R: La începerea campaniei electorale ați prezentat un program. Cât de mult este bazat acest program pe cerințele celor pe care doriți să îi reprezentați?
M.G.: Programul pe care îl propun nu este o carte din care oamenii să nu înţeleagă nimic. Programul meu are cinci puncte, de la care pornesc, pentru că în perioada aceasta doresc să culeg de la cetăţeni, prin întâlniri directe, problemele lor şi să mulez oferta mea pe problemele lor. Evident că, locuind în acea zonă, eu în mare măsură le cunosc, dar mi se pare lipsit de respect faţă de cetăţeni să baţi un program în cuie şi să nu îi consulţi pe oameni. Ceea ce le prezint concetăţenilor mei din colegiul 3 şi nu numai, pentru că ajungând deputat reprezinţi toată Timişoara şi toţi românii, este structurat în cinci puncte importante. Toate au o pondere egală și trebuie aplicate concomitent. Însă pornesc de la premisa că fără bani în buget nu poţi să faci nimic. De aceea, primul obiectiv din cele cinci se referă la problema economică. România a pierdut foarte mult în ultimii ani pentru că nu s-a ţinut cont de câteva puncte cerute de specialiştii din economia românească, cât şi de cei din afară. Şi anume, trebuia să se motiveze întreprinzătorii români şi străini să creeze locuri de muncă. Nu ar exista bani nici pentru salarii, nici pentru pensii, dacă investitorii privaţi nu ar aduce bani la buget. Şi atunci primul meu punct se referă la legi în domeniul economic pentru o viaţă mai bună. Acest lucru înseamnă că, după impozitare, cetăţeanul trebuie să mai rămână cu bani pentru o viaţă decentă. Şi de aceea susţin neimpozitarea salariilor mai mici de 1000 de lei şi salariile tinerilor angajaţi în primul an de lucru. Pe de altă parte, legi economice pentru întreprinzători. Ei dau startul la dezvoltarea economică. Şi mă bucur că am cuprins în programul de guvernare USL lucruri extrem de importante, cum ar fi reducerea costului forţei de muncă, am introdus neimpozitarea profitului reinvestit. Şi, nu în ultimul rând, pentru că în România s-a furat şi se fură în cotinuare, am cuprins în programul de guvernare, dublarea pedepselor pentru cei care comit evaziune fiscală şi pentru cei care nu îşi pot justifica averea.
R: Văd că vă referiți în programul dumneavoastră și la educație. Ce trebuie schimbat în acest domeniu?
M.G.: Un al doilea punct se referă la educaţie. Pentru că fără educaţie nu poţi face nimic. Trebuie revizuit în România întreg programul de creşe şi grădiniţe, pentru că există extrem de multe locuri lipsă în foarte multe localităţi, inclusiv în oraşul nostru, Timişoara. Doresc să facem o altă formare profesională prin reînfiinţarea şcolilor profesionale şi trebuie să asigurăm o asistenţă sanitară corespunzătoare în şcoli. Şi sigur, pledez de mult timp, ca şi antreprenor, pentru modificarea întregii curicule şcolare pentru formare după abilităţile şi calităţile omului, nu o formare teoretică, care nu are legătură cu practica.
R: Sănătatea reprezintă un punct nevralgic, care este soluția propusă de dumneavoastră?
M.G.: Da, al treilea punct din programul meu se referă la asistenţa sanitară. Avem insuficient personal medical – asistente medicale, medici – pentru că au plecat extrem de mulţi oameni bine pregătiţi de noi. Au plecat pentru că aici erau umiliţi, nu îi putem găsi vinovaţi. Salariul unui medic rezident, la noi, este sub salariul unui muncitor necalificat. E de neadmis aşa ceva! Vrem ca medicii şi asistentele medicale să fie retribuiţi după pregătirea şi responsabilitatea lor. De asemenea, trebuie să asigurăm clădiri şi aparatură adecvate pentru medici. Pe de altă parte, dorim ca anumite categorii, cum ar fi elevii, studenţii, persoanele cu venituri sub 1000 de lei să aibă tratament gratuit. Dar dorim foarte mult pentru Timişoara un spital regional şi vrem o clădire pentru Spitalul de Copii. Este de neadmis ca Spitalul de Copii să fie scos în stradă.
R: Justiția este, de asemenea, o mare problemă în România, atacată de mult timp de politicieni. Cum poate fi făcută să funcționeze?
M.G.: Următorul punct din programul meu se referă la o justiţie independentă şi funcţională. Este de nedescris cât de nedrept funcţionează acum justiţia acum. Am teancuri de sesizări de la oameni care au dreptatea în mână, dar se perindă pe la tribunal de cinci-şase ani, unii au decedat şi vin moştenitorii să îi reprezinte. Iar alţii au sentinţe absolut aiuritoare. În programul USL este stipulat că vrem o Curte Constituţională independentă şi fără ingerinţe politice, vrem un Minister al Justiţiei şi un ministru al Justiţiei care să nu primească ordine de la nimeni şi, evident, sunt o susţinătoare a unei noi Constituţii. Acum Constituţia este extrem de interpretabilă. Ea trebuie să conţină principii clare şi ferme care să nu fie încălcate.
R: Putem opri investițiile politice în obiective care nu aduc nimic cetățenilor?
M.G.: Nimic din ceea ce am spus mai devreme nu se poate face fără responsabilitate instituţională. În ultimii ani, miniştrii care s-au perindat au cheltuit sume aiuritoare de bani şi nu dau socoteală pentru acest lucru. Dar nici nu justifică de ce au dat, câteodată, de 20 de ori mai mult pentru un anumit produs sau investiţie. Nu a înţeles nimeni de ce se numeşte investiţie un părculeţ în câmp, care nu aduce niciun ban înapoi sau o gondolă care se plimba goală, iar când am întrebat de ce, mi s-a spus că trebuie să consume curent pentru că furnizorul de energie este fata primarului. De aceea trebuie o lege nouă a reponsabilităţii ministeriale şi o lege nouă a funcţionarului public, care să permită tragerea la răspundere a acestora.
R: Toate aceste puncte sunt de bun simț. De ce nu au fost puse în aplicare de guvernările anterioare?
M.G.: Toate aceste cinci puncte ne vor duce înainte într-o altă Românie. Eu vreau o altă Românie pentru copiii noştri, pentru nepoţii noştri. Ne-ar place ca, după alegerile din 9 decembrie, nimeni să nu fie mai presus de lege. Toată lumea, de la omul de rând la preşedinte, trebuie să aibă aceeaşi responsabilitate şi acelaşi tratament în faţa legii.
Pe de altă parte, nimic din ce am spus nu se poate face dacă nu avem oameni de calitate. Cunosc candidaţii USL şi, comparativ cu ce oferă celelalte partide, USL este o forţă şi are înţelepciunea ca, după alegeri, să fie numiţi în funcţii de execuţie persoane care să poată, să vrea, să fie morali şi responsabili. În guvernarea anterioară i-am cunoscut pe miniştri şi unii nu aveau nici o legătură cu portofoliul. Alţii au fost puşi doar ca să fie manevraţi şi să execute nişte ordine sau erau puşi pe căpătuială. Eu nu merg în Parlament pentru a câştiga ceva, pentru că indemnizaţia de parlamentar este mai mică decât venitul meu actual. Eu cred că în Parlament trebuie să ajungă oameni altruişti, care au liniştea materială acasă şi doresc să facă politici publice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!