Raluca Popescu, utilizatoare a unui fotoliu rulant, va participa la dezbateri alături de ceilalţi 19 tineri cu dizabilităţi din 13 ţări europene, fiind singura din România. Ea a fost invitată să participe la această Adunare Consultativă datorită rolului ei activ în „Ceva de Spus”, un grup de autoreprezentanţi din Timişoara ce reuneşte tineri cu dizabilităţi intelectuale şi locomotorii.
„Termenul autoreprezentant se referă la o persoană cu dizabilităţi care îşi comunică opinia şi îşi solicită ferm drepturile în comunitate”, precizează reprezentanţii grupului.Raluca a declarat că doreşte să atragă atenţia asupra necesităţii de a include persoanele cu dizabilităţi intelectuale în educaţie şi formare continuă. “Persoanele cu dizabilităţi intelectuale au dreptul la educaţie, instruire şi activităţi de învăţare pe tot parcursul vieţii, la fel ca oricine altcineva”, a spus ea.”Dacă tinerii cu dizabilităţi au acces la educaţie, pot avea locuri de muncă şi astfel pot contribui la dezvoltarea comunităţilor în care trăiesc.” De asemenea, Raluca va promova importanţa folosirii limbajului uşor de înţeles şi pictogramelor în informaţiile de interes public, afişaje stradale etc., pentru a se asigura accesul la informaţii al persoanelor cu dizabilităţi intelectuale. “Este foarte important ca persoanele cu dizabilităţi intelectuale să fie direct implicate în procesul de învăţământ. De asemenea, materialele informative, site-urile autorităţilor şi serviciilor publice ar trebui să fie disponibile şi în limbaj uşor de înţeles, cu fotografii ilustrative, astfel încât mai multe persoane să le poată înţelege”, a mai adăugat Raluca.
Aceasta a spus că este nerăbdătoare să împărtăşească idei cu ceilalţi participanţi din toată Europa, şi să aducă înapoi cele mai bune practici în România. Consiliul Europei, bazat la Strasbourg, Franţa, are ca scop protejarea democraţiei pluraliste, drepturilor omului şi statului de drept. A fost fondat în 1949 şi are 47 de ţări membre.Grupul de autoreprezentanţi Ceva de Spus s-a înfiinţat la Timisoara în 2010 şi urmăreşte să atragă atenţia asupra provocărilor cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, cu scopul de a îmbunătăţi calitatea vieţii acestora. Zoltán Szövérdfi-Szép este persoană de suport în cadrul Ceva de Spus, şi poate fi contactat la adresa de email: zoli@cevadespus.ro .
Citiți principiile noastre de moderare aici!