Lansat în urmă cu zece ani, proiectul „Muzeul Viu al Satului Bănăţean, Csongrad-Timiş, tradiţie şi multiculturalitate” încă nu și-a atins scopul în Timișoara.
În localitatea Csongrad din Ungaria, prin acest proiect transfrontalier s-au reabilitat şapte case tradiţionale pescărești care susţin conceptul de muzeu interactiv al satului prin deschiderea şi reconsiderarea ofertei acestora către vizitatori şi turişti.
În Timișoara, la Muzeul Satului Bănățean, au fost realizate patru replici ale gospodăriilor tradiţionale din zona de cooperare transfrontalieră: bănăţeană, maghiară, şvăbească şi sârbească, precum și un Centru multifuncţional de informare şi promovare turistică în cadrul Bastionului Theresia.
Proiectul a rămas în acest stadiu de zece ani, deși patru familii ar fi trebuit să se mute în acele case și să se îndeletnicească cu activități tradiționale sub ochii vizitatorilor Muzeului Satului Bănățean.
Iată că acum conf. dr. Dorel Micle, care în urmă cu câteva luni a devenit prin concurs director la Muzeul Satului Bănățean, vrea să caute voluntari care să locuiască în Muzeul Viu.
„Vreau să readucem în atenția publicului această idee. Ar fi păcat să nu o facem pentru că cele patru gospodării sunt funcționale, deci ar putea oricând locui patru familii aici. Căutăm familii dar în regim ori de parteneriat ori de voluntariat, pentru că nu aveam fonduri destinate și cred că nici cadru legal pentru a-i plăti pe acești oameni. În regim de voluntariat cu condiția să aibă grijă de aceste gospodării, să locuiască în ele ca și cum le-ar aparține și în condițiile în care au fost gândite de undeva de sfârșit de secol XIX, început de secol XX, deci nu neapărat în condiții de modernitate”, a declarat pentru Tion conf. dr. Dorel Micle, directorul Muzeului Satului Bănățean.
Acesta a mai precizat că persoanele care vor accepta să locuiască în cele patru gospodării (bănăţeană, maghiară, şvăbească şi sârbească) vor putea desfășura activități de olărit și nu numai.
„Avem spații pentru meșteșugari, dar și pentru grădinărit, o mică grădină, cumva să însuflețim aceste case la fel cum arătau casele pe vremea bunicilor noștri. Ceva de genul acesta ne-am dori”, a mai spus directorul Micle.
Pe aceeași temă:
FOTO. Măsuratul oilor, o tradiție care se păstrează de sute de ani în Banatul Montan
Directorul de la Astra Sibiu, consultat pentru strategia Muzeului Satului Bănățean
Trimite articolul
Xnu vine nimeni voluntar. asa cum spargeti banii pe circul de paste sau de craciun asa puteti da bani si la oameni.
Da, de ce nu. Daca le mai da si 2 cai si o caruta si drept sa circule cu ea sa isi faca cumparaturi la Kauflandul din apropiere sau cel de pe Calea Buziasului, eu unul mas baga.Daca e bal…… bal sa fie. De ce nu, daca tot se interzice accesul cu mijloace poluante in centrul orasului, cu caruta trebuie sa te lase ca este Euro 10, cum nu e nici o alta masina made in EU.
Eu.
Zic sa transformam toata romania intr-un muzeu al evului mediu, frig, intuneric, subzistenta, sa vina oiropenii sa vada “traditii”. Sa vina si rejele charles &co sa se dea cu offroadu si cu atv urile pe coclauri, sa se plimbe cu sania trasa de cai, sa se simta reje. Si sa salvam natura, animalele salbatice, nu cumva sa facem vreo autostrada sau vreo hidrocentrala sa deranjam gandacelul, vipera si orbetele. Ursii? sa-i protejam, normal, indiferent cat e densitatea ursi/km2 (mult mai mare decat in alaska) si cate atacüri sunt. Si nu cumva sa le oferim din ei si oiropenilor, sa-si repopuleze padurile. Cat despre padurile exploatate in draci de cine trebuie, de partidele de vanatoare ale bogatilor lumii(ursul arthur?), de canalul chilia/bastroe, de mirosul de cauciuc etc. alea “nu se pune”, alea e valori oiropene. Muzeu viu, auzi la el, cu conditii de sec xix. Mai era un rege din belgia care ii considera pe unii din congo buni numa sa adune cauciuc si sa fie macelariti ca nu fac norma pentru dunlop. Am evoluat cat de cat in 120 de ani, ce sa zic. dar hei, domnu “dr” e ‘telectual, “superior” si are idei! cum sa nu se ofere niste amarati sa traiasca la un zoo uman in conditii de sec xix sa satisfaca pe cei avizi de “cunoastere”. Daca s-ar putea, sa se si incalte cu opinci, sa faca si spectacole folclorice cand vin vizitatorii si sa zambeasca frumos la poze pentru fb!
#prin concürs
#familiile trebuie neaparat sa fie traditionale?
#copiii trebuie sa alerge desculti si sa nu mearga la scoala? de la ce varsta ii punem si pe ei la munca? pentru autenticitate, zic.
#doctor!
ps: sper ca n-am inteles articolul, sau unii tre sa se duca dupa cel cu scandalul cu pianistul.
#🤪
-
Salutare !
Zici tu ce zici…
Eu as trimite un urs cu Taz-ul in Ghermania, numa sa-mi dea aia alocatie speciala, pardon, sociala (cum oricum da la toti).Si cu locuitul la muzeul satului e o treaba interesanta. Ar fi o terapie. Sau o pedeapsa pt cei cu munca in folosul comunitatii. Cu norma de impletit cosuri de nuiele. Cosorul lui Moceanu.
Sa-mi dea dreptul sa fiu suparat pe vecini, sa husui vizitatorii, sa trag cu pusca …
Sau, le dau o idee: sa le bage in circuitul turistic. Cazare ca la Viscri. Conditii unice de secol XVII, pret unic.
Sa le puna pe Airbnb.-
😂🤣😂🤣😂🤣😂 Sa fii suparat pe vecini? sa tragi cu pusca? Da’ ce ti-a facut baluba? Aa, asculta noaptea rock progresiv si incalca regulile cred ca. Pai nu se poate abtine😂, muzica e veatza lui!
Cosorul lui Moceanu are o parte fe-roasa si o parte lemn-oasa. Dar numa’ ‘telectualii prind repede treaba asta, deci clar e pentru ‘telectuali. Sunt o gramada pe-aici care comenteaza.Mai, sa stii ca treaba cu pusu’ la munca gen cüratat grajduri cu lopata, dat la coasa, sapa/ plug si chestii d’astea “rustice” m-am gandit si eu ca ar merge pentru niste snobi de prin vest. Sa vina manajerii de transnationale sa faca “team building” la coada vacii, fara net, fara apa calda, cu opait… Survival! macar 250Eur pe zi le-as lua de caciula, banii in avans pe doua saptamani, iar pentru “abandon”, 1000Eur pe zi nelucrata.
-
Human Zoo
Inteleg ca banatenii erau cu totii romani, iar maghiarii, svabii si sarbii ceva minoritati tolerate. Initiativa lui peste cu ochelari de cal.