Cea de-a XXXVIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Timişoara Muzicală la Filarmonica Banatul va începe vineri, 12 aprilie 2013, la ora 19, cu o restituire culturală pe cât de preţioasă, pe atât de spectaculoasă. Evenimentul are în prim-plan una dintre cele mai ilustre “dinastii artistice” ale Banatului: familia Braun. Ilustrul constructor de flaute Anton J. Braun revine, după 36 de ani, în urbea natală, pentru a fi prezent la vernisaj. Expoziţia va fi prezentată de Smaranda Vultur.
Concertul inaugural dirijat de Radu Popa îl va avea solist pe maestrul Rolf Bissinger, flautist al Operei din Frankfurt. Cu un instrument marca Braun, el va interpreta Concertul pentru flaut şi orchestră compus de C.Reinecke. Programul serii va începe cu Suita Spartacus de A.Haciaturian şi se va încheia cu Simfonia în re minor de C.Franck.
Joi, 18 aprilie, de la ora 19, la Capitol va concerta Corul Catedralei Sf. Isaak din Sankt-Peterburg, dirijat de Lev Dunaev, avându-l solist pe basul Denis Sedov. Un moment incandescent al festivalului se anunţă a fi concertul din 19 aprilie, condus de fascinantul dirijor Misha Katz, un eveniment care îl readuce, după 16 ani, la Timişoara pe venerabilul pianist Dan Grigore, care va interpreta Concertul 5 de Beethoven.
Takashi Shimizu (vioară) din Japonia, Anton Niculescu (violoncel9 din Germania şi venerabilul pianist italian Bruno Canino vor fi protagoniştii recitalului cameral din 30 aprilie şi ai concertului simfonic din 2 mai. În 15 mai va avea loc un nou concert coreean, iar în 16 mai un recital de muzică americană susţinut de Southern Chorale.
Un eveniment spectaculos, invocând spiritul samurailor şi arta katanei, va fi recitalul „de tobe şi săbii” din 21 mai, la ora 13, susţinut de reputatul percuţionist Doru Roman, care va interpreta partituri contemporane cu temă japoneză, împreună cu Clubul de Kendo Sam-Sho condus de sensei Florin Ianăş şi cu Ansamblul Percutissimo.
Foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!