Primăria Timișoara a semnat un nou contract, cu o durată de trei ani, cu Danyflor, firma care a gestionat și în ultimii ani serviciile privind câinii fără stăpân din municipiu. În funcție de serviciile prestate de operator, primăria va plăti până la 6,7 milioane de lei, fără TVA, adică aproximativ 8 milioane de lei sau 1,6 milioane de euro, cu TVA. Există, așa cum promiteau reprezentanții primăriei, și o prevedere că înțelegerea poate fi ruptă unilateral, în cazul în care municipalitatea va finaliza ridicarea propriului adăpost între timp.
Noi prevederi în regulament
Așa cum vă spuneam încă de la momentul lansării licitației, regulamentul anexat vine cu câteva prevederi noi. De exemplu, stabilește că hingherii vor putea să intervină fie în baza reclamațiilor, fie prin autosesizare. În primul caz, reclamația trebuie să se refere la o situație concretă și să conțină datele de contact ale reclamantului. Prioritate la prindere vor avea câinii agresivi, femelele gestante, femelele în perioada de reproducere și animalele bolnave. În timpul prinderii și al transportului, operatorii se obligă să nu rănească câinii, să nu tranchilizeze câinii care nu sunt agresivi și să îi transporte în mijloace de vehicul ventilate, în cuști individuale.
Potrivit aceluiași regulament, adăpostul va trebui să funcționeze de luni până vineri, între orele 10-18, iar în prima și a treia sâmbătă din fiecare lună vor fi organizate și târguri de adopție. Pe panourile de la intrarea în adăpost – dar și pe un site – vor fi trecute data și locul capturării fiecărui lot de câini, dar și numărul cuștii în care a fost cazat fiecare câine în parte. Adopția și revendicarea se vor putea face în primele 14 zile de la aducerea câinelui în adăpost, iar un proprietar care își revendică animalul va avea prioritate în fața unui cetățean care vrea să îl adopte. Din a opta zi, este permisă și adopția la distanță.
Există, însă, și câteva reguli pentru cei care vor să adopte. De exemplu, să demonstreze că îl vor ține fie în exterior, fie că au 2,5 metri pătrați dedicați la interior. Cei care adoptă mai mult de doi câini trebuie să prezinte și acordul asociației de proprietari sau al vecinilor.
Regulamentul prevede și reguli privind eutanasierea câinilor. În primele 14 zile de la intrarea în adăpost, vor putea fi eutanasiați doar cei bolnavi incurabili. În rest, vor mai putea fi eutanasiați și cei care nu au fost revendicați, adoptați sau adoptați la distanță în acest termen. Totuși, regulamentul stabilește că ordinele de eutanasiere vor putea fi emise doar dacă nu mai sunt locuri în adăpost, iar câinii care se află aici de mai multe de două săptămâni vor putea fi și ei adoptați în continuare.
De menționat și că regulamentul prevede și posibilitatea participării asociațiilor de iubitori de animale în tot procesul de prindere, adăpostire sau adopție. Mai ales că operatorul va avea și câteva obligații, unele noi: evaluarea, deparazitarea, microciparea, sterilizarea, vaccinarea și administrarea de tratamente medicale câinilor din adăpost.
Adăpostul, per total, trebuie să asigure cel puțin 600 de locuri pentru câinii ridicați de pe străzile din Timișoara.
Bâlbâielile premergătoare semnării contractului
Vă amintim, Primăria Timișoara lansase în noiembrie, pe SEAP, licitația pentru concesionarea serviciilor de gestionare a câinilor. A fost depusă o singură ofertă, cea aparținând celor de la Danyflor. Contractul semnat de primărie cu această firmă în 2019 expirase în septembrie 2023. Atunci, a fost luată o hotărâre de încheiere a unei înțelegeri temporare cu același operator, până la finalizarea licitației, lucru permis în anumite condiții de legislație.
„După cum știți, a existat contractul cu Danyflor. Contractul a fost extins pe perioada maximă posibilă. Încă sunt bani pe acest contract, dar nu îl mai putem prelungi. Știți foarte bine că intenția administrației este, pe termen mediu, de a construi un adăpost propriu, al orașului. Se lucrează momentan la un PUZ în zona Șagului pentru acest adăpost. Până când vom putea să deschidem un asemenea adăpost, o să avem nevoie să asigurăm continuitatea serviciilor”, spunea, atunci, primarul Dominic Fritz.
