Așa cum v-am anunțat în nenumărate rânduri, campaniile de curățenie de toamnă și primăvară, organizate încă din 2006, au devenit istorie de anul acesta la Timișoara. Au fost înlocuite de campania de colectare a deșeurilor voluminoase și de cea de colectare a deșeurilor periculoase, care ar trebui să fie organizate câte patru pe an, în baza contractului semnat în 4 august între Retim și ADID – Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș.
Noile campanii au cu totul alte reguli. Practic, nu vom mai putea arunca gunoaie la marginea carosabilului, în fața casei sau lângă casă, ci vom fi nevoiți să le ducem în containere verzi care vor fi amplasate în diverse locuri din oraș. ADID și Retim au cerut deja o listă cu locații de la primărie. Sunt peste 120.
Reprezentanții ADID și Retim pun deja la cale un program de colectare pentru prima campanie de colectare a deșeurilor voluminoase, pentru că nu vor putea amplasa peste 120 de containere prin oraș. Potrivit oficialilor asociației, în cursul săptămânii viitoare va fi anunțat în sfârșit programul de colectare, care se va face tot pe zone.
„O să avem săptămâna viitoare programul de colectare. Avem locațiile stabilite exact unde vor fi amplasate containerele, sunt undeva la 120 și 130 de locații. Containerele vor fi amplasate pe zone, va exista un program clar. Contractul nou cu ADID în ceea ce privește colectarea deșeurilor menajere prevede doar desfășurarea campaniilor de colectare a deșeurilor voluminoase și periculoase, patru de fiecare pe an”, a explicat, pentru Tion.ro, Romeo Ursu, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Deșeuri Timiș.
Containerele pentru deșeuri voluminoase vor avea 22 mc, iar cele pentru deșeuri periculoase 7 mc.
Vă reamintim, în afara campaniei, astfel de deșeuri, care se aruncau de obicei la curățenia de toamnă sau la cea de primăvară, nu mai pot fi debarasate nici la punctele de colectare ale Retim, ci doar la campaniile de curățenie, care vor fi patru pe an.
Deșeurile voluminoase sunt deșeuri solide de mari dimensiuni, de la mobilier la obiecte de uz casnic și sanitar și altele. Deșeurile periculoase sunt: ambalaje de la produse de igienizare, baterii și acumulatori portabili, ambalaje de la vopsele pe bază de ulei, ambalaje de spray-uri și de la produse utilizate în amenajări interioare și altele. Nu se vor colecta deșeurile electrice și electrocasnice, cum ar fi televizoare, mașini de spălat, frigidere, computere.
Până ce ADID va demara în sfârșit prima campanie de adunare a deșeurilor voluminoase, polițiștii locali deja nu mai știu pe unde să împartă amenzi. Timișoara s-a umplut iarăși de rampe clandestine de deșeuri. Sancțiunile pentru persoane fizice sunt cuprinse între 500 și 1.000 de lei, iar cele pentru persoane juridice între 1.000 și 2.500 de lei.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”2134489″]
[related-post post_id=”2129456″]
[related-post post_id=”2121117″]
[related-post post_id=”2109009″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!