„Considerăm că este de datoria noastră, a tuturor – personal medical, Ministerul Sănătăţii, Guvern, celelalte instituţii ale statului, societate civilă – să recunoaştem, demn şi lucid, problemele grave, de fond, ale sistemului sanitar românesc. E absolut necesar să facem din rezolvarea lor o prioritate naţională”, este de părere medicul Dorel Săndesc, şeful clinicii ATI a Spitalului Judeţean din Timişoara şi al Comisiei ATI a Ministerului Sănătăţii. Potrivit medicilor din cadrul Societăţii Române de ATI, principalele probleme cu care se confruntă sistemul medical românesc ar fi deficitul major de personal medical, infrastructura inadecvată a spitalelor, deficienţele de dotare cu aparatură şi echipamente, precum şi un sistem de finanţare inadecvat al serviciilor medicale din secţiile ATI. La acestea se adaugă neasigurarea serviciilor de întreţinere (service) a aparaturii medicale din dotare şi lipsa unui program naţional susţinut de pregătire a spitalelor pentru a face faţă situaţiilor deosebite şi dezastrelor. „Cauza principală a acesor probleme o constituie subfinanţarea sistemului sanitar. Reamintim aici faptul că procentul din PIB alocat sănătăţii în România este unul dintre cele mai mici din Europa”, spun medicii.
Medicii din cadrul Societăţii Române de ATI propun şi câteva soluţii, în fruntea cărora se află deblocarea posturilor din sistemul sanitar. „Blocarea nediferenţiată a posturilor în sistemul bugetar, fără o analiză responsabilă şi competentă a situaţiei din fiecare sector, a accentuat migrarea în masă a medicilor şi asistentelor, creând astfel o criză fără precedent. În special în serviciile de ATI situaţia este dramatică şi potenţial <<explozivă>> : există spitale judeţene de urgenţă cu doi anestezişti, cum e Spitalul Vaslui, sau spitale municipale de urgenţă cu un singur anestezist, cum sunt cele din Caransebeş şi Lugoj. Or, e vorba de unităţi spitaliceşti care, conform prevederilor legale, ar trebui să asigure o acoperire continuă, 24 de ore din 24, cu medici ATI!”, adaugă doctorul Săndesc.
Medicii mai consideră că este important să se realizeze un program naţional de audit şi modernizare a infrastructurii spitalelor, în această categorie încadrându-se reţele de gaze medicinale, reţele electrice, sistemele de aer medicinal, sistemele de prevenire a incendiilor şi altele. Mai apoi, personalul medical susţine continuarea şi finalizarea programului naţional de modernizare şi dotare a secţiilor ATI, aprobat şi demarat de Ministerul Sănăţăţii, precum şi realizarea unui program naţional care să asigure finanţarea serviciilor de service a aparaturii din dotarea spitalelor. Nu în ultimul rând, potrivit medicilor din cadrul Societăţii Române de ATI, indicată ar fi realizarea unui program naţional de modernizare a blocurilor operatorii şi a unuia de pregătire a spitalelor pentru situaţii deosebite şi dezastre.
„Perpetuarea neajunsurilor ne apropie pe zi ce trece de riscuri majore, în condiţiile în care miza este sănătatea şi viaţa concetăţenilor noştri, sănătatea şi viaţa naţiunii. Gravitatea situaţiei impune o atitudine hotărâtă şi responsabilă pentru a scoate din criză sistemul sanitar românesc”, încheie doctorul Săndesc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!