De câteva luni, cei care trec pragul Muzeului de Artă din Timișoara au ocazia să vadă, la finalul expozițiilor, un laborator de restaurare. Două tinere restauratoare talentate, Aurelia Mihuț și Magda Babău, readuc în forma inițială picturi și sculpturi atinse de patina timpului. În această perioadă specialistele o au alături pe Anastasija Antić, o tânără masterandă originară din Belgrad.
Anastasija Antić are 24 de ani și urmează cursurile unui masterat despre conservare și restaurare la Universitatea din Novi Sad. La Timișoara a ajuns la jumătatea lunii august prin intermediul unei burse Erasmus Plus, care durează două luni. Programul Erasmus Plus a fost inițiat de Uniunea Europeană.
„Studenții universității noastre din Novi Sad au ocazia să facă undeva instruire și să câștige noi experiențe. Am ales Timișoara pentru că este Capitala Europeană a Culturii în 2023 și profesoara mea de conservare mi-a spus că Galeria Matica Srpska din Novi Sad și Muzeul Național de Artă din Timișoara colaborează și mi-a recomandat să vin aici. Nu regret”, a declarat pentru Tion Anastasija Antić.
Tânăra a spus pentru Tion că a lucrat aici la restaurarea unor artefacte și a avut șansa unor provocări profesionale pe care nu le-a avut în trecut.
„Două luni nu înseamnă mult timp pentru a învăța, dar e foarte valoros. Cu aceste 2-3 artefacte la restaurarea cărora lucrez am șansa să învăț lucruri pe care le voi implementa în viitor. Am avut șansa să lucrez cu aparatura modernă a Muzeului Național de Artă din Timișoara. După absolvire voi lucra în domeniul restaurare-conservare și intenționez să mai plec și în altă parte cu programul Erasmus Plus”, ne-a mai declarat Anastasija Antić.
În cadrul laboratorului vizitabil de restaurare a operelor de artă, piesa de rezistență o reprezintă un microscop, unic într-un muzeu din România, deținut doar de companii private, care a costat 775.000 de lei.
De asemenea, instituția de cultură va beneficia în curând de o masă cu presiune joasă utilizată pentru pânzele care prezintă deformări sau rupturi. Este vorba despre o masă personalizată, de dimensiuni mari, pe care pot încăpea lucrări ample. Laboratorul vizitabil a mai fost dotat cu mese, scaune, calculatoare, lămpi, exhaustoare și alte ustensile specifice acestui domeniu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!