„În primul an, la Pădurea Verde am adunat lejer 1.600 de saci de gunoi. Anul trecut am adunat 600. Nu se mai fac focuri în Pădurea Verde. Acum s-au mai civilizat şi oamenii. Sunt mult mai puţine deşeuri. N-am ajuns peste tot să curăţăm, dar, ca deşeuri, sunt mult mai puţine. Faptul că noi vedem acest lcuru ne face să mergem înainte şi chiar să credem că ce facem e bine”, spune Radu Rusu, coordonatorul la nivel naţional al echipelor de voluntari „Let’s do it, Romania” şi coordonator pe Timiş al acestei campanii.
Cele mai murdare zone sunt, de obicei, în apropierea Timişoarei – partea de la Dumbrăviţa, la Moşniţa, Giroc, Săcălaz. Locurile de întâlnire a voluntarilor care vor să ajute la curăţenie în 28 septembrie sunt la fiecare primărie din judeţ. Sâmbătă dimineaţă, la ora 09:00, cu o pereche de mănuşi. Pentru Timişoara, locul de întâlnire este la Pădurea Verde. Cei care vor să se înscrie pot să o facă pe site sau să trimită un mail. Cea mai mare echipă de voluntari e Timişoreana, cu 140 de oameni.
„În ceea ce priveşte voluntariatul, noi, Timişul, stăm foarte bine. Voluntariatul la noi în judeţ este înţeles aşa cum trebuie, oamenii nu aşteaptă în schimb ceva. În ţară însă sunt ONG-uri care nu se implică dacă nu le iese ceva. Sunt judeţe la care nici nu vă aşteptaţi. Fiind la a patra ediţie întâmpinăm foarte mare reticenţă. E a patra oară când facem cutrat după alţii şi găsim gunoaiele în acelaşi loc. La acţiunea de curăţenie de obicei aţi mers cu echipa, cu gaşca de prieteni, nu cred că poate spune cineva că nu s-a simţit bine. Numărul de voluntari este de 2.000, dar avem speranţa că se va ridica la 5.000 în ziua adunării gunoaielor”, spune Radu Rusu.
Acum există şi aplicaţia Trashout (www.trashout.me), pentru mobil. E simplu. Ai găsit un morman de gunoi, îl fotografiezi, aplicaţia dă coordonatele GPS, sunt mai multe grade de mărime ale mormanului de gunoi, imediat se raportează şi se urcă pe hartă. În România sunt raportate de la lansarea aplicaţiei, un scurt timp, 1.000 de mormane de gunoi, iar Timişul este fruntaş. Judeţul Timiş are 259 de mormane de gunoi cartate până acum. 42% din mormanele de gunoi sunt foarte mari, au fost considerate ca şi camioane de gunoi. Ecostuff România este organizatorul la nivel de judeţ al campaniei „Let’s do it, Romania”.
Dacă vrei să participi la cel mai mare proiect de voluntariat din România și să fii parte din schimbare înscrie-te pe site-ul proiectului, www.letsdoitromania.ro la secțiunea “Înscrie-te la curățenie”.
Dacă te-ai înscris deja anul trecut, nu trebuie decât să te loghezi și să urmezi pașii de mai jos: 1. Apasă butonul numit Profilul tău. Vei fi direcționat în această pagină:http://app.letsdoitromania.ro/users/user-vizualizare.jsf. 2. În sidebar, în stânga, apasă butonul Modifică datele mele. 3. Bifează “Curățenie 2013″ și confirmă modificarea. Și gata! Ești înscris pentru Ziua de Curățenie Națională de pe 28 septembrie!
Citiți principiile noastre de moderare aici!