Nu ar fi fost nevoie de această prelungire dacă nu întârzia lansarea licitației, primarul dând atunci vina pe câțiva angajați. În orice caz, banii prevăzuți în contractul temporar erau cei prevăzuți, dar rămași necheltuiți din fosta înțelegere.
Adăpost propriu, în viitor
În paralel, primăria lucrează și la ridicarea unui nou adăpost, unul public și propriu. Documentația este în lucru din martie 2023, iar recent a fost publicat planul urbanistic zonal (PUZ) pentru spațiul din Freidorf unde să fie ridicate facilitățile. Acesta este, în continuare, în consultare publică și urmează să fie aprobat de Consiliul Local Timișoara.
„Proiectul prevede amplasarea unei zone reglementate de dotări și servicii pentru funcționarea unui adăpost destinat animalelor fără stăpân. Funcțiunile necesare adăpostului includ: spații pentru cabinete și tratamente medicale veterinare, hrănirea și îngrijirea animalelor, săli de operație și tratament, spații de carantină, bucătărie, depozitare alimente, grupuri sanitare, vestiare, morgă și incinerator. De asemenea, vor fi amenajate căi de acces auto și pietonale precum și parcări. Pe minim 20% din din totalul suprafeței, vor fi amenajate spații verzi”, transmiteau reprezentanții primăriei.
Răzvan Negrișanu, consilier local USR, arhitect și, de altfel, cel care a coordonat echipa de voluntari care a realizat documentația, explica în ianuarie pentru Tion că adăpostul va avea în jur de 600 de locuri, cu boxe modulare acoperite, cu acces în spațiul exterior, gândite după exemple similare din Uniunea Europeană. Va exista, de asemenea, și o zonă de socializare cu animalele, accesibilă de pe pista de biciclete de pe malul Begăi și prevăzută și o clinică veterinară cu toate dotările.
Proiectul unui adăpost propriu a fost cerut și din cauza condițiilor de la Danyflor, de care s-au plâns iubitorii de animale. În orice caz, potrivit cercetărilor făcute aici de autorități în urma sesizărilor, nu au fost găsite nici „condiții de lux”, dar nici nereguli care să atragă sancțiuni serioase. Pe de altă parte, Primăria Timișoara se lăuda că este singura autoritate locală care are contract cu Danyflor și care alege să nu eutanasieze animalele.
Trimite articolul
XAsta ca să înțelegeți cât le pasă celor din administrația locală, în frunte cu friț șomerul
-
Nu mai poti tu de grija potailor. Da nu-i stres ca dupa 14 zile, direct in raiul cainilor cu ei. Pac, pac.
-
Se numesc câini, nu potăi.
Potăi sunt unii ca tine, care îi aruncă pe stradă sau nu îi sterilizează.
-
Cata gargara cu Danyflor, era normal ca usr este aceeasi mizerie precum partidele precedente! Sper sa avem ce vota pe langa someri, hoti sau copii de hoti!
pai ce nu mai dau drumul la caini pe comune? se pot dezobisnui?!
in poza a 2-a sper ca nu e sange pe gresie…
-
Este turnesol
Eu am avut o problemă cu un dulǎu la mine pe strada. Am sunat frumos la ei, intr-o ora au venit si au ridicat potaia. Ce sa cer mai mult. 10/10 bravo lor
-
Zi-ne si noua numaru de telefon ca mare minune ai trait
Fain asa, 1 milion jumate de euroi sa te faci ca lucrezi. Cum imi fac si io o firma de asta?
Porcarie mare – se putea cauta o varianta a Primariei sa colaboreze direct cu ONG-urile care au mai multa mila pentru patrupede. Un interviu pe un teren si un contract de trei ani cu Daniflor, asta inseamna ca nici la final de mandat viitor nu se rezolva problema. Adica mai platesti 3 ani calaii cu promisiunea ca poate peste trei ani faci ceva mai bun… Cand vezi ca animalele sunt mutilate, tu ca Primarie, nu te gandesti la o solutie temporara de urgenta??