Municipiul Timișoara, reprezentat de Primăria Timișoara, mediul universitar, firme locale și alte instituții de învățământ, a depus o cerere de finanțare pentru construirea unui campus de învățământ dual în Calea Buziașului din Timișoara.
Pentru cererea de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a fost înființat un consorțiu cu 31 de parteneri, al cărui lider este Universitatea Politehnica Timișoara. Constituirea acestui consorțiu a reprezentat un pas necesar pentru obținerea finanțării. Din consorțiu fac parte:
- Universitatea Politehnica Timișoara – lider de consorțiu
- Universitatea de Vest Timișoara
- Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara
- UAT Municipiul Timișoara
- Inspectoratul Școlar Județean Timiș
- Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” Timișoara
- Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu Timișoara
- Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti” Timișoara
- Liceul Tehnologic de Vest Timișoara
- Liceul Tehnologic Electrotimiș Timișoara
- Liceul Tehnologic Azur Timișoara
- Liceul Tehnologic Transporturi Auto
- S.C. Compania de Apă Arad S.A.
- S.C. Apa Prod S.A. Deva
- S.C. Aquatim S.A.
- Fundația Aquademica
- S.C. Continental Automotive Romania S.R.L.
- S.C. Continental Automotive Products S.R.L.
- S.C. DAR Draxlmaier Automotive S.R.L.
- S.C. HELLA România SRL
- S.C. TRW Automotive Safety Systems S.R.L
- S.C. Flextronics România S.R.L
- S.C. Nokia Networks S.R.L.
- S.C. Del Corso Family S.R.L.
- SC Eco Trust S.R.L.
- SC Kolping Concept S.R.L.
- SC Dragotex S.R.L.
- SC Metaltim S.A.
- S.C. Nedex Grup SRL
- Asociația Patronală Horetim
- Asociația SAV NET TRAINING CENTER
Dacă proiectul primește aprobare pentru finanțare prin PNRR, viitorul campus ar urma să fie construit pe strada Orion, în Calea Buziașului, pe un teren de cca. 30.000 de mp aparținând primăriei. Dintre aceștia, de 20.000 mp este nevoie strict pentru campus, care s-ar putea deschide peste patru ani.
Practic, în acest campus, elevii vor putea beneficia de formare cu ajutorul firmelor, astfel încât ceea ce ajung să știe aceștia să fie compatibil cu nevoile de pe piața forței de muncă. Acesta va funcționa ca un hub complementar instituțiilor de învățământ dual din regiune, unde va fi asigurată crearea unei rute profesionale complete pentru învățământul tehnic superior. Campusul ar urma să contribuie la dezvoltarea învățământului profesional, atât prin creșterea numărului de domenii, de calificări și de absolvenți, cât și prin asigurarea unui parcurs educațional pentru elevii înscriși în învățământul dual.
Valoarea totală a construcției campusului, cu tot cu TVA, este estimată la 134 de milioane de lei cu TVA, adică 27 de milioane de euro. La nivel național sunt disponibile finanțări pentru zece astfel de campusuri duale de interes regional.
Valoarea maximă eligibilă care poate fi obținută prin PNRR este de 103.044.183 de lei (cu TVA), restul reprezentând contribuție de la bugetul local. Finanțarea mai cuprinde și fonduri pentru acordarea de burse școlare în valoare maximă de 2.094.400 de lei, echivalentul a peste 420.000 de euro.
„Învățământul dual reprezintă o necesitate pentru un oraș ca Timișoara. Numărul mare de parteneri pe care am reușit să-i implicăm în proiect este un indicator clar că este mare nevoie să deschidem oportunități noi pentru piața muncii și să le dăm tinerilor din regiune posibilități noi de dezvoltare în diverse domenii de interes. Seriozitatea și experiența fiecărui partener din proiect sunt garanția că acest campus va genera calitate, iar Universitatea Politehnică are capacitatea de a coordona un proiect de o asemenea anvergură”, transmite Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSuper initiativa. Soeram in aprobare prin PNRR.