„Este un proiect iniţiat de ADETIM (n.r. – Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială Timiş). Se ia în calcul transformarea Muzeului Satului dintr-un simplu muzeu cu prezentare de exponate într-un muzeu viu, pentru ca vizitatorii să poată vedea cum au trăit etniile din Banat de-a lungul secolelor, respectiv tradiţiile şi meşteşugurile. Muzeul va fi dotat cu câteva case ale etniilor care vor fi locuite de către persoane care tot anul le vor arăta vizitatorilor modul în care se trăia în aceste locuinţe”, a explicat consilierul judeţean Dorin Hehn. Proiectul urmează să fie depus spre finanţare în cadrul programului transfrontalier de cooperare România – Ungaria, iar partea română speră să obţină pentru „muzeul viu” o finanţare de până la 750.000 de euro. Termenul de depunere a cererilor de finanţare şi a studiului de fezabilitate este 31 ianuarie 2012.
Un proiect de hotărâre pe această temă se va regăsi pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean Timiş de la finele acestei luni. Aleşilor li se va cere să aprobe contractarea serviciilor pentru elaborarea studiului de fezabilitate a proiectului „Muzeul viu al Satului Bănăţean” şi să aloce în bugetul muzeului suma 14.800 Euro, plus TVA, în acest sens. Totodată, se doreşte amenajarea unui Centru de info-promovare turistică a judeţului Timiş la Bastionul Theresia din Timişoara.
Revenind la Muzeul Satului Bănăţean, conceptul de muzeu viu ia în calcul replicarea unor case tradiţionale, casa banaţeană, cea şvăbească, cea sârbească şi cea maghiară, care vor fi locuite de familii ce vor reproduce pentru vizitatori, „la scenă deschisă”, obiceiurile, tradiţiile şi meşteşugurile reprezentative pentru comunitatea pe care o reprezintă. Pe viitor, proiectul ar putea fi extins şi cu o casă a bulgarilor şi altele, în funcţie de interesul celorlalte etnii din Banat. Cum vor fi selectate persoanele care se vor ocupa de aceste gospodării? „Se va face o popularizare în rândul etniilor respective şi probabil că astfel vor fi desemnate aceste persoane. Urmează să stabilim acest lucru. Aceşti oameni vor locui acolo, în acele case. Acolo va fi serviciul lor”, a adăugat Hehn. În ce condiţii vor trăi la muzeu familiile respective rămâne de văzut. Vor avea utilităţi, spune alesul judeţean, dar nu se vor putea bucura de toate beneficiile vieţii moderne.
Citiți principiile noastre de moderare aici!