrale termice neracordate?
Si astept raspunsul
-
Pentru circotasi:tevile pot fi inlocuite cu prefabricate care se integreaza armonios cu fatada blocurilor si care sa aiba rol de COS.
-
Evident că acesta este soluția mai bună.
Există un motiv (care ne scapă) pentru care autorizațiile de construcție pentru blocuri/cartiere noi nu prevăd un sistem unitar și centralizat de încălzire și producere de apă caldă menajeră. Ideal da, ar fi și de ventilație (cu tot cu hote), crescând confortul în tot blocul.
Aș fi curios care este motivul.
Domnule Latcau, dar ce repede te-au cumparat aia de le Colterm. Parca era mai revolutionar. Acuma crezi ca noi te credem daca repeti a mia oara minciunile lor despre poluare si eficienta?
Dle Ruben mai lasati presa ce spuneti stia toata lumea apucativa de treaba sa se vada ceva dupa voi ,te uita in oglinda si intreabate nu cumva porti o palarie cam prea mare.doar cu constatari nu veti ajunge nicaieri ,faptelle CONTEAZA,restul VANARE DE VANT …….???????