Dacă în zonele în care au fost descoperite vestigii arheologice nu s-a lucrat pentru că nu au fost aprobate încă soluţiile pentru punerea lor în valoare, primăria organizând o nouă licitaţie pentru proiectare şi execuţia acestor lucrări, pentru străzile care ar fi putut fi deja pavate… n-a fost piatră.
Cele zece străzi şi patru pieţe din centrul vechi al Timişoarei cuprinse în proiectul de reabilitare pe fonduri europene trebuie să fie toate pavate cu piatră naturală, respectiv cărămidă în unele zone.
Reprezentanţii muncipalităţii spun că până acum s-au întâmpinat dificultăţi cu procurarea pietrei, adusă din carierele româneşti, de la Bistriţa şi Almaşu Mare, şi din Italia, de la Trento, dar problema a fost rezolvată.
„În sfârşit s-a depăşit golul de aprovizionare cu piatră pentru centrul istoric. Avem piatră şi pentru Lucian Blaga, şi pentru Mercy, şi pentru Eugeniu de Savoya, şi pentru Piaţa Unirii, şi pentru Carusso. Se lucrează de zor la pavare. Eu îmi exprim speranţa că pavarea va merge ritmic. În perioada de iarnă carierele au fost închise, ele nu şi-au creat stocuri înainte de venirea iernii, pentru că nu se mai lucrează în ziua de astăzi cu stocuri în niciun domeniu. Fiind mulţi pietrari pe teren n-a fost piatră suficientă ca să se susţină pavarea în regim de continuitate”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Doar în Piaţa Unirii, unde s-a optat pentru un pavaj tip coadă de păun, se va folosi piatra care a fost înainte, dar şi aceasta trebuie completată.
Reprezentanţii municipalităţii spun că lucrările vor fi întrerupte doar de Paşti în centrul istoric, iar apoi se va putea lucra zi-noapte dacă, din nou, nu vor apărea probleme cu furnizarea pietrei.
„S-a rezolvat, acum avem piatră peste tot, frontul este larg, se lucrează în toate zonele, dar treaba este în felul următor: dacă ei lucrează zi și noapte, termină piatra. Vor fi perioade în care se va putea lucra zi şi noapte, dar nu non-stop, pentru că nu sunt capabili cei de la cariere, furnizorii, să dea piatra în ritmul acesta. Constructorul a vrut să ia piatră de la doi furnizori, de exemplu, pentru Lucian Blaga, numai că nu era la fel și eu nu am acceptat. Piatra pe care o pun acum pe Lucian Blaga este o piatră superbă. Și calitatea părții de călcat este foarte bună, și forma, și culoarea. Este o piatră splendidă. Peste tot e frumoasă”, a mai afirmat Robu.
În condiţiile în care reabilitarea ar trebui finalizată în câteva luni, în iulie, primarul nu pare prea presat de termene.
„Vreau să iasă de calitate. Prefer să întârziem, dar să iasă de calitate, decât să ne grăbim și după aceea să fim nemulțumiți”, a concluzionat edilul.
Oricum, reprezentanţii Primăriei Timişoara şi-au asumat deja viitoarele întârzieri, afirmând că speră ca proiectul să poată fi finalizat până la sfârşitul anului, ca să nu se piardă banii europeni…
Alte articole pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!