n Timiș, 36 de tineri din sistemul de protecție a copilului și 32 de mentori din comunitate sunt implicați în proiectul „Now What?: Preparing and Empowering Youth Leaving Care” finanțat prin programul European ERASMUS+.
După primele întâlniri, la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, în anul 2019, în care tinerii s-au cunoscut cu cei ce au dorit să le devină mentori (psihologi, cadre didactice, polițiști, persoane care au dezvoltat propriile lor afaceri, specialiști în informatică, funcționari publici etc.), au urmat numeroase alte întâlniri pentru a le da tinerilor, mai multă încredere în forțele proprii, oferindu-le, totodată, mentorilor, posibilitatea să cunoască îndeaproape sistemul de protecție a copilului.
„Când mi s-a propus să devin mentor, am stat şi m-am gândit câteva minute: ce aş avea eu de oferit unui tânăr din cadrul unui centru de plasament, pentru a-l ajuta să îşi înceapă viaţa aşa cum îşi doreşte. Aşa l-am cunoscut pe Marian, care este un tânăr în vârstă de 19 ani, care se află în ultimul an de liceu. Mi-a plăcut foarte tare să mă întâlnesc cu el. Am avut mai multe întâlniri, în care i-am transmis aspecte foarte importante din punctul meu de vedere, pentru viitoarea sa carieră, pentru viaţa pe cont propriu pe care o va începe în curând. Îmi doresc ca aceste sfaturi pe care i le-am dat să îl ajute. Mă bucur tare mult că am avut şansa şi posibilitatea de a participa, în calitate de mentor, în acest proiect şi consider că este foarte important ca proiectele de acest fel să continue”, spune Florin Băcioiu, unul dintre mentori, care i-a atras pe tineri tocmai prin meseria sa, aceea de poliţist.
Marian, acel tânăr care începe să ia viaţa în piept, pe cont propriu, a fost şi este foarte mândru de relaţia care s-a creat între el şi mentor şi de toate cele învăţate:
„Cel mai mult mi-a plăcut la mentorul meu că puteam să vorbesc orice cu el, când am avut nevoie de un sfat am putut să i-l cer. Vreau să îi mulţumesc pentru că m-a influenţat în bine şi să îi spun că îl respect”.
Proiectul „Now What?: Preparing and Empowering Youth Leaving Care” a fost realizat, în parteneriat, de opt instituții și organizații, din patru țări europene: Universitatea de Vest din Timișoara (România – coordonatorul proiectului), Organizația “The Smile of the Child” (Grecia), Athens Lifelong Learning Institute (Grecia), University of Lusofona (Portugalia), University of Tirana (Albania), Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș (România), SOS Satele Copiilor (România) și SOS Villages Albania (Albania).
Citiți principiile noastre de moderare aici!