Anul 2018 a început sub semnul unei cereri solide pentru apartamentele din Timișoara, atât vechi, cât și noi, însă, după șase luni, reprezentanții companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate spun că ”este evident că 2018 are propriile sale particularități și anume o circumspecție din partea cumpărătorilor și o îngrijorare legată de ce se va întâmpla”. Circumspecția și îngrijorarea cumpărătorilor se traduce, în practică, prin manifestarea unei sensibilităti la preț și la creșterile ROBOR și a cursului euro/leu.
”Pentru mulți cumpărători potențiali, acești factori au avut ca efect direct scăderea sumei pe care o pot împrumuta de la bancă , în timp ce alții, aflați până acum la limită, poate că nici nu se mai încadrează pentru un credit, iar cei cu disponibilități proprii stau în expectativă. De-a lungul primelor șase luni din acest an, activitatea din piață a încetinit vizibil, iar durata de vânzare a proprietăților s-a prelungit. Față de perioada similară a anului trecut, prețurile de tranzacționare sunt ceva mai mari, însă diferența nu e atât de mare pe cât ar lăsa de crezut optimismul vânzătorilor”, spune Daniela Humă, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
Vânzarea de apartamente vechi, stimulată de oferta mică de pe segmentul nou
Majoritatea timișorenilor activi din punct de vedere al achizițiilor imobiliare vor apartamente noi, însă nu toți reușesc să cumpere o astfel de locuință, din cauza ofertei insuficiente. Cifrele vorbesc: 60% din totalul cumpărătorilor activi din Timișoara vor să cumpere apartamente noi, însă în următoarele 12 luni vor fi livrate în piată câteva sute, maximum 1.000 de apartamente noi, potrivit analizei realizate de compania de consultanță imobiliară Eugene Estate.
În consecintă, cumpărătorii fie se orientează spre locuințele din blocuri vechi, fie așteaptă alte oferte noi, pentru care concurența este mare. În Timișoara sunt în total 182 de proiecte imobiliare noi, dintre care 56 de blocuri sunt ocupate complet.
”Numărul tranzacțiilor cu apartamente vechi realizate în prima jumătate a lui 2018 în piața locală este mai mare decât numărul tranzacțiilor cu locuințe noi încheiate în aceeași perioadă. Au fost cerute într-o pondere mai mare apartamentele vechi cu una și două camere, care se încadrează în plafonul de finanțare prin programul «Prima Casă» sau care se pretează investițiilor destinate închirierii.
Apartamentele vechi sunt tranzacționate în maximum trei-patru luni de la postarea vânzării, în condițiile unui preț realist și cu finanțare prin credit. Sunt chiar situații când, la un preț realist și prin finanțare fără credit, un apartament cu una sau două camere se vinde în una sau două săptămani”, explică Daniela Humă, broker imobiliar în cadrul companiei de consultanță imobiliară Eugene Estate.
În primele șase luni ale anului, prețul mediu pe metru pătrat de apartament vechi a crescut de la 1.152 euro la 1 ianuarie la 1.207 de euro în iunie 2018. O analiză pe structura portofoliului imobiliar de apartamente vechi arată variații de preț mediu pe metru pătrat, de la un maxim de 1.328 euro/mp la apartamentele cu o cameră , la 1.243 euro/mp la apartamentele cu două camere și 1.050-1.150 euro/mp la apartamentele cu trei și patru camere.
(915516)
Citiți principiile noastre de moderare aici!