Primarul Nicolae Robu a anunțat, marți, semnarea contractului pentru continuarea lucrărilor la sala polivalentă a Universității Politehnica Timișoara, ridicată în asociere cu Primăria Timișoara. Vorbim despre o sală de 2.500 de locuri, a cărei construcție a început în urmă cu mai bine de opt ani.
„S-a semnat în sfârșit contractul pentru continuarea lucrărilor. Nu știu cum se cheamă firma, în orice caz e una din grupul Kasdum. Nu e înghesuială la astfel de lucrări. Licitația a fost organizată de Universitatea Politehnica. Eu am început acea sală și ea a fost dusă foarte departe, în câteva luni se poate finaliza, eu zic că și în trei luni se poate finaliza. Ea a ajuns într-un stadiu foarte avansat, când, din motive ce țin de firmele implicate, care au ajuns să aibă probleme, lucrurile nu au mai mers. Prima parte, cât eu eram rector, a mers foarte bine, s-a ridicat spectaculos. UPT a fost interesată, evident, de continuarea lucrărilor până la finalizare. Eu sper că în 2019 acea sală va fi dată în folosință”, a declarat edilul-șef.
Lucrările au fost începute de Marrati Construcții SRL, antreprenor general, care a intrat în insolvență, așa că lucrările au fost blocate. Au fost apoi probleme cu proiectul, a fost necesară o expertiză după tragedia de la Colectiv, iar finalizarea lucrării a fost amânată. În cele din urmă, Universitatea Politehnica a fost nevoită să lanseze o nouă licitație, la care s-au înscris două firme.
Procedura a fost câștigată de V&G Herneacova, iar valoarea contractului este de 12.399.292 de lei fără TVA, adică 14,7 milioane de lei cu tot cu TVA, potrivit SEAP. Vorbim despre un contract de 3,1 milioane de euro, valoarea totală a investiției fiind de 29,9 milioane de lei, adică 6,3 milioane de euro. Prin urmare, jumătate din lucrări sunt neexecutate.
Încrengătură de firme
Firma V&G Herneacova are doar șase angajați și a fost înființată în 2017, având o cifră de afaceri de 1,9 milioane de lei, conform listăfirme.ro. Societatea îi aparține lui Gheorghiță Telu Verbuncu, care are aceeași localitate de baștină cu Lucian Caraiman, de la firma Kasdum, societate care a ajuns în instanță cu Primăria Timișoara pentru că nu a onorat contractul pentru skatepark-ul din Parcul Central. Primăria a avut probleme cu Kasdum și pentru lucrările de la Liceul „Nikolaus Lenau”. Mai mult decât atât, Verbuncu a fost înscris la creanțe la o firmă la care era asociată celebra Bau Center Vest, societate deținută de Georgică Cornu. Acesteia din urmă i-a fost cerută insolvența de către o altă societate: BVH Invest Accent SRL, cu sediul într-un subsol de pe str. Augustin Pacha. Numele lui Georgică Cornu este legat și de această firmă. BVH Invest ar fi trebuit să amenajeze str. Edgar Quinet, dar și acolo au fost probleme mari cu contractul.
Revenind la sala polivalentă a UPT, lucrările au început mai exact în octombrie 2010. Ar fi trebuit să fie gata în vara lui 2014, mai apoi în primăvara lui 2015, vara, apoi toamna și tot așa. Construcția a fost începută de Universitatea Politehnica, cu bani de la bugetul de stat și din venituri proprii, însă nu a mai primit finanțare să continue și a cerut ajutorul primăriei. În primăvara anului 2013, UPT s-a asociat cu Consiliul Local al Municipiului Timișoara, iar municipalitatea s-a angajat să pună jumătate din banii necesari finalizării investiției, urmând să devină coproprietară. Inițial, sala polivalentă ar fi trebuit construită cu 2.200 de locuri, dar apoi s-a vorbit despre extinderea ei la 2.500, iar apoi despre mărirea capacității la 3.000 de locuri.
Articole pe aceeași temă:
[related-post post_id=”1998564″]
[related-post post_id=”1626670″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!