Primarul Nicolae Robu susține că a venit deja un aviz de la Ministerul Culturii, însă tot mai e nevoie de o autorizație. Oricum, a fost nevoie de patru luni pentru ca reprezentanții primăriei să trimită documentația către Ministerul Culturii. Specialiștii firmei care au făcut proiectul mai trebuie să facă însă unele modificări pentru ca aceasta să fie completă. Edilul-șef recunoaște că nu s-a acordat prea multă atenție proiectului și că documentația s-a făcut cam de mântuială.
„Am primit în sfârșit aviz de la Ministerul Culturii pentru Palatul Culturii, clădirea Operei și a Teatrului Național. În aviz se spune că intervenția va urmări conservarea materialului și nu înlocuirea, se va prezenta soluția de curățare și evitându-se curățarea excesivă, se va reveni la avizare cu fazele PT și DE. De fapt, ce avem noi acum este PT și DE, dar se dorea să se spună că se va reveni cu update-ul de PT și DE pentru avizarea finală, pentru că trebuie niște intervenții. Sunt prezentate soluțiile de intervenții și atunci după ce proiectantul va face ajustările de rigoare în proiectul tehnic și documentația de execuție se va merge încă o dată la avizare și abia după aceea putem începe lucrările. A fost nevoie de foarte multă documentație pe care au cerut-o pentru a se da acest aviz. S-a intrat în foarte multe detalii tehnice, e vina tuturor, lucrurile s-au cam fușărit un pic, inițial s-au dat și avizele, așa cu o anumită indulgență, să nu spun superficialitate, acum s-a ajuns la o abordare riguroasă. Asta înseamnă că proiectantul a lucrat foarte mult. Cu documentația finală se va merge după avizul final. Licitația rămâne valabilă, pentru că nu s-au cerut modificări operații care să intre în coliziune cu caietul de sarcini inițial”, a explicat Robu.
Primarul spune că cei de la Ministerul Culturii recomandă să păstreze plăcile din travertin de pe clădirea operei. Iată că a trecut un an și jumătate de la semnarea contractului cu firma constructoare, iar lucrările încă nu pot începe.
„Ei ne spun că pe cât posibil să fie păstrate, plăcile care sunt bune vor fi păstrate, altele vor fi recondiționate, altele vor fi schimbate. Se impune să se analizeze fiecare placă în parte și ce e bun să se păstreze. Noi am vrut să schimbăm tot, că poate peste 10 ani nu mai sunt plăci bine, cele pe care le punem noi vor avea o durată de viață de 50 de ani sau mai mult. Se modifică doar cantitățile, se pot modifica prin dispoziții de șantier. Se vor face calcule în final, dar este de așteptat să nu fie modificări valorice ale lucrărilor care să conducă la nevoia unei alte licitații. Noi nu putem să depășim, evident, suma care a fost licitată. Pot fi renunțări la anumite lucruri, pot fi suplimentări de cantități la altele, dar cu încadrarea sumei inițiale. E de așteptat mai degrabă să rămână valabilă licitația. În primăvară, la anul, de îndată ce vremea va permite, se va începe”, a mai spus Robu.
Ce urmează? Primăria Timișoara va elibera un certificat nou de urbanism, pentru că cel vechi a expirat, mai este nevoie de câteva avize, dar și de autorizația de construcție.
„Acum s-a depus cerere pentru certificat de urbanism nou, pentru că a expirat cel vechi, se va genera un aviz PSI, aviz de mediu, de estetică, apoi avizul de la Ministerul Culturii va veni pe documentația finală, termenul pentru actualizarea PT și a DE este de 45 de zile, apoi se va obține autorizația de construcție, iar apoi documentația ajustată astfel se va înainte Ministerului Culturii pentru avizare în noile condiții”, a conchis primarul Timișoarei.
În 16 februarie 2016, primarul Nicolae Robu anunța că municipalitatea a finalizat licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii, firma câștigătoare fiind Alex Dia Construct SRL, cu o ofertă de 632.000 de lei, adică puțin peste 140.000 de euro. Șantierul ar fi trebuit să înceapă în câteva săptămâni, dar în centrul Timișoarei nu s-a schimbat nimic. Inițial s-a spus că se face o evaluare, apoi că se stă după avize. Lucrările ar trebui să dureze șase luni de la semnarea contractului, care a fost iscălit, potrivit reprezentanților primăriei, în luna februarie.
Palatul Culturii a fost construit în anii 1872 – 1875 și a fost proiectat de arhitecții Fellner și Helmer. În 1880, clădirea a ars și a fost reconstruită în același stil. În 1920 a ars din nou și, din nou, a fost reconstruită, în perioada 1923 – 1928. Între anii 1934 și 1936, arh. Duiliu Marcu a proiectat și realizat fațada actuală a Palatului Culturii. În 2003 au fost restaurate fațadele laterale ale clădirii.
În prezent, clădirea adăpostește mai multe instituții: Opera Română, Teatrul Național Timișoara, Teatrul German de Stat, Teatrul Maghiar Csiky Gergely, Infocentrul Turistic, Atelierul de Urbanism al Primăriei Timișoara și alte spații comerciale închiriate de primărie. Renovările se vor face cu bani din bugetul local.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1866750″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!