La aproape un an de la lansarea sa, Cobzality se impune ca unul dintre cele mai interesante proiecte muzicale din România, sound-ul etno, intenția bine definită de a restitui un vechi filon prin filtrul unei noi sensibilități, încadrându-se excelent într-o stilistică modern-românească admirabilă. Fata bistrițeană și Mândra de la Jiu, Soarele și Luna, Paparudele și tătarii lacomi de plăcinte moldovenești au făcut spectacol în seara de 22 noiembrie, la Timișoara.
Un spectacol în care nu li s-au șters vreo clipă zâmbetul și uimirea caldă de pe chipuri nici celor câteva sute de oameni din sală, nici artiștilor de pe scenă. Percuționistul timișorean Robert Magheți, colegul și prietenul său Florin C. Romașcu, briliantul naist Cristi Moroianu, solista Bianca Purcărea și Sebastian Burneci, un trompetist impresionant, se inspiră în acest fraged proiect muzical, încă inegal în repertoriu, din vechi balade, doine, datini, din cântece al Mariei Tănase, sau își compun, când simt nevoie, propriile balade.
Invitați ai lor în acest concert au fost Dorin Cuibariu, care a cântat savuros la clarinet, dar și la instrumente străvechi din lemn sau din…dovleac, și chitaristul Horea Crișovan. Surprizele serii au fost apariția celor două fete cu tulnice, din Alba, și dansul călușeresc al lui Moroianu, în costum tradițional.
Detalii precum brâul lat al lui Cuibariu, frumoasa ie a unei tinere violoniste din orchestră, covoarele „de cârpe” de pe scenă au subliniat aderența sinceră a artiștilor la muzică și povestea ei. World music cu sonorități etno, jazz sau hip-hop, Cobzality aduce un suflu nou în contemp-ul românesc, cu parfum neaoș de busuioc și bucurie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!