În Timiş, reprezentanţii DSP spun că, până acum, aproximativ 3300 de copii beneficiau de lapte praf şi că se lucrează încă la listele celor care vor ieşi din program. Medicii de familie spun că ar putea fi vorba de o jumătate dintre aceştia. “Măsura MS împarte, în mod discriminatoriu, copiii în beneficiari şi non-beneficiari. Ce diferenţe au fost avute în vedere de către specialiştii Ministerului Sănătăţii între copiii care au mame cu afecţiuni ce nu le permit alăptarea şi copiii ale căror mame nu dezvoltă lactaţie, deloc sau insuficient, din cauze fiziologice?”, se întreabă reprezentanţii Salvaţi Copiii.
Aceştia arată că orice măsură de discriminare arbitrară a copiilor va agrava problemele legate de malnutriţie şi cele care privesc mortalitatea infantilă. “Măsura va afecta în primul rând copiii ai căror părinţi au cea mai mare nevoie de ajutor. Intenţia MS contravine Strategiei naţionale în domeniul protecţiei şi promovării drepturilor copilului 2008-2013, în care unul dintre obiectivele prioritare este creşterea accesului la serviciile de sănătate şi adaptarea serviciilor medicale şi de promovare a sănătăţii la nevoile copiilor. Modul în care ministerul doreşte să acţioneze porneşte de la premisa că laptele praf este un drept al mamelor. Laptele praf se acordă copiilor, prin predarea lui către părinţi care au responsabilitatea creşterii copiilor lor naturali sau încredinţaţi prin lege. Din punct de vedere juridic, beneficiarii sunt copiii. Mortalitatea infantilă (copii sub 1 an) este cea mai ridicată din Uniunea Europeană (10,4 la mie), ţara noastră comparându-se, din acest punct de vedere, cu ţări precum Mauritius, Bostwana sau Albania. Ţinând seama de această nefericită poziţie, Programul naţional de sănătate a femeii şi copilului pentru anii 2011 şi 2012 al Ministerului Sănătăţii şi-a stabilit ca obiectiv „ameliorarea stării de nutriţie a gravidei şi a copilului”, tocmai pentru a reduce mortalitatea copilului sub 1 an “, mai spun reprezentanţii Salvaţi Copiii.
Conform unei decizii a MS, începând cu acest an, laptele praf pentru copii va fi distribuit numai pe criterii medicale. „În acest an, s-a hotărât ca produsul să fie distribuit numai pe criterii medicale, pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni ale căror mame prezintă contraindicaţii ale alăptării (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, caşexie, septicemie, boli psihice grave, scleroză în plăci, insuficienţă renală sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticoagulante, radioizotopi, eclampsie). În plus, vor beneficia de lapte praf copiii ale căror mame au decedat şi copiii instituţionalizaţi sau daţi în plasament”, spun reprezentanţii MS. Direcţiile de sănătate publică vor primi, în perioada următoare, fonduri pentru a demara achiziţia de lapte praf la nivel local. „Datele noastre, care se schimbă lunar pentru că beneficiarii intră şi ies constant din program, arată că în Timiş sunt în evidenţă aproximativ 3.300 de copii care primeau lapte praf. În prezent, medicii de familie din judeţ selectează datele celor care vor rămâne în program, în Timiş”, a precizat Dana Şpac, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Timiş.
Dr. Anamaria Goga, unul dintre medicii de familie timişoreni care are pe liste mai mulţi sugari precizează : ”În urma acestei decizii a MS, de pe listele mele vor ieşi, probabil, cam jumătate dintre sugari. Presupun că mamele care nu vor avea bani să-şi cumpere mai departe laptele praf necesar micuţilor, vor cumpăra lapte de vacă. Nu este deloc indicat să dai sugarilor lapte de vacă din mai multe motive. Pentru aceştia, cel mai bun este laptele praf deoarece asigură tot ce are nevoie sugarul: proteine, lipide, vitamine, este curat, nu are riscuri şi se digeră mai uşor”.
Pe de altă parte, reprezentanţii Primăriei Timişoara au declarat că, de la începutul anului până acum a fost distribuită toată cantitatea de lapte praf de pe stocuri. „Până la demararea noilor achiziţii, Ministerul Sănătăţii va redistribui cantităţile excedentare de lapte praf de la nivelul unor direcţii de sănătate publică la cele care au epuizat stocurile”, au mai transmis reprezentanţii ministerului.
Delia S. Barbu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!