Pentru că obiceiul știut e să ții pomul împodobit în casă de la Crăciun până la Sfântul Ion, cei mai mulți dintre zecile mii de brazi cumpărați în decembrie sunt aruncați în aceste zile la gunoi sau abandonați, pur și simplu, la colțul străzii sau pe marginea drumului. Până să ajungă mașinile Retim să adune potopul de cetină revărsat peste oraș, brazii scoși din casele în care au domnit împodobiți cu globuri și luminițe sunt mană cerească pentru mulți sărmani care-i adună pentru foc. Și asta nu doar în cartierelele periferice, ci chiar în centru orașului, în clădiri vechi în care mai există încă oameni care se încălzesc arzând ce pot în teracote.
”Mai demult, găseam în ei saloane, din alea bomboane, se bucurau cei mici. Acuma nu mai, că nu mai e moda”, zice o femeie, sprijind micul atelaj plin cu pomi. Ne roagă să n-o fotografiem ”că văd colegii lu fată de la școală și o râd”.
Cu căruțe sau cărucioare, nevoiașii adună brazii. Nu toți brazii vor ajunge însă în sobe. Cei mai frumoși dintre ei vor fi revânduți celor care confecționează coroane pentru înmormântări. Mica ”afacere” se derulează în fiecare an ”en gros”, cu o clientelă stabilă.
Dacă, totuși, vă pare rău să aruncați la gunoi pomul de Crăciun, îl puteți duce la librărie. La Cărturești, pe strada Mercy din Timișoara, se organizează o acțiune ecologică și culturală prin care se preiau brazi în perioada 9-14 ianuarie, zilnic între orele 11:00-20:00.
foto (c) fotosen
Citiți principiile noastre de moderare aici!