Vor fi, cel mai probabil, două persoane în fiecare casă. Cele patru case tradiţionale vor fi locuite de familii, care vor primi turişti în vizită. Le vor arăta exact cum s-a trăit în satul bănăţean din secolul al XIX-lea, fără telefon mobil, fără calculator, fără electricitate, cu fier de călcat pe cărbune.
Au fost primite numeroase cereri, iar acum sunt stabilite criteriile de selecţie. Cel mai probabil în vara anului viitor, vizitatorii vor putea vedea cum trăiesc şi cum muncesc în gospodărie acele familii. Proiectul Muzeul Viu al Satului Bănățean, Csongrad – Timiș, Tradiție și Multiculturalitate presupune refacerea la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara a condițiilor de viață ale satului bănățean din secolul al XIX–lea.
Pentru cei care vor să se angajeze constituie un avantaj studiile liceale cu diplomă sau universitare cu licență sau cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională şi a uneia dintre limbile: maghiară, germană, sârbă. Se cere experienţă în domeniul lucrului cu publicul larg şi experienţă/aptitudini privind modul de viaţă din mediul rural tradiţional: cultivarea unei grădini de zarzavat, îngrijirea animalelor din gospodărie, pregătirea hranei.
Viitorul angajat trebuie să cunoască în ansamblu patrimoniul instituţiei şi în detaliu patrimoniul încredinţat în gospodăria atribuită, trebuie să ştie modul de organizare a gospodăriei ţărăneşti tradiţionale, a celor patru gospodării, din cadrul ansamblului muzeului viu, să aibă abilităţi de comunicare cu vizitatorii, capacitatea de a efectua un ghidaj şi de a face demonstraţii cu privire la utilizarea unor obiecte din inventarul încredinţat.
Trebuie să aibă şi disponibilitatea de a locui efectiv permanent sau după caz periodic, în funcţie de solicitările de găzduire ale turiştilor, într-una din cele patru gospodării construite în Muzeul Satului Bănăţean, în cadrul componentei muzeu viu. Trebuie să aibă şi disponibilitatea de a cunoaşte şi practica în mod uzual tradiţiile şi obiceiurile populare şi religioase şi disponibilitatea de a participa la viaţa comunitară, alături de toţi locatarii din cele patru gospodării.
Printre alte reponsabilităţi ale postului, angajatul trebuie aă aplice la ”scenă deschisă” scenariile privind obiceiurile și activitățile specifice etniei/gospodăriei reprezentate.
Constituie un avantaj cunoașterea limbii etniei pe care o va reprezenta (română, maghiară, germană și sârbă), la fel şi cunoașterea unei limbi de circulație internațională (de preferat engleză, franceză, italiană etc.). Viitorul angajat trebuie să aibă abilități de comunicare sporită, capacitate de empatie cu vizitatorul, să fie doritor să asimileze și să transmită cunoștințele dobândite în urma instructajelor făcute, să recreeze zilnic modul de viață al familiei din gospodăria în cauză, să se supună dorințelor vizitatorului, muzeografilor și șefului de secție în ceea ce privește structurarea programului zilnic după stabilirea „scenariilor”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!