Construcţiile noi finanţate din bani de la bugetul local, precum şi clădirile existente ale instituţiilor publice care vor fi modernizate sau reabilitate cu fonduri de la bugetul local vor fi branşate/ rebranşate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Timişoara – asta prevede noua hotărâre de consiliu local.
De asemenea, se precizează că fondurile necesare pentru branşare sau rebranşare, după caz, vor fi alocate de la bugetul local odată cu fondurile pentru investiţia de bază.
Reprezentanții municipalității au explicat că în Timișoara s-au făcut deja investiţii, pe fonduri europene, în vederea conformării la normele de protecţie a mediului privind emisiile poluante în aer şi pentru creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură, prin lucrările de retehnologizare care au avut loc la CET Centru și CET Sud, iar investiţiile în domeniu ar trebui să continue cu reabilitarea reţelelor termice primare şi secundare din oraș.
„Asigurarea finanțării de la UE, pentru etapa a II-a, este condiționată de luarea unor măsuri din partea administrației publice locale și a operatorului de termoficare, ca numărul consumatorilor la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din municipiul Timișoara să rămână stabil sau chiar să înceapă să crească”, au motivat oficialii primăriei în referatul proiectului.
Viceprimarul Dan Diaconu spune că noua hotărâre de consiliu este un semnal pe care vrea practic să îl dea administraţia locală.
„Ne referim la instituţiile asupra cărora avem un cuvânt de spus, aici intră şi şcolile şi spitalele. Sunt mai multe exemple. Facem branşarea în perioada următoare la Liceul Silvic, care funcţiona pe o centrală veche, neperformantă, sunt mai multe instituţii la care Coltermul le-a făcut oferta de a se branşa. E un semnal de sprijinire a sistemului centralizat de termoficare. Noul proiect de reabilitare a reţelelor termice are o valoare de aproape 30 de milioane de euro, înseamnă reducerea pierderilor din sistem şi un serviciu mai bun. Încercăm să îl cuprindem pe acest exerciţiu financiar, suntem singurii care am finalizat prima etapă. Sunt lucruri pe care le-am discutat cu consultanţii Comisiei Europene, care aveau o mică reticenţă cu privire la rata de debranşări. Primăria îşi asumă, şi prin această hotărâre, dorinţa de a menţine sistemul centralizat în funcţiune. Coltermul este un sistem care îşi va dovedi eficienţa pe viitor, ar fi absurd ca noi, cei care îl promovăm, să nu îl folosim”, a explicat Diaconu, precizând că va fi gândit un set de măsuri pentru stoparea debranşărilor.
Printre acestea, edilul a explicat că societatea Colterm va promova contorizarea individuală cu distribuţie pe orizontală – un nou sistem care le oferă independenţă consumatorilor, care plătesc astfel cât consumă, dar care presupune o investiţie iniţială din partea oamenilor. Reprezentanţii primăriei şi operatorul de termoficare estimează costuri de aproximativ 1.000 de euro per apartament.
În plus, tot pentru a-i convinge pe timişoreni să nu se mai debranşeze, cei de la Colterm s-au angajat să rezolve problema apei calde, prin investiţii în instalaţiile de recirculare. Bineînţeles, nemulţumirile apar în principal atunci când vin facturile…
„Încercăm să gândim şi alte măsuri, să oferim servicii de calitate şi la un preţ cât mai competitiv”, a conchis Diaconu.
Alte articole pe aceeași temă:
Contorizarea individuala la incalzire, la pachet cu reabilitarea termica a blocurilor
Peste 3.000 de cereri de debransare la Colterm. Autoritatile incep controalele
Citiți principiile noastre de moderare aici!