Locurile de distracţie pentru timişoreni şi turiştii care vizitează oraşul sunt pe cale să se înmulţească. Un obiectiv turistic prea puţin exploatat, dar cu un potenţial uriaş, în care crede şi Consiliul Judeţean Timiş, ar putea deveni un punct de atracţie interesant în egală măsură pentru copii şi bătrâni. Muzeul Satului Bănăţean cuprinde în prezent un număr de căsuţe pe care nu îl cunoaşte exact niciun angajat. Unii spun că sunt 16, alţii că sunt 19, după care numărătoarea arată că o moară şi două văiegi – situate pe malul canalului Behelea din interiorul muzeului – nu sunt accesibile publicului din cauza unor podeţe sufocate de bălării.
Linii de transport în comun până la Muzeul Satului
Proaspăt instalat în funcţie, Claudiu Ilaş, noul manager de la Muzeul Satului Bănățean, are, însă, multe planuri care par să îşi aştepte doar banii.
„În acest an urmează să aducem în muzeu o Casă Aromână – care a fost deja identificată în judeţ de către muzeografi – şi sunt deja discuţii pentru a aduce şi o Casă Bulgărească. Vrem să mai eliberăm dintre casele existente deja în muzeu şi unde funcţionează birouri, pentru ca publicul să aibă acces la cât mai multe. Ne dorim ca, o dată pe lună, să avem o zi cu intrare gratuită pentru toată lumea şi să stabilim un parteneriat cu RATT pentru a prelungi liniile de transport în comun din oraş până aici. Deocamdată vine un autobuz din Piaţa Badea Cârţan din 30 în 30 de minute, dar când începe vara şi vacanţa copiilor de la Liceul Silvic, cursele se răresc”, spune Claudiu Ilaş.
Botezuri şi cununii la Biserica din Topla
Până să apuce să îşi promoveze intens obiectivele din Sat, aşa cum îşi doreşte, Claudiu Ilaş recunoaşte că lăcaşul care îi aduce cei mai mulţi vizitatori în muzeu rămâne Biserica de la Topla.
„Aici vin în fiecare duminică sute de oameni să participe la slujba ţinută de Episcopie. La cerere se fac şi cununii religioase sau botezuri. Şi e păcat că doar acest lăcaş este cunoscut pentru că avem case vechi, foarte frumoase. Inclusiv grupurile de elevi aduse de învăţători, care sunt unii dintre cei mai constanţi şi importanţi vizitatori ai noştri, refuză ghidajul muzeografului pentru că trebuie plătiţi 10 lei şi atunci totul se transformă într-o simplă plimbare printre căsuţe, fără să ştie ce lucruri frumoase conţin”, spune managerul muzeului. Acesta a ţinut cont de recentele observaţii făcute de refugiaţii din Timişoara care au vizitat muzeul şi nu au găsit plăcuţe cu explicaţii în limbi de circulaţie internaţională şi pregăteşte deja informaţii în limba engleză pentru obiective.
Căruţe trase de cai
Pentru că a aflat despre încântarea pe care o stârneşte vizitatorilor măgarul din muzeu, Claudiu Ilaş vrea mai mult. „În muzeu avem de mai mulţi ani patru cai pe care îi îngrijeşte, benevol, domnul Teodor Condriuc, un domn pensionar de 67 de ani care vine zilnic dintr-un alt capăt al oraşului şi le coseşte iarbă pentru hrană. Am vrea să colaborăm cu un îngrijitor de specialitate care să îmblânzească puţin caii pentru a-i putea folosi la o căruţă veche, în care să plimbăm vizitatorii prin parc. Caii stau acum sub cerul liber, îi bate ploaia şi zăpada pe timpul iernii, iar dacă ar fi să cer vreun sprijin de la sponsori, ne-ar prinde bine un spaţiu acoperit pentru cai”, adaugă directorul de la Muzeul Satului Bănățean.
Partide de pescuit pe lac la Muzeul Satului
Pe lângă manifestările culturale tradiţionale care au loc de ani în incinta muzeului, noul manager îşi doreşte să amenajeze lacul din capătul parcului.
„E o suprafaţă de apă importantă, cu două insule, pe care am vrea să facem pontoane şi poduri şi unde să organizăm partide de pescuit. Lacul are izvoare proprii şi trebuie curăţat, pentru că e inaccesibil acum, dar e o importantă zonă din muzeu. Pe mal vrem să aducem o cabană din lemn, cu specific pescăresc sau vânătoresc”, mai spune Claudiu Ilaş. Acesta speră să adauge la sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Timiş şi unele parteneriate cu diferiţi actori.
Cu siguranţă dorinţele managerului rezonează cu speranţa multor timişoreni de a avea un loc mai bun de petrecere a timpului liber aproape de oraş. Mai rămâne de făcut. Că de văzut (ce e acum) se poate de luni până sâmbătă, zilnic între orele 10-18, sau duminică între 12 şi 20. Lunea muzeul este închis. Intrarea costă 4 lei, iar copiii au acces gratuit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!