Municipalitatea s-a implicat în proiectul privind construcţia noii săli polivalente a Universităţii Politehnica după ce Guvernul nu a mai alocat bani pentru acest obiectiv, care trebuia să fie gata de mult, iar lucrarea a intrat în blocaj. O altă problemă a fost intrarea în insolvenţă a firmei care a contractat lucrarea.
Primăria Timişoara s-a asociat cu Politehnica pentru finalizarea lucrărilor la noua sală polivalentă din zona Stadionului Dan Păltinişanu. Aleşii au fost de acord peste 2 milioane de euro, de la bugetul local, pentru terminarea lucrărilor, primăria devenind coproprietară.
Reprezentanţii primăriei şi cei ai Universităţii Politehnica au convenit, atunci când s-a semnat contractul de asociere pentru sala polivalentă, anul trecut, ca termenul de finalizare să fie 30 iunie 2014. Dacă în primăvară lucrările avansaseră vizibil, iar primarul Nicolae Robu afirma că noua sală va fi terminată în această vară sau cel târziu în toamnă, acum nu mai este la fel de optimist.
„La sala polivalentă nu suntem în graficul pe care l-am dorit eu iniţial, este o anumită întârziere, dar eu sper ca în acest an să o dăm în folosinţă. Mai e destul de mult de lucru. Acoperişul este aproape integral făcut. Din nouă arce ale structurii de rezistenţă, spre exemplu, a acoperişului, şapte sunt montate, două sunt realizate, sunt acolo. Este vorba despre structura metalică. Şi pe structura realizată din cele şapte arce deja este acoperişul finalizat”, a declarat, marţi, Robu.
Deşi termenul, 30 iunie 2014, este trecut inclusiv în contractul de asociere dintre municipalitate şi UPT, aprobat prin hotărâre de consiliu local în aprilie 2013, primarul spune că nu ştie exact care este termenul contractual, având în vedere că s-a solicitat creşterea capacităţii sălii.
„Nu era o zi anume… Era vorba că până la intrarea în vacanţa de vară se dă în folosinţă. Aşa s-a angajat firma Marati. Termenul contractual nu ştiu care este. În orice caz, faţă de termenul contractual nu cred că este vreo întârziere, eu n-am verificat, că acum este în jurisdicţia Universităţii Politehnica, dar ce se invocă este întârzierea proiectantului în a da documentaţia după modificările făcute pentru creşterea capacităţii sălii, de la 2.200 de locuri la 2.500, de fapt vor fi 3.000 de locuri până la urmă. S-a făcut o modificare a proiectului de către acelaşi proiectant, la solicitarea primăriei către Politehnica, atunci când s-a făcut parteneriatul, dar UPT gestionează relaţia directă cu proiectantul. Proiectantul a întârziat foarte mult, iar firma Marati susţine că din cauza asta nu a putut să recupereze întârzierile. Eu nu sunt mulţumit nici de firma Marati, care este antreprenor general. Lucrează alţii acolo, au subcontractori, dar relaţia noastră este tot cu Marati”, a adăugat Robu.
Edilul spune că termenul nu putea rămâne acelaşi dacă s-a modificat proiectul, dar că nici executantul nu s-a mai mobilizat la capacitate maximă.
„Universitatea a încheiat un act adiţional după modificări. Obiectiv, termenul nu putea să rămână acelaşi, având în vedere că într-adevăr luni de zile, cel puţin jumătate de an cred, s-a aşteptat după proiectul revizuit. Dar, pe lângă această întârziere, eu personal nu sunt mulţumit de activitatea firmei Marati acum. Ei invocă acum şi că nu au mai primit de mult bani…”, a conchis Robu.
Directorul administrativ al UPT, Florenţiu Staicu, spune că urmează să fie semnat un act adiţional la contract, iar termenul de finalizare va fi prelungit până la sfârşitul anului, având în vedere că s-a decis creşterea capacităţii sălii. Asta pentru partea de construcţii-montaj. Staicu estimează că sala ar putea fi dată efectiv în folosinţă în primăvara anului 2015, „un termen realist”, pentru că trebuie şi să fie dotată cu mobilier corespunzător – scaune, tabele de afişaj etc.
Implicit, şi valoarea investiţiei va creşte. Primăria pune jumătate din bani, Politehnica jumătate.
Autorizaţia de construire pentru noua sală polivalentă a fost eliberată în septembrie 2010.
Citiți principiile noastre de moderare aici